Αγρότες: Έτοιμοι για απόβαση στην Αθήνα και αποκλεισμό της εθνικής οδού, «θα δούμε εικόνες Γαλλίας» – Δεν αποκλείει συνάντηση ο Μητσοτάκης

Με τα βλέμματα στραμμένα στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας που έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες προειδοποιούν ότι θα δούμε και στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες από αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ευρώπη, με τα τρακτέρ να πολιορκούν μεγάλες πόλεις.

Οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών οι οποίοι συζητούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα ληφθούν στη Νίκαια

την Τρίτη.

Μετά τις πληροφορίες για πολύωρους αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς, αλλά και κάθοδο στην Αθήνα, ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, αν θα συναντήσει τις επόμενες ημέρες αγρότες από τα μπλόκα. «Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις», είπε, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε «δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;» και απάντησε «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το μπλόκο του Πλατυκάμπου, κάτι που μάλλον θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της αυριανής πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης.


Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε: «Αύριο, στη Νίκαια της Λάρισας θα έρθουν μπλόκα απ’ όλη τη χώρα και εκεί θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν, γι’ αυτό και συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Να βγούμε με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό, που είναι αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμά μας. […] Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».


Επίσης, από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος, είπε: «Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας».

Φλώρινα- τελωνείο: Στόχος να αποκλειστεί η διέλευση των φορτηγών από βόρεια Μακεδονία

Στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

Στο μπλόκο των Nέων Μουδανίων επέστρεψαν οι αγρότες

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών επέστρεψαν οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι το πρωί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με τρακτέρ στην πόλη Θεσσαλονίκης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Λακκώματος για να εμποδίσουν την είσοδο των τρακτέρ στην πόλη.

Τελικά οι αγρότες αποχώρησαν από το Λάκκωμα και επέστρεψαν στο μπλόκο. Από το μεσημέρι η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών διεξάγεται κανονικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας.

Τα μπλόκα ανά την Ελλάδα

Οι αγρότες των Σερρών θα μεταφέρουν τα τρακτέρ από το κέντρο της πόλης στον κόμβο του Στρυμονικού, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση και θα παραμείνουν εκεί έως ότου ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.


Μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε 12 μπλόκα και προετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
• Στη Θεσσαλία αγρότες και κτηνοτρόφοι πυκνώνουν τα μπλόκα τους και στα έξι σημεία που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και προετοιμάζονται για την αυριανή πανελλαδική σύσκεψη.
• Στη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες έχουν στήσει τρία μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία της για λίγα λεπτά στο ύψος της Αταλάντης.
• Στην Καρδίτσα οι αγρότες επιχείρησαν να κλείσουν συμβολικά το αυτοκινητόδρομο Ε65 για λίγα λεπτά.
• Στα Τρίκαλα έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά τον κόμβο Τρικάλων – Λάρισας, ενώ νωρίτερα με τα τρακτέρ τους είχαν μπει στο κέντρο της πόλης.

Μαρινάκης: Στηρίζουμε τους αγρότες, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι «οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν ξεκίνησαν λόγω των κινητοποιήσεων και ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία πάντοτε όμως με ρεαλισμό και αυτό που λέει γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει πράξη».

Απαντώντας για το εάν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες απάντησε ότι«δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, όμως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη ότι ανοίγει «τα επόμενα εικοσιτετράωρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Το ποσό της αρωγής θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι καταβολές πρώτης αρωγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνεχίζονται. Την Παρασκευή καταβλήθηκαν 795.000 ευρώ σε 240 φυσικά πρόσωπα και 7,7 εκατομμύρια ευρώ προς 600 πληγείσες επιχειρήσεις».

Και διευκρίνισε ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα «έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες».

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες – «Έπαιρνε τα χρήματα με τα κουτιά που συγκεντρώνονταν»

Πορεία στήριξης του φοιτητικού κινήματος στα Προπύλαια (Photos)

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Keywords
αθηνα, γαλλια, εικονες, μητσοτακης, έως ότου, νικαια, ελλαδα, φλώρινα, καστορια, θεσσαλονικη, απε-μπε, τρικαλα, μαρινακης, gov, απεργια, κινηση στους δρομους, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, απεργια αδεδυ, μπλοκα αγροτων, κοινωνια, φλώρινα, αυριανη, εθνικη, θεμα, πιεση, σημερινη, υψος, αιτησεις, απε, απε-μπε, αφορμη, βορεια, γινει, γινεται, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ενεργα, ενημερωση, εξι, επρεπε, ευρωπη, έως ότου, θεσσαλια, καρδιτσα, κυβερνηση, κινηση, μακεδονια, μπλοκο, μπε, πολιτεια, προπυλαια, πρωι, συνεχεια, τελωνειο, τρακτερ, τρια, τριτη, φυσικα, χρηστος, δικαιωμα, gov.gr, gov, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, παυλος, πληροφοριες, ριζος, θωμα
Τυχαία Θέματα
Αγρότες, Απόβαση, Αθήνα, – Θα, Γερμανίας Γαλλίας Ιταλίας,agrotes, apovasi, athina, – tha, germanias gallias italias