Ρεκόρ προσέλευσης στις εκλογές της Αιγύπτου

Ανοιξαν για δεύτερη ημέρα οι κάλπες στην Αίγυπτο για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η σημερινή ψηφοφορία αφορά το ένα τρίτο των περιφερειών της χώρας, ανάμεσά τους αυτές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Τα πρώτα στοιχεία μιλούν για υψηλή προσέλευση στο Κάιρο και σε....
άλλες μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, αρκετοί διαδηλωτές
που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Η πρώτη ημέρα των εκλογών κύλησε σχετικά ήρεμα, αν και δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα και οι τραυματισμοί.

Η ώρα της ψηφοφορίας παρατάθηκε τη Δευτέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ουρές και ορισμένα προβλήματα ασφαλείας που διαπιστώθηκαν.

Σύμφωνα με το BBC, τα περισσότερα κόμματα αναφέρουν ότι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες θα φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, οι ουρές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Καΐρου έφταναν και τα τρία χιλιόμετρα.

«Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος ήρθε να ψηφίσει τόσο μαζικά, δόξα τω Θεό» είπε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Αιγύπτου.

«Δεν είχαμε λόγο να ψηφίζουμε πιο πριν. Οι φωνές μας δεν είχαν καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε η Μόνα Αμντέλ Μονέιμ, μία από τις πολλές γυναίκες που είπαν ότι ψήφιζαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, περίπου 25 άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σχετίζονταν με τις εκλογές.

Ανεξάρτητοι Αμερικανοί παρατηρητές δήλωσαν, πάντως, ότι δεν σημειώθηκαν μεγάλα περιστατικά βίας ή παρατυπιών.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει στις άλλες περιοχές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου για την Λαϊκή Συνέλευση (βουλευτές) και μέχρι τις 11 Μαρτίου για την Σούρα ('Ανω Βουλή).

Τα τελικά αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, και βασικό καθήκον της νέας Βουλής θα είναι να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Σούρα, της Άνω Συμβουλευτικής Βουλής, η οποία θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου.

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα