Σε αργία ο Πανίκας Ψωμιάδης και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη για αναστολή της αργίας του από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη. Συγκεκριμένα η επιτροπή αναστολών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου κοινοποίησε χτες την απόφαση που έλαβε στις 20 Ιουλίου, να μη δεχτεί το αίτημα ν’ ανασταλεί η αργία.

Στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Ψωμιάδης
είχε δώσει συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήριζε την αργία που του επιβλήθηκε αντιδημοκρατική και κατάφωρα παράνομη. «Δε στηρίζεται πουθενά», είχε πει....
τότε, επικαλούμενος γνωμοδοτήσεις τριών καθηγητών Διοικητικού Δικαίου για λογαριασμό του, βάσει των οποίων δεν ήταν δυνατό να του επιβληθεί αργία για ένα αδίκημα που διέπραξε την περίοδο που ήταν νομάρχης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης τέθηκε σε αργία από το γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιο Σώκο, μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή, επειδή ως νομάρχης και κατά παράβαση καθήκοντος μείωσε πρόστιμα σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων από 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, το επιχείρημα του κ. Ψωμιάδη και των συνηγόρων του, ότι «παρανόμως ετέθη σε αργία», δε θεωρείται λόγος «προδήλως βάσιμος» από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ και «δε δικαιολογεί ως εκ τούτου τη χορήγηση αναστολής».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, «μπορεί να υποστηριχθεί ότι μετά από την ίδρυση των περιφερειών ως δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη συνακόλουθη κατάργηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των οποίων υπεισέρχονται αυτοδικαίως οι οικείες περιφέρειες με την έναρξη ασκήσεως των αρμοδιοτήτων τους, νομίμως εν όψει των οριζομένων στο άρθρο 236 παρ 2 περ. β.α. του ιδίου νόμου τίθεται σε αργία περιφερειάρχης, ο οποίος καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος που διέπραξε κατά τη διάρκεια προηγούμενης θητείας του ως αιρετός νομάρχης».
Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι «συντρέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέση του αιρετού οργάνου σε προσωρινή αργία, ήτοι η διασφάλιση του αδιαβλήτου των ενεργειών του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της ανεμπόδιστης απονομής της δικαιοσύνης».
Η επιτροπή απορρίπτει επιπλέον το επιχείρημα του κ. Ψωμιάδη ότι με τη θέση του σε αργία παραβιάστηκαν διατάξεις του Συντάγματος.
Όσο για την ηθική βλάβη που υφίσταται ο κ. Ψωμιάδης από την εκτέλεση της απόφασης για την αργία, η επιτροπή του ΣτΕ επισημαίνει ότι «δεν είναι ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη (και συνεπώς δε δικαιολογείται για το λόγο αυτό η χορήγηση αναστολής) δεδομένου ότι θα αποκατασταθεί πλήρως σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η ασκηθείσα αίτηση ακυρώσεως».
Η επιτροπή απορρίπτει επιπλέον τις θέσεις των δικηγόρων του κ. Ψωμιάδη ότι ο πελάτης του υφίσταται βλάβη λόγω της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντα του αξιώματος στο οποίο εξελέγη.

http://piazzadelpopolo.blogspot.comΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συν
Keywords
Τυχαία Θέματα