Γάζα: Χτυπήθηκε κονβόι αμάχων – Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Κονβόι άμαχων πολιτών που εγκατέλειπε τη βόρεια Γάζα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, χτυπήθηκε από πυρά, σύμφωνα με αναφορές του BBC.

Χθες Παρασκευή, μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς για απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή, το Ισραήλ άνοιξε δύο οδούς εκκένωσης της Γάζας.

Οι δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι ήταν γεμάτοι κόσμο που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Palestinian health

ministry says locals who heeded the Israeli calls to relocate to Gaza’s south were targeted by the airstrikes today on Salahad al din street

pic.twitter.com/XodxVzzt5y

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 13, 2023

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας από δύο έως πέντε ετών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 70 νεκρούς στο σημείο και κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση. Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF), από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα και ανέφερε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο ισραηλινός εχθρός εκτόξευσε έναν πύραυλο που στόχευσε ένα πολιτικό αυτοκίνητο που ανήκε σε μια ομάδα του Τύπου, κάτι που οδήγησε στον θάνατο του εικονολήπτη Ισάμ Αμπντάλα» και τον τραυματισμό άλλων δημοσιογράφων, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του στρατού.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον «σκόπιμο φόνο», όπως τον αποκάλεσε, του Αμπντάλα. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνά το επεισόδιο αυτό.

Έληξε το τελεσίγραφο

Στο μεταξύ έντονη είναι η διεθνής ανησυχία για την τύχη των αμάχων της Γάζας, στους οποίους το Ισραήλ είχε δώσει τελεσίγραφο μέχρι το απόγευμα τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

«Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει τον εαυτό τους και καλύπτονται από χτυπήματα στην περιοχή» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, προτρέποντας τους αμάχους να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένους διαδρόμους εκκένωσης για να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας.

Όπως έγινε γνωστό από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή η μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το προσωπικό του νοσοκομείου της Γάζας αρνήθηκε την εντολή εκκένωσης.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων 35 γιατρών και ιατρικών βοηθών, είναι αποφασισμένο να παραμείνει και να παράσχει υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς», απάντησε στο τελεσίγραφο, σύμφωνα με το aljazeera.

Στο μεταξύ, από ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προειδοποίησε από την Βηρυτό το Ισραήλ πως «η αντίσταση (σ.σ. της Χεζμπολάχ) βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σε πλήρη ετοιμότητα να απαντήσει στις εγκληματικές ενέργειες της σιωνιστικής οντότητας».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τα σιωνιστικά εγκλήματα στη Γάζα», είπε Amirabdollahian.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Παραδόθηκε ο άντρας που απειλούσε ότι θα πυροδοτήσει βόμβα σε πλατεία

Γαλλία: Έκλεισε το μουσείο του Λούβρου υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος – Έτρεχαν πανικόβλητοι οι επισκέπτες (Videos)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Χτυπήθηκε, – Λήγει, Ισραήλ,gaza, chtypithike, – ligei, israil