Τρόικα: Είστε πλούσιοι, αλλά και ανίκανοι!

Σοφία Βούλτεψη

Πλούσιο κράτος, φτωχοί πολίτες που ζουν με επιδόματα, δανεικά και χάρη στην παραοικονομία και την φοροδιαφυγή:

Αυτή είναι η εικόνα που σχημάτισαν οι ελεγκτές της τρόικας και αποτυπώνεται στην έκθεση για....
την τέταρτη αξιολόγηση δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η έκθεση, που για εύλογους λόγους δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Βουλή, σκιαγραφεί τις παθογένειες
που δημιούργησε το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας και αμφισβητεί ευθέως την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση, λένε οι δανειστές μας, διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, που περιλαμβάνει εγγεγραμμένες και μη επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την έκθεση της ντροπής για τους αιρετούς διαχειριστές αυτής της τεράστιας περιουσίας, όχι μόνο δεν έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις για δημιουργία εσόδων, αλλά επιπλέον οι δημόσιες επιχειρήσεις δημιουργούν συνεχώς ελλείμματα και επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Κατόπιν τούτου – και δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή προοπτική να αποκτήσει ξαφνικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα την ικανότητα να εκμεταλλευθεί αυτόν τον πλούτο – οι ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα ανατεθούν σε ανεξάρτητους μάνατζερς.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ήδη έχουν εντοπιστεί τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκρατικοποιηθούν ή πωληθούν.

Εγχείρημα που, όπως επίσης υπογραμμίζεται, δεν θα έλθει σε πέρας από την κυβέρνηση (που υποτίθεται πως έχει εκλεγεί για να κυβερνά και να κάνει όλες τις δουλειές), αλλά από το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα διοικείται από «ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από επαγγελματίες».

Με λίγα λόγια, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν θα διορίζονται με το παλαιό σύστημα (κομματικοί και πολιτικοί φίλοι, ανίδεοι κομματάρχες που όλοι οι υπουργοί θέλουν να βολεύουν σε διάφορα πόστα), αλλά από γνώστες του αντικειμένου και με την παρουσία εκπροσώπων της τρόικας που θα παρακολουθεί μέσω αυτών την πρόοδο του εγχειρήματος.

Για άλλη μια φορά υπογραμμίζεται πως η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εξαρτάται από την εφαρμογή του – το ίδιο άλλωστε επαναλαμβάνουν μονότονα οι πάντες.

Και επ’ αυτού σπεύδουν να προσθέσουν πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, που, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση συνολικά η επιτυχία του προγράμματος – με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να μην εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Γι’ αυτό και ιδιαίτερα έμφαση δίνει η τρόικα όχι μόνο στην «πολιτική και κοινωνική συναίνεση», αλλά και στην ανάγκη για ενισχυμένη «τεχνική βοήθεια».

Είναι σαφές πως μετά από είκοσι και πλέον μήνες παραμονής στ
Keywords
Τυχαία Θέματα