Θρίλερ και υποκρισία στη Θεσσαλονίκη: Προστατεύουν τις ΔΕΚΟ με νέο χαράτσι!

Σοφία Βούλτεψη

Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει και ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τι λέει – ίσως και συνειδητά, επιλέγοντας, την οδό του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»: Αυτό προέκυψε από το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό διήμερο στη.....
Θεσσαλονίκη και το θρίλερ της χθεσινής Κυριακής.

Το ανακοινωθέν «άτυπο» υπουργικό συμβούλιο – δηλαδή υπουργικό που δεν λαμβάνει αποφάσεις – μετετράπη αίφνης σε υπουργικό συγκεκριμένων αποφάσεων, προκειμένου να ανακοινωθεί ένα νέο χαράτσι
στα ακίνητα.

Η «λιτή και ουσιαστική» πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ (όπως είχε ανακοινωθεί στις 20 Αυγούστου) μετετράπη σε έναν μαραθώνιο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώσεων εκ μέρους του υπουργού των Οικονομικών και πρωθυπουργικής συνέντευξης Τύπου που κατέληξε να γίνει με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών!

Εύλογο το ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ της αδιάφορης και χωρίς εκπλήξεις – αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια εντυπωσιασμού δια της ανακοίνωσης για εξόρυξη πετρελαίων - πρωθυπουργικής ομιλίας του Σαββάτου και του κυριακάτικου πυρετού, με την ανακοίνωση νέων μέτρων.

Πολύ περισσότερο που στο προηγηθέν υπουργικό συμβούλιο της 6ης Σεπτεμβρίου, υποτίθεται ότι ανακοινώθηκαν όλες οι «μεγάλες αλλαγές» («φουλ για τις μεγάλες αλλαγές», είχε πει ο κ. Παπανδρέου) και δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πως κυριακάτικα στη ΔΕΘ θα ανακοινωνόταν και κάτι ακόμη.

Πολύ περισσότερο που, όπως είχε εγκαίρως διοχετευθεί, επιθυμία του κ. Παπανδρέου ήταν η παρουσία του στην Θεσσαλονίκη να έχει τον χαρακτήρα μιας κεντρικής πολιτικής παρέμβασης, να αναφερθεί στη θέση, στην πορεία και στην προοπτική της χώρας μέσα σε ένα εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον και να επιχειρήσει την εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο του αισθήματος πολιτικής σταθερότητας.

Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Η κυβερνητική και πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ κατέληξε στην επιβολή νέων μέτρων – κάτι που κάθε άλλο παρά συνηθίζεται, καθώς σημειολογικά η ΔΕΘ συνδέεται με παροχές.

Τι συνέβη μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής;

Η απάντηση δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά σε νέα παρέμβαση της τρόικας, καθώς η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ δεν περιείχε τίποτε το ουσιαστικό και οπωσδήποτε τίποτε σχετικά με τους πραγματικούς παράγοντες της αύξησης των χρεών και των ελλειμμάτων, που είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δηλαδή οι ΔΕΚΟ!

Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα παντού, αλλά αποφεύγει να χτυπήσει το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εκεί βρίσκεται η εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ – στα «σπλάχνα από τα σπλάχνα του»!

Η λέξη ΔΕΚΟ δεν έχει ξεφύγει από το έρκος των οδόντων του πρωθυπουργού και του επιτελείου του και κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αν και του ετέθη συγκεκριμένα το θέμα των ΔΕΚΟ και κυρίως του ΟΣΕ (Κ. Ζούλας), ο κ. Παπανδρέου ΔΕΝ απάντησε!

(Και να σκεφθεί κανείς ότι πέρσι, η ΔΕΘ και η εκεί συνεδρίαση (κανονική) του υπουργικού συμβουλίου,
Keywords
Τυχαία Θέματα