Συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας Moody's και Standard & Poor's

Οι διμερείς συμφωνίες στο πρότυπο αυτής μεταξύ Ελλάδας-Φινλανδίας μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων για την οικονομική στήριξη της χώρας μας και να προκαλέσουν τη χρεοκοπία της, εκτιμάει η Moody's.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο οίκος αξιολόγησης κάνει εκτενή αναφορά στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου η...
βορειοευρωπαϊκή χώρα να μετάσχει στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

"Μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας, αρκετά μέλη της ευρωζώνης που μετέχουν στο πακέτο, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για παρόμοιες διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα" σχολιάζει η Moody's και προσθέτει.

"Εάν γενικευτούν οι διμερείς συμφωνίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που λαμβάνουν ή πιθανόν θα λάβουν οικονομική βοήθεια, αφού δείχνει τις συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης... Η επιδίωξη τέτοιων συμφωνιών θα μπορούσε να καθυστερήσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και να συνεισφέρουν σε μια στάση πληρωμών".

Η Moody's σημειώνει πως η συμμετοχή της Φινλανδίας αντιστοιχεί μόλις στο 2% της συνολικής οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από τους εταίρους της η Ελλάδα, ωστόσο έχει σαφώς μεγάλη σημασία, αφού -κατά τον οίκο- μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία με ορισμένες χώρες να αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με άλλες.

Ωστόσο η Moody's εκτιμά πως "τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα απορρίψουν στο τέλος τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας."

Αναλόγου περιεχομένου είναι και οι δηλώσεις του στελέχους του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, κ. Ντέιβιντ Μπιρς, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Πεκίνο, εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του έτους η ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

http://www.dailynews24.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα