ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ

KYΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Για να υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ενότητας,
έστω και σαν υποθετικό σενάριο, πρέπει να....
υπάρχει πρώτα και κύρια ένα πολιτικό σύστημα εθνικής ευθύνης. Και θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικές προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις δεν τις έχουμε δει μέχρι στιγμής. Δηλαδή, προγραμματικές συγκλίσεις σημαίνει να κατανοήσουμε όλοι το πολυσύνθετο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, τα πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας και πρώτα και κύρια το οικονομικό πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή εμείς, σαν κυβέρνηση, δεν βλέπουμε να υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση στους μεγάλους στόχους που πρέπει να θέσει η ελληνική κοινωνία. Δεν λέω για τους κυβερνητικούς στόχους. Εγώ λέω για την ελληνική κοινωνία. Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει- και πρέπει να αλλάξει ριζικά. Δεν μπορεί να στηριχθεί, δηλαδή, σε ένα μοντέλο παραγωγικό, το οποίο υπήρχε μέχρι το 2009. Κάποιοι θέλουν να μας πάνε εκεί. Πιστεύουν ότι έχουν μαγικές λύσεις. Δηλαδή, ξαφνικά θα γίνει κάτι είτε θα έρθει μια εξωτερική βοήθεια, από κάπου, την οποία δεν την έχουν προσδιορίσει μέχρι στιγμής ή κάτι θα γίνει στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει δομικά προβλήματα και όλα θα αλλάξουν. Αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν χωρίς σκληρή δουλειά και χωρίς να γίνουν θυσίες και χωρίς να γίνουν δομικές αλλαγές.

Θα πρέπει να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις πρέπει να τις δούμε και στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Γιατί μιλάμε γενικά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Δηλαδή, τι θα είναι αυτή η κυβέρνηση; Μια συγκόλληση προσώπων; Έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε και είπαμε: “πάμε όλοι μαζί”; Πάμε όλοι μαζί να κάνουμε τι;… Χρειάζονται όλες οι ιδέες. Αλλά όχι συγκόλληση προσώπων.
ΤΑ «ΓΕΝΕΤΙΚΑ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η οικονομία μας έχει «γενετικά» προβλήματα. Σημαντικά γενετικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα μεγάλο κράτος, έχουμε κρατικοδίαιτη, κρατικο - εξαρτωμένη ιδιωτική οικονομία. Δηλαδή, για πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέας εξαρτιόταν από το δημόσιο τομέα, με τις επιδοτήσεις του, με μια σημαντική εσωστρέφεια, χωρίς εξαγωγική προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό, δηλαδή, το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε τριπλάσιες εισαγωγές απ’ ό,τι εξαγωγές, το οποίο σημαίνει, δηλαδή, ότι αν δεν αλλάξεις το παραγωγικό σου μοντέλο και έχεις μια αύξηση της καταναλωτικής δύναμης, αυτό πηγαίνει σε εισαγόμενα προϊόντα πάντα. Άρα, σου επιβαρύνει το πρόβλημα.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΑΙΕΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γίνονται δομικές αλλαγές αυτή τη στιγμή, που είναι μεγάλες. Πολλές από αυτές δεν φαίνονται όπως θα έπρεπε να φαίνονται, γιατί κυρ
Keywords
Τυχαία Θέματα