Μητσοτάκης: Προειδοποιεί με αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη αν δεν ελεγχθεί η βία στα γήπεδα

Με τη «δαμόκλειο σπάθη» του αποκλεισμού των ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις απάντησε ο πρωθυπουργός στα φαινόμενα οπαδικής βίας που κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τα εκτεταμένα επεισόδια από ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Μετά το τέλος της διευρυμένης σύσκεψης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη,

Γιάννη Οικονόμου, Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Σταύρο Παπασταύρου και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο, ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ, Αρτούρ Νταβιντιάν, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακοίνωση σειράς μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα:

● Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο που θα έχει έδρα την ΠΑΕ.

● Η ΕΛΑΣ θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων στις θύρες που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Η ευθύνη μεταπίπτει από τις ασφάλειες των γηπέδων στην ΕΛΑΣ και σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ.

● Υπάρχουν στη φαρέτρα και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των θυρών.

● Τέλος, σε εξαιρετικά σκληρό ύφος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ελπίζω να μην υποχρεωθούμε σε ενεργοποίηση του ύστατου μέτρου του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η οπαδική βία «υποτίθεται ότι είναι μια βία που γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και του περιθωρίου ενώ ορισμένες φορές αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά», ενώ σημείωσε πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία όπως στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας», προϊδεάζοντας και για παρεμβάσεις στην αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσέφεριν χαρακτήρισε ως «καρκίνο του ποδοσφαίρου» την οπαδική βία, τόνισε ότι «είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για εγκληματικές πράξεις» και δεσμεύτηκε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό», λέγοντας, μάλιστα, ότι «είμαστε αποφασισμένοι, δεν είναι πολιτική δήλωση. Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό και είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ξαναπαίρνει μπρος η κούρσα της διαδοχής μετά τις διακοπές – Το όραμα των υποψηφίων

Οργισμένος Πολάκης: «Ποιος ανέβασε συνέντευξη και την κατέβασε μία ώρα μετά;»

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν και «Big 4»: Τρεις «καυτές πατάτες» στα χέρια του Μαξίμου

Keywords
Τυχαία Θέματα