Γλυφάδα: Η ενδοοικογενειακή διαμάχη, η σύγκρουση για τους Πεταλιούς και οι δικαστικές περιπέτειες της οικογένειας Καρνέση

Σοκ προκάλεσε το μακελειό στη Γλυφάδα στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας με τέσσερις νεκρούς, μεταξύ τους και ο δράστης, ο 76χρονος Αιγύπτιος, που υπήρξε εργαζόμενος της οικογένειας Καρνέση για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, η εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με μια ενδοικογενειακή διαμάχη, όσο και με ισχυρό επιχειρηματία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Η κόντρα για τους Πεταλιούς

Συγκεκριμένα, η οικογένεια του Σπύρου Καρνέση βρίσκεται σε επιχειρηματική

κόντρα με τον Μαρή Εμπειρίκο και αφορά τη μετοχική σύνθεση και διαχείριση της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί», η οποία με τη σειρά της διαχειρίζεται το ομώνυμο νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ευβοϊκό κόλπο, που ονομάζεται και «ελληνικές Μαλδίβες».

Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πώλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», το οποίο πωλήθηκε το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.

Ο Μαρής Εμπειρίκος υποστήριξε στην αγωγή του πως, μέχρι το 2007, οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Μάλιστα, το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στους απόγονους του Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, αλλά προ ετών το ακίνητο που χτίστηκε εκεί, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ, της γνωστής οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC.

Ακόμα, ο Μαρής Εμπειρίκος ανέφερε στην αγωγή του πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» που δεν απέδωσε.

Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Στην αγωγή αναφέρθηκε πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες 10 συνολικά νησίδες, οι οποίες όλες, πλην μιας, έχουν πολύ μικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ μικρή αξία, σε αντίθεση με τη μία νησίδα (τη Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι), η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων μαζί.

Η απόφαση του δικαστηρίου, τον Φεβρουάριο του 2022, δικαίωσε τον Μαρή Εμπειρίκο αφού κρίθηκε ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρέωσε την οικογένειας Καρνέση, που ελέγχει το υπόλοιπο 50% στην ίδια εταιρεία, να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις στο βιβλίο των μετόχων. Πάντως, η απόφαση αυτή ήταν εφέσιμη.

Πού βρίσκονται οι «ελληνικές Μαλδίβες»

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκουν στον Δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά, τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν, όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επισημαίνεται ότι οι Πεταλιοί, την εποχή της Τουρκοκρατίας, ανήκαν στον Ομέρ Πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του, Αλέξανδρος Β’, τα έκανε δώρο στην ανιψιά του, Όλγα Κωνσταντίνοβνα, στον γάμο της με τον βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο. Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο.

Στο βορειοδυτικό τμήμα επί αγροτεμαχίων, συνολικής επιφάνειας 169.204,82 τ.μ., βρίσκεται η βίλα «Picasso», που αποτελείται από την κυρίως κατοικία, βοηθητικό κτίριο, κήπους και μαρίνα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία “Le Reve Estates”, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ. Στο άλλο άκρο της Μεγαλονήσου θα λάβει χώρα η μεγάλη επένδυση της Grivalia, ύψους 280 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία luxury resort και συγκροτήματος με πολυτελείς βίλες.

Το Ξερονήσι ή Χερσονήσι ή Μικρό Πετάλι, συνολικής έκτασης 3.705.930 τ.μ., είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και εδώ βρίσκεται η κατοικία Εμπειρίκου, που αποτελείται από διάφορα ακίνητα, τα οποία ανακαινίστηκαν ριζικά κατά την περίοδο 2009-2012, οπότε αναπτύχθηκαν μονάδα αφαλάτωσης, κεντρική γεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να λειτουργεί αυτόνομα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν λιμενικά έργα για τη μαρίνα και τεχνικά έργα για τη διάνοιξη δρόμου.

Το τρίτο σε έκταση νησί είναι το Τραγονήσι, συνολικής επιφάνειας 262.451 τ.μ.. Σε αυτό βρίσκεται η κατοικία της οικογένειας Καρνέση που διαθέτει με πλήρεις υποδομές και αυτονομία στη λειτουργία της.

