Γκουτέρες: «Τα μάτια του κόσμου και της Ιστορίας παρακολουθούν» – Στο ΣΑ του ΟΗΕ η κατάπαυση πυρός για τη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από την επικείμενη ψηφοφορία, καθώς οι χώρες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εν μέσω της συνεχιζόμενης αντίθεσης από τις ΗΠΑ που ασκούν βέτο.

Ο Γκουτέρες ζήτησε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

«Η βαρβαρότητα που διαιωνίζει η Χαμάς δεν μπορεί

ποτέ να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

Οι άνθρωποι της Γάζας κοιτάζουν στην άβυσσο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τελειώσει η δοκιμασία τους. Προτρέπω το συμβούλιο να μην συγκρατήσει τις προσπάθειες για να πιέσει για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων και για την επείγουσα παράδοση σωτήριας βοήθειας.

Τα μάτια του κόσμου και τα μάτια της Ιστορίας παρακολουθούν. Είναι καιρός να δράσουμε».

«Οι έντονοι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες, οι ισραηλινοί περιορισμοί στη μετακίνηση, οι ελλείψεις καυσίμων και οι διακοπτόμενες επικοινωνίες καθιστούν αδύνατo για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους εταίρους τους να προσεγγίσουν τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

António Guterres: More than 17,000 Palestinians have been killed, including 7,000 children. 339 educational facilities & 26 hospitals have been hit. 60% of Gazas housing has been damaged/destroyed. 85% of the population have been forced from their homes. Nowhere in Gaza is safe pic.twitter.com/2TK9Z0ARlf

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) December 8, 2023

«Οι κάτοικοι της Γάζας κινούνται σαν ανθρώπινα φλίπερ, συνωστίζονται ανάμεσα σε όλο και μικρότερα κομμάτια του νότου χωρίς κανένα από τα βασικά στοιχεία της επιβίωσης. Αλλά πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλές σημείο.

«Οι πολίτες της Γάζας δεν έχουν τρόφιμα»

«Το WFP έχει παράσχει τροφή και βοήθεια σε μετρητά σε εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και είναι έτοιμο να κλιμακώσει τις δραστηριότητές του. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε αποτελεσματική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τουλάχιστον 40 φορτηγά με προμήθειες τροφίμων την ημέρα, πολλαπλάσια από το σημερινό επίπεδο».

«Η απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα είναι άνευ προηγουμένου. Περισσότεροι από 130 συνάδελφοί μου έχουν ήδη σκοτωθεί, πολλοί με τις οικογένειές τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη απώλεια ζωής στην ιστορία του οργανισμού μας».

António Guterres: "More than 130 of my colleagues have already been killed, many with their families. This is the largest single loss of life in the history of our Organisation. Some of our staff take their children to work so they know they will live or die together" pic.twitter.com/tocATVIVxK

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) December 8, 2023

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι ο ΟΗΕ είναι απόλυτα δεσμευμένος να παραμείνει και να προσφέρει για τον λαό της Γάζας. Και αποτίω φόρο τιμής στους ηρωικούς εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια που παραμένουν αφοσιωμένοι στο έργο τους παρά τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους. Αλλά η κατάσταση γίνεται απλά αβάσταχτη».

«Όσοι είναι ενάντια στον «εκτοπισμό» των Παλαιστινίων πρέπει να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός»

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ, απηύθυνε μια παθιασμένη έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καλώντας τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός.

«Πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε ότι ο στόχος [του Ισραήλ] είναι η εθνοκάθαρση της Λωρίδας της Γάζας, η εκκένωση και ο βίαιος εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού, όταν τόσοι πολλοί Ισραηλινοί εκπρόσωποι δεν μπορούσαν να μην το παραδεχτούν;» ρώτησε.

“This is a point in history. It is your obligation to end it! 2.3 million #Palestinians are fighting for their lives. Save them!We call on you in the name of humanity to vote for peace”Amb. Mansour stmt #now to #SC b4 this afternoon’s vote on res. for #ceasefire in #Gaza @UN pic.twitter.com/beiB4qV3PQ

— State of Palestine (@Palestine_UN) December 8, 2023

«Εάν είστε ενάντια στην καταστροφή και τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού, πρέπει να είστε υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός», είπε.

«Ό,τι χτίσαμε ως ανθρωπότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν για να αποτρέψουμε αυτές τις φρικαλεότητες», είπε. «Τώρα, λαμβάνουν χώρα στη Γάζα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό».

Ισραήλ: Κατηγορεί τον ΟΗΕ για διπλά μέτρα και σταθμά για το άρθρο 99

Ο Γκιλάντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, επανέλαβε την κριτική του για την ηγεσία του παγκόσμιου οργανισμού.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρθηκε στην επίκληση του Γκουτέρες στο Άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Israel at the UN "It is always easier to pressure the law abiding democracy as opposed to the terrorists who dont even reconise the existence of international law"

Israel has been breaking international law for decades in its brutal occupation of the Palestinian territories. pic.twitter.com/8U2xKzRIxY

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) December 8, 2023

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;» είπε ο Ερντάν.

«Τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων Σύριων και τα παιδιά των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν να αφρίζουν στο στόμα στη Ντούμα συμβολίζουν μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα;» είπε, αναφερόμενος σε μια χημική επίθεση σε αμάχους, όπως διαπίστωσαν οι διεθνείς ερευνητές ότι διαπράχθηκαν από την αεροπορία της Συρίας.

«Το να παρακολουθείς χιλιάδες παιδιά της Υεμένης να πεθαίνουν στον πόλεμο ενώ δεκάδες χιλιάδες λιμοκτονούν, δεν αξίζει να επικαλεστείς το Άρθρο 99;», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο αληθινός δρόμος για τη διασφάλιση της ειρήνης είναι μόνο μέσω της αταλάντευτης υποστήριξης της αποστολής του Ισραήλ και όχι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός».

Αναβλήθηκε για αργότερα η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Μετά την επίκληση του άρθρου 99 από τον Αντόνιο Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοίμασαν ένα σχέδιο ψηφίσματος, που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το πρωί τοπική ώρα.

Όμως, έπειτα από αίτημα των ΗΑΕ, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για κάποιες ώρες και μετατέθηκε για σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ υπουργών αραβικών χωρών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον 9 ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν στηρίζουν καμία περαιτέρω ενέργεια από το Συμβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Ισραήλ αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός, διότι πιστεύουν ότι θα ωφελούσε μονάχα τη Χαμάς. Αντιθέτως, η Ουάσινγκτον στηρίζει τις παύσεις των εχθροπραξιών για την προστασία των αμάχων και προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Την ώρα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν με σθένος μια μόνιμη ειρήνη, κατά την οποία και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν στηρίζουμε τις εκκλήσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ.

«Αυτό μονάχα θα φύτευε τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, διότι η Χαμάς δεν έχει καμία επιθυμία να δει μια μόνιμη ειρήνη», τόνισε.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί πλέον για τις 17.30 τοπική ώρα (00.30 ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον με υπουργούς από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Φλόριντα: Η μαύρη αρκούδα που… έκλεψε τα Χριστούγεννα (video)

Ο Μάριο Ντράγκι λέει «όχι» στην προεδρία της Κομισιόν – Στο κενό οι προσπάθειες του Μακρόν

Αλβανία: Χάος και αναρχία στη Βουλή – Καπνογόνα και δυναμιτάκια από την αντιπολίτευση κατά Έντι Ράμα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκουτέρες, Ιστορίας, ΟΗΕ, Γάζα,gkouteres, istorias, oie, gaza