Τι απέγιναν τα 119 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνόρων για τη λαθρομετανάστευση;

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Αύγουστο του 2010, συνέταξε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».

Το Σχέδιο αυτό, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, κατατέθηκε στην Ε.Ε. και προέβλεπε:

• Δημιουργία διαδικασιών και....
δομών πρώτης υποδοχής.
Τρία Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε Έβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέσα στο 2011...

• Δημιουργία ανεξάρτητης, από την Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσίας Ασύλου και αναμόρφωση της διαδικασίας Ασύλου.
Υπηρεσία Ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση και στελέχωση από πολιτικό προσωπικό, μέσα στο 2011.

Δημιουργία σύγχρονων διαδικασιών και δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.
Βελτίωση των δομών - υποδομών φιλοξενίας και κοινωνικής φροντίδας, ενίσχυση των υποστηρικτικών δράσεων και υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες κλπ.

• Δημιουργία πρότυπων Κέντρων Κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών.
Βελτίωση των υπαρχόντων Κέντρων Κράτησης με βάση τα κριτήρια που θέτει το CPT (συντομογραφία της θεσμοθετημένης από την ΕΕ επιτροπής για την πρόληψη της κακής μεταχείρισης των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους στην Ευρώπη).
Μετατροπή των ΕΧΠΑ (Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών, Ν. 3386/2005) σε ΚΕ.Π.Υ. (Κέντρα Πρώτης Υποδοχής) και τη δημιουργία δύο τουλάχιστον νέων πρότυπων Κέντρων Κράτησης δυναμικότητας 1.000 θέσεων (2 x 500).

• Βελτίωση των επιδόσεων στις επιστροφές.
Σύναψη διμερών Συμφωνιών Επανεισδοχής με τα κράτη τα οποία έχουν υψηλές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα καθώς και την ανάπτυξη του προγράμματος εθελούσιων επαναπατρισμών.

Ένα μήνα αργότερα, το Νοέμβριο του 2010, η Σουηδή, Ευρωπαία Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα λαθρομετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Ιλκινεν Λαϊτίνεν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επισκέφτηκαν το Βόρειο Έβρο, το μεγαλύτερο πέρασμα μεταναστών της Ευρώπης, για να δουν από κοντά τα προβλήματα και τη δυνατότητα επίλυσής τους μέσα από «ευρωπαϊκά κονδύλια», απαραίτητα για την υλοποίηση του Σχεδίου.

Ένα χρόνο μετά, η ίδια Ευρωπαία Επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε συνέντευξη της (Περιοδικό ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, Δεκέμβριος 2011, Τεύχος 145) μεταξύ άλλων αναφέρει:

«… Προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες ο υψηλός αριθμός παράνομων μετακινήσεων και η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή του Έβρου.
… Η Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να αναλάβει να υλοποιήσει επιτυχώς όλα τα μέτρα που κατέθεσε, στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2010 με το "Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών".
… Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες είναι πολύ πιο κάτω από τα πρότυπα της ΕΕ και κατά καιρούς είναι πραγματικά φρικτές.
… Η Ελλάδα, μέχρι τέλος του 2011, πήρε από το Ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων της Ε.Ε (European Border Fund) 119.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και 44.000.000 για το 2012.
… Ειδικά για την περιοχή του Έβρου, η Ελλ
Keywords
Τυχαία Θέματα