Υπερπρωθυπουργός - «γκαουλάιτερ» ο Ράιχενμπαχ

Επιβολή επιτροπείας στη χώρα μας από τους δανειστές της -πιθανόν μέσω σημαντικής ενίσχυσης των εξουσιών της Ομάδας Δράσης υπό τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ- και συνθήκες ασφυξίας σε όλη την οικονομία είναι το πανάκριβο «αντίτιμο» για το μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους που δρομολογούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως όλα δείχνουν. Ακόμα σκληρότερη λιτότητα...
επανακεφαλαιοποίηση των ....
τραπεζών, ανάγκη σημαντικής στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και έλλειψη ρευστότητας θα είναι τα κυριότερα
επιμέρους συμπτώματα που θα παρουσιάσει ο «Ελληνας ασθενής» ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη.
Η επιβολή καθεστώτος πλήρους εποπτείας, με επιτρόπους-«γκαουλάιτερ» σε όλες τις κομβικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού αποτελεί εδώ και μήνες αναπόσπαστο τμήμα του «σχεδίου Β» για την Ελλάδα το οποίο επεξεργάζονταν πολιτικοί και τεχνοκράτες στη Γερμανία. Έχει εκφραστεί ήδη ανοιχτά από τα πλέον επίσημα χείλη.
Το σχέδιο που πήρε την οριστική του μορφή στις 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, αναφέρει ρητώς ότι τη Ελλάδα θα .αναλάβει ένα τριπλό σχήμα που περιλαμβάνει μια Ομάδα Εποπτείας, ένα Συντονιστικό Οργανο που θα βρίσκεται στο πλάι του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και ομάδες των τεχνοκρατών που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία.

Από το Έθνος - κλικ γιά μεγέθυνση
Την υψηλή εποπτεία του ελέγχου της εξουσίας θα έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της task force εργάζονται ήδη στην Αθήνα). Επικεφαλής της Ομάδας Επιτροπείας θα είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο έναντι του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας. Σε αυτή θα μετέχουν όλες οι δανείστριες χώρες με εκπροσώπους τους καθώς και η Ελλάδα σε επίπεδο υφυπουργού και εμπειρογνωμόνων αλλά με περιορισμένη εκπροσώπηση. Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Επιτροπείας έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των: ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ολι Ρεν), υψηλών αξιωματούχων όλων των χωρών που προσφέρουν τεχνική βοήθεια, καθώς και της ελληνικής αντιπροσωπείας (2-3 άτομα), της οποίας ηγείται ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ συμμετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γληνός.
Την περασμένη Τρίτη η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, ανέφερε ότι μπορεί να φανταστεί ένα είδος «μόνιμης Τρόικας» στις υπερχρεωμένες χώρες. Αμέσως μετά συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου σημείωσαν πως ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται «μόνιμη Τρόικα» για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ενώ προχθές γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Απαιτείται πιο μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».
Η συνταγή αυτή υποστηρίζεται επίσης από την Ολλανδία (σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ)
Keywords
Τυχαία Θέματα