Πολωνός ΥΠΕΞ: Είναι η τρομακτικότερη στιγμή της υπουργικής μου ζωής...

«Είμαι ίσως ο πρώτος Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία που το λέω αυτό, αλλά θα το πω...

Φοβάμαι λιγότερο την ισχύ της Γερμανίας, από όσο αρχίζω να φοβάμαι την αδράνεια της Γερμανίας... Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία της Πολωνίας θα είναι η κατάρρευση της ευρωζώνης», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, απευθύνοντας έκκληση προς την Γερμανία να.....
αναλάβει ηγετικό ρόλο και να προλάβει τη διάλυση της ζώνης του ευρώ.

«Η παρακμή της Ευρώπης
δεν είναι αναπόφευκτη. Αλλά στεκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Είναι η τρομακτικότερη στιγμή της υπουργικής μου ζωής, αλλά και η πιο συναρπαστική», δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι κατά τη διάρκεια ιστορικής ομιλίας του χθες το βράδυ.

«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευημερία και την σταθερότητα της Πολωνίας , η οποία ελπίζει να ενταχθεί κάποτε στη νομισματική ένωση» είπε.

«Ζητώ από τη Γερμανία, για το δικό σας και το δικό μας καλό, να βοηθήσετε την ευρωζώνη να επιβιώσει και να ευημερήσει. Γνωρίζετε καλά ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν κατά το παρελθόν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων που θα διαθέτουν τις κοινές εγγυήσεις των χωρών της ευρωζώνης. Η Γερμανία δέχεται επίσης ισχυρές διεθνείς πιέσεις ώστε να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει στη διαχείριση της κρίσης.

Η Γερμανία αντιτίθενται και στις δύο προτάσεις φοβούμενη ότι οι υπερχρεωμένες χώρες τις ευρωζώνης δεν θα έχουν πλέον ισχυρά κίνητρα για την ανάταξη των δημοσιονομικών τους πραγμάτων και ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ θα προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού.

Στην ομιλία του ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι συντάχθηκε με τις απόψεις για στενότερη οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την ενίσχυση των ελεγκτικών εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των εθνικών προϋπολογισμών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ευαίσθητα θέματα, όπως η φορολογία, πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο των κρατών μελών.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών ντε Γιάγκερ δεν αποκλείει κατηγορηματικά την έκδοση ευρωομολόγου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν μηχανισμοί που θα επιτρέπουν έναν καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών.

Σε συνέντευξή του προς την γερμανική Rheinische Post τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα δεν αποκλείω το ευρωομόλογο. Αλλά προηγουμένως θα πρέπει να προχωρήσουμε στα αναγκαία».

Πάντως ο Γερμανός ομόλογός του Σόιμπλε θεωρεί επιζήμια κάθε συζήτηση για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «κάθε συζήτηση για τα ευρωομόλογα ή το ρόλο της ΕΚΤ θα εκληφθεί από τις χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους ως έναυσμα για να μειώσουν τις προσπάθειες τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα