Υπέρ των τραπεζιτών και κατά των λαικών συμφερόντων, με την ανακεφαλαιοποίηση ο Βενιζέλος

Εσείς στην αντιπολίτευση απεργείτε;

Γράφει ο Αδαμάντινος

Σήμερα διάβασα στο Skai.gr, το site που διαθέτει τις μεγαλύτερες αυθεντίες στα οικονομικά δημοσιογράφους τα εξής;

«Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω
έκδοσης προνομιούχων μετοχών, που....
άλλωστε αποτελεί βασικό αίτημα των τραπεζών.

«Εάν βρεθεί τρόπος με τον οποίο η στήριξη των τραπεζών δε θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, θα τον εξετάσουμε», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση που δόθηκε στις τράπεζες το 2009 πραγματοποιήθηκε με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, οι οποίες δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, οι τραπεζίτες ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει για την εξομοίωση των ελληνικών τραπεζών με τις ευρωπαϊκές στο ζήτημα της ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ προσδοκούν ότι η εφαρμογή του «κουρέματος» 50% θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέπει τη λογιστική απεικόνιση της ζημιάς σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟΥ

Εχω πολλές φορές πεί ότι όλοι πρέπει να ξέρετε πως δουλεύει το χρηματιστήριο, να ξέρετε πως γίνεται το εμπόριο συναλλάγματος και μετοχών. Οχι, για να παίξετε – αυτό έχει ρίσκο και χρειάζεται εσωτερική πληροφόρηση - αλλά για να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τα της οικονομίας.

Εμπάσει περιπτώσει, για να εξηγήσω την άποψή μου πρέπει να σας γνωρίσω μερικά πράγματα...

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι μετοχών που εκδίδονται απο μια εταιρεία με σκοπό υποτίθεται την ανάπτυξη, οι κοινές και οι προνομιακές.

Ας δούμε τις διαφορές τους.

Κοινές μετοχές: Η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών είναι κοινές και οι κάτοχοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Προνομιακές μετοχές: Η κύρια διαφορά των προνομιακών με τις κοινές μετοχές, είναι ότι οι κάτοχοι των προνομιακών μετοχών έχουν εγγυημένο μέρισμα για πάντα. Μια άλλη διαφορά είναι ότι οι κατοχοί τους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις. Τέλος, σε περίπτωση εκκαθάρισης της εταιρείας οι κάτοχοι προνομιακών μετοχών εξωφλούνται πριν τους κατόχους κοινών μετοχών.

Ο Βενιζέλος διαφαίνεται ότι ήδη συμφώνησε ήδη με τους Ελληνες τραπεζίτες να δεχτεί το κράτος να αγοράσει ΜΟΝΟ προνομιακές μετοχές.

1) Δεν ξέρω κανένα να δίνει λεφτά σε μια κακόφημη και διαλυμένη επιχείρηση και να απαρνείται το δικαίωμα ψήφου (ελέγχου εποφάσεων κλπ), ιδιαίτερα όταν οι μετοχές αγοράζονται με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια των καταθέσεων

2) Οσο πιό smooth γίνει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, κατι που επιθυμούν οι τραπεζίτες, τόσο πιό πολύ θα αργήσει να ελαττωθεί το χρέος και τόσο θα επιβαρύνονται οικονομικά οι Ελληνες πολίτες

3) Aυτά τα περί μείωσης χρέους «αν οι μετοχές ειναι προνομιακές» να τα «ρωτήσετε» στα «κόμματα» της «αντιπολίτευσης», που ειναι απόντα γιατι
Keywords
Τυχαία Θέματα