Ευρωεκλογές 2024: Το στοίχημα των Βρυξελλών για τη συμμετοχή – Οι τρεις ομάδες που τροφοδοτούν την αποχή

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών ανεβάζει ταχύτητα, αλλά το ερώτημα παραμένει: ποια θα είναι η ανταπόκριση των Ευρωπαίων εκλογέων. Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 η ηγεσία της ΕΕ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το ποσοστό συμμετοχής, που έφτασε στο 50,7% και ήταν το μεγαλύτερο τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος- του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν απόδειξη

«της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που θα ενισχύσει «την αξιοπιστία και τη νομιμοποίηση» του οργάνου.

The European Parliament has had long-standing turnout issues in its elections.

But last election cycle, it saw the highest participation rate in over two decades. Will the upward trend continue?

We've taken a deep dive into the data to investigate: https://t.co/LvvQPzx4bu pic.twitter.com/H57XzlxQUL

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) March 22, 2024

Αλλά το αποτέλεσμα αυτό επέτρεπε και άλλη μία ανάγνωση: οι μισοί εκλογείς έμειναν σπίτι και αδιαφόρησαν για τις ευρωκάλπες.

Σημείο καμπής το 2019

«Οι εκλογές του 2019 ήταν ένα σημείο καμπής. Ήταν η αρχή μιας αλλαγής που αναμένω ότι θα συνεχιστεί και το 2024», δηλώνει με αισιοδοξία στο Politico ο Φίλιπ Σκούλμάιστερ, διευθυντής εκστρατειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αισιοδοξία στηρίζεται, όπως λέει, στο ότι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται την σημασία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην καθημερινότητά τους, μετά από μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως το Brexit, η μεταναστευτική κρίση και η πανδημία. «Μέσα από αυτές τις κρίσεις οι λαοί έμαθαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν χρειάζεται», εξηγεί.

«Η έξαρση της συμμετοχής το 2019, όπως συχνά παρουσιάζεται, πρέπει να μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό», αντιλέγει η Καμίλ Κέλμπελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λιλ. Σημειώνει μάλιστα ότι τουλάχιστον σε οκτώ χώρες αναμένεται μείωση της συμμετοχής και η μεγάλη αύξηση αναμένεται σε χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, όπου η συμμετοχή είναι ιστορικά πολύ χαμηλή.

One in five Germans showed low interest in the upcoming European elections in June, according to a new survey. Voters' interest varies by political affiliation, with right-leaning voters less likely to be engaged. https://t.co/MtTQQ4Xbv6

— DW News (@dwnews) March 21, 2024

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές που έγιναν από το 1979 – όταν οι Ευρωπαίοι ψήφισαν για πρώτη φορά για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – μέχρι το 2014, υποχωρούσε διαρκώς, για να μειωθεί στο 42,6%, το 2014.

Οι αριθμοί αυτοί πραγματικά έθεταν θέμα νομιμοποίησης για ένα φόρουμ που αντιπροσωπεύει σχεδόν 450 εκατομμύρια ανθρώπους από 27 χώρες και που έχει την ευθύνη για την έγκριση νομοσχεδίων που αφορούν την καθημερινή ζωή τους- από την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο, μέχρι το περιβάλλον.

Ποιοι αδιαφορούν για την ευρωκάλπη

Η Κέλμπελ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην ΕΕ διεύρυναν τις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε από την αύξηση του ενδιαφέροντος των ευρωπαίων πολιτών. «Πολίτες, πολιτικά κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές εκλογές σαν κάτι που έχει λιγότερη σημασία από τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις», επισημαίνει η Κέλμπελ, εξηγώντας ότι «είναι μικρότερο το διακύβευμα και ως εκ τούτου λιγότεροι οι λόγοι για να πάει κάποιος στην κάλπη». Κι όταν οι εκλογείς κινητοποιούνται, πηγαίνουν να ψηφίσουν περισσότερο με εθνικά κριτήρια, πολλές φορές για «να στείλουν ένα μήνυμα στις εθνικές κυβερνήσεις». 

Local, European and national elections all across the EU are drifting a certain way. People want control of their own countries again, they're tired of the people who seem to pursue nothing but perpetual interference in our lives, and almost never to any benefit to us in https://t.co/ziaZfAInA8

— DiarmaidOCon (@DiarmaidOCon) March 19, 2024

Ένας λόγος που πολλοί Ευρωπαίοι δεν πηγαίνουν στην κάλπη είναι γιατί θεωρούν την ΕΕ κάτι απόμακρο και περίπλοκο, όπως τονίζει η Κέλμπελ, προσθέτοντας επίσης ότι παρατηρείται πως «οι νεότεροι, οι περισσότερο κοινωνικά απομονωμένοι και οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι ψηφίζουν λιγότερο». Βασικός λόγος είναι ότι αυτές οι τρεις ομάδες αισθάνονται «εκτός παιχνιδιού», άρα δεν έχουν κίνητρο συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο το Ευρωβαρόμετρο του Δεκεμβρίου έδειξε ότι μόνο το 28% των ερωτηθέντων, ήξερε να πει ποιον μήνα και ποιο έτος θα γίνουν οι επόμενες ευρωεκλογές, παρότι ολοένα και περισσότεροι δείχνουν κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογική μάχη.

Ο Φίλιπ Σκούλμάιστερ τονίζει στο Politico ότι η σημασία των εκλογών του Ιουνίου είναι ιδιαίτερη, δεδομένου ότι «οι δημοκρατικές διαδικασίες δέχονται απειλές» και ακριβώς γι αυτό «η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές είναι ο τρόπος που έχουμε για να διαφυλάξουμε και να υποστηρίξουμε τη Δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πυραυλική ασπίδα ζητά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής – «Έχουμε 5-8 χρόνια»

Διπλωματικό μπρα ντε φερ Τουρκίας – Ισραήλ για τη Γάζα

Ένα νησί στην Τανζανία που είναι υπόδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές 2024, Ποιο, Βρυξέλλες,evroekloges 2024, poio, vryxelles