Αντιπυρική περίοδος: Πειραματισμοί αντί αναδιάρθρωσης και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση

Πρόσφατα και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το ΚΚΕ κατέθεσε με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την υπ΄ αριθ. 4727/15-04-2022 Ερώτηση, με θέμα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.

Η κυβέρνηση απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις του για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη διαχείριση και προστασία των δασών, την πρόσληψη του αναγκαίου

προσωπικού στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, καθώς και την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων δόκιμων πυροσβεστών. Να σημειωθεί ότι η ίδια κυβέρνηση πέρσι είχε δεσμευτεί (15-06-2021) με τις εξαγγελίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά για προσλήψεις 3.000 πυροσβεστών, αντικατάσταση του γερασμένου εναέριου στόλου (πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,76 δισ. Ευρώ), καθώς επίσης κι ότι η Δασική Υπηρεσία θα επανέλθει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να προκηρυχθούν οι αναγκαίες προσλήψεις, που την τελευταία εικοσαετία απομειώθηκαν τουλάχιστον κατά 53% και τα προβλεπόμενα κονδύλια του προϋπολογισμού κατά 80%.

Ως προς την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ας δούμε αναλυτικότερα σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε φέτος με ευθύνη της κυβέρνησης:

– 4.000 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων πυροσβεστών, σύμφωνα με τις επίσημα καταγεγραμμένες κενές οργανικές θέσεις από το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα.

– Η μέση ηλικία των τριχοτομημένων πυροσβεστών (μόνιμοι – 5ετείς – εποχικοί) ξεπερνά τα 45 χρόνια.

Σήμερα τα περισσότερα οχήματα μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως και τη ζωή του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 3.596 πυροσβεστικά οχήματα, μόνο το 10% – 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Συνεχίζεται η αφαίμαξη του ελληνικού λαού, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με «τρελά» κόστη στην παροχή υπηρεσιών εναέριων μέσων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φέτος πρόκειται να νοικιάσουμε επιπλέον 12 ή 13 εναέρια μέσα σε σχέση με πέρυσι, που το κόστος τους ανήλθε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά με πενιχρά αποτελέσματα, δεδομένου ότι 1,5 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη, κυρίως σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία. Συνολικά θα μισθώσουμε 82 εναέρια μέσα (47 α/φ, 30 ε/π, 3 ε/π εναέριου συντονισμού, 1 α/Φ και 1 ε/π μεταφοράς προσωπικού).

Ο υπουργός μιλάει για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Για ποια όμως πρόληψη μπορούμε να μιλάμε, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό έχει διατεθεί το εξωφρενικό ποσοστό του 0,04%(!) για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων;

Στο ερώτημα αν απαιτούνται εναέρια μέσα η απάντηση είναι, και βέβαια, καταφατική. Σαφώς και πρέπει να γίνει επιτέλους η ανανέωση του εθνικού εναέριου στόλου μας, που αριθμεί 11 πανάρχαια και επικίνδυνα CL-215, 7 CL-415, 19 πανάρχαια PZL (με συνήθη διαθεσιμότητα των ανωτέρω περίπου στο 50%), 2 «Super Puma» και 3 BK-117 του ΠΣ. Σαφώς πρέπει οι διαδικασίες ανάθεσης να είναι πιο διαφανείς (NSPA – NATO Support and Procurement Agency). Σαφώς και πρέπει να αναρτώνται στη «Διαύγεια» τα κόστη ενοικίασης εναερίων μέσων.

Όμως, τα εναέρια μέσα αποτελούν επικουρικά μέσα αντιμετώπισης της αρχικής εστίας της πυρκαγιάς, έως ότου ικανές και εξοπλισμένες πυροσβεστικές δυνάμεις να αναλάβουν το έργο της πυρόσβεσης. Αυτό είναι αρκούντως γνωστό στους πυροσβέστες. Γιατί, λοιπόν, όλες οι κυβερνήσεις ενστερνίζονται μια λαθεμένη άποψη ότι τα εναέρια μέσα σβήνουν τις πυρκαγιές;

Θα πρέπει, όμως, να έχουμε πάντοτε υπόψη ότι τα παραπάνω είναι μέσα ελέγχου της πυρκαγιάς και όχι πλήρους κατάσβεσης. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια δασική πυρκαγιά σβήνει μόνο με τα εναέρια μέσα.

Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα της μη συνεργασίας Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος, θα πρέπει να ειπωθούν τα παρακάτω:

Προφανώς και όλα συνδέονται με την παραχώρηση της αρμοδιότητας κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998. Επίσης, από τη λειψή -από τότε μέχρι σήμερα- έως και ανύπαρκτη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, τόσο στο αναγκαίο για τη λειτουργία του προσωπικό (ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας), όσο και σε κονδύλια για επιχειρησιακές δράσεις πρόληψης και προστασίας δασών, αναγέννησης – αποκατάστασης δασών, δενδροφυτεύσεων, αραίωσης, αποψίλωσης – καθαρισμού δασών, εγκατάστασης – συντήρησης υδατοδεξαμενών, διάνοιξης – συντήρησης δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

Δυστυχώς και φέτος οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπου γης ανά την ελληνική επικράτεια για να καλύψουν εμφανείς ανάγκες, λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, με το «εύκολο» και απλήρωτο ρεπό. Να εξαντλούνται από την καταπόνηση, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Να τα βάζουν με τον εαυτό τους σε κάθε λάθος έκβασης πυρκαγιάς και σε όποια κακοτοπιά τους συμβεί. Να επικρέμαται η «δαμόκλειος σπάθη» της δικαστικής δίωξης, παρόλο που οι ευθύνες είναι αλλού και «η τράπουλα είναι σημαδεμένη». Οι πρόσφατες δεκάδες κλήσεις πυροσβεστών και Αξιωματικών για καταθέσεις στις περσινές πυρκαγιές στην Αττική το μαρτυρούν και δείχνουν τον επικίνδυνο δρόμο ποινικοποίησης ενεργειών, κυρίως, των Αξιωματικών που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό.

Θα πρέπει να αφυπνιστούν όλοι οι πυροσβέστες καλής θέλησης και να διατρανώσουν ότι αρνούνται να γίνουν «στο ίδιο έργο θεατές». Η ηγεσία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, γιατί «έχει βάλει πλάτη» στα μέτρα που παίρνουν όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ακόμα και στο «ξεσπίτωμα» των πυροσβεστών με το νόμο 4662/2020.

Είναι πλέον καιρός να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό κίνημα που θα γκρεμίσει ό,τι του κάνει τη ζωή δύσκολη.

Σήμερα κάθε πυροσβέστης καλής θέλησης, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του, είναι ανάγκη να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στον αγώνα για να λυθούν τα προβλήματα, να περιφρουρηθούν τα δάση και οι περιουσίες του λαού από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

*Ο Σάββας Θεοδωρής είναι Αντιστράτηγος ΠΣ – Υπαρχηγός ε.α, στέλεχος του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Από τον Κεμάλ στον Ταγίπ: Η Τουρκία επενδύει σε αστάθεια και σύγκρουση

Από το «το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα» στο «ΠΑΣΟΚ σώσε μας» να γίνουμε Πρωθυπουργοί

Ο Κύκλος Ιδεών τίμησε τον Παρασκευά Αυγερινό!

Keywords
Τυχαία Θέματα