Ανατολίτικα κεμπάπ, σερβιρισμένα πάνω σε πίτα, με τζατζίκι και κολοκυθοσαλάτα

Νόστιμα και πικάντικα ανατολίτικα μπιφτεκάκια (κεμπάπ) από μοσχαρίσιο κιμά με αρωματικά μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά που μπορείτε να ψήσετε στη σχάρα, στο γκριλ του φούρνου ή ακόμα και σε σχαροτήγανο.

Σερβίρονται πάνω σε σουβλακόπιτες, με τζατζίκι και λαχταριστή σαλάτα από ψητά κολοκυθάκια.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τα κεμπάπ

800 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς (όχι άπαχος, αλλά με 20% λίπος)

½ – 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μπούκοβο

1 ½ κουταλιά της σούπας κύμινο σκόνη

1

κουταλιά της σούπας κουρκουμά σκόνη

1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο σκόνη

Αλατοπίπερο κατά βούληση

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

Λίγο τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

Για την κολοκυθοσαλάτα

2 πράσινα κολοκυθάκια

2 κίτρινα κολοκυθάκια (για χρώμα, αν δεν βρείτε χρησιμοποιήστε πράσινα)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 μεγάλη πρέζα νιφάδες μπούκοβο

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Λίγο φρέσκο δυόσμο

Για το σερβίρισμα

Τζατζίκι και πίτες

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε τα κεμπάπ. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώστε τα καλά με τα χέρια σας για να αναμιχθούν καλά τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά με τον κιμά. Αφήστε τα για λίγο να ενωθούν οι γεύσεις. Πλάστε τον κιμά σε ρολάκια μήκους 5-8 εκατοστών και 1-2 εκατοστά σε διάμετρο και βάλτε τα στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, για να σφίξουν και να ενωθούν οι γεύσεις.

2. Στο μεταξύ πλύντε τα κολοκυθάκια, κόψτε τις άκρες τους και με τη βοήθεια ενός μαντολίνο (ή με ένα μαχαίρι αν τα καταφέρνετε), κόψτε τα σε λεπτές φέτες 3 χιλιοστών κατά μήκος. Απλώστε τις φέτες, αλατίστε τις ελαφρά και από τις δύο πλευρές, βάλτε τις για 30 λεπτά σε σουρωτήρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και να στραγγίσουν, ή στην επιφάνεια κοπής και σκουπίστε τις λίγο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

3. Προθερμάνετε την ψησταριά σας ή το γκριλ, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. (Η συνταγή μπορεί να γίνει ακόμα και σε σχαροτήγανο.) Στο μεταξύ αφαιρέστε και τα κεμπάπ από το ψυγείο.

4. Μόλις είναι έτοιμη η φωτιά, βάλτε τα κολοκυθάκια και ψήστε τα για λίγα λεπτά, γυρνώντας τα με μια λαβίδα, Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα αποσύρετέ τα σε ένα μπολ. Βάλτε στο μπολ όλα τα υλικά για τη σαλάτα δηλαδή το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τις νιφάδες τσίλι και αλατοπιπερώστε ανάλογα. Βάλτε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατέψτε με τα χέρια σας. Αφήστε την σαλάτα στην άκρη.

5. Δυναμώστε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς υψηλή. Ψήστε τα κεμπάπ για 8-10 λεπτά γυρνώντας τα κατά διαστήματα, προσέχοντας να μην στεγνώσουν.

6. Ψήστε ή ζεστάνετε ελαφρά μερικές πίτες, βάλτε τις σε μια πιατέλα και σερβίρετε με λίγο τζατζίκι, την κολοκυθοσαλάτα και τα μπιφτεκάκια κεμπάπ.

Διαβάστε επίσης:

Νηστίσιμο κέικ με καρύδι, πορτοκάλι και κανέλα

Μπρουσκέτες με καραμελωμένο αχλάδι και τυρί

Λεμονόπιτα με τριφτή ζύμη κραμπλ (crumble)

Keywords
Τυχαία Θέματα