Η κόντρα του Σπύρου Καρνέση με τις αδελφές του


Παρά τον μεγάλο πλούτο, στους κόλπους της οικογένειας Καρνέση βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε εξέλιξη μια εμφύλια διαμάχη με αντικείμενο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι αδελφές του Σπύρου Καρνέση, Δέσποινα και Μαρία, αλλά και ο γαμπρός του, Αντώνης Βλασάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας 325,5 εκατ. δολάρια. Όπως ισχυρίζονταν στην σχετική αγωγή, πρόκειται για μετρητά από τα αδιανέμητα κέρδη της ναυτιλιακής, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε κοινούς λογαριασμούς και τα οποία, σύμφωνα με όσα υποστήριζαν, τα ιδιοποιήθηκε ο επικεφαλής του Ομίλου. Από τη δική του πλευρά ο εφοπλιστής αντέκρουε τους παραπάνω ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι τα ποσά αυτά του ανήκαν και ότι οι αδελφές και ο γαμπρός του ήταν υπάλληλοι της εταιρείας.

Σύμφωνα την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, ο εν λόγω ναυτιλιακός όμιλος στην Γλυφάδα ιδρύθηκε το 1979 και διαχειρίζεται κατά μέσο όρο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνεται από δεξαμενόπλοια χημικών μέχρι VLCC και από handysize μέχρι μεγάλα VLOC / Capesize bulkcarriers. Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται στόλο περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers Ltd.

Ο στόλος αποτελείται σήμερα από δύο δεξαμενόπλοια DP2 Suezmaxes shuttle tankers που κατασκευάστηκαν το 2013 στην STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006.

Η εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ακολούθησε μια συντηρητική στρατηγική επέκτασης και επί του παρόντος έχει ένα βιβλίο παραγγελιών για πέντε δεξαμενόπλοια MR στην STX στην Κορέα για παράδοση στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στην Αθήνα (Γλυφάδα). Ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναύλωση, S&P, χρηματοδότηση και ασφάλιση).

Οπως αναφέρθηκε στον Alpha, υπάλληλοι που κατέθεσαν στην αστυνομία ανέφεραν ότι μετά τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών, ο ένας θεωρούσε ότι έπρεπε να κρύβει πράγματα από τον άλλον. Η γυναίκα που δολοφονήθηκε σήμερα ήξερε ότι ο Αιγύπτιος είχε πάρει το μέρος του αδελφού της και θεωρείτο ένας άνθρωπος ο οποίος μετέφερε πληροφορίες στο άλλο στρατόπεδο. Έτσι έφυγε από την εταιρεία και μετά από τα εξοχικά και μετά αφού έμενε θέλησαν να τον διώξουν και από το σπίτι που ήταν μαζί με το δικό τους καθώς θεωρούσαν ότι μετέφερε πληροφορίες. Για αυτό, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν από τον Alpha φέρεται να ελήφθη η απόφαση από την ίδια την Μαρία Καρνέση να τον απομακρύνει από το σπίτι. Είχε επιχειρήσει να τον διώξει και στο παρελθόν αλλά αντιδρούσε ο αδελφός. Ο Αιγύπτιος θέλησε να εκδικηθεί προβαίνοντας στο αδιανόητο αυτό μακελειό.

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της ναυτιλιακής, Σπύρος Καρνέσης είναι και μεγαλομέτοχος σε γνωστή εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σπύρος Καρνέσης: Να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση

Την ανείπωτη θλίψη του εκφράζει ο Σπύρος Καρνέσης για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Γλυφάδα στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη.

Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.

Καπτα – Σπύρος Καρνέσης»

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Με το βλέμμα στο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Ποιοι θα μετέχουν στην κρίσιμη σύσκεψη

Γλυφάδα: «Πήγε να τον αφοπλίσει για να μην σκοτωθεί κανείς και τους σκότωσε όλους» λέει συντετριμμένη η κόρη του καπετάνιου

Γλυφάδα: «Να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με άλλη υπόθεση» – Η πρώτη αντίδραση του Σπύρου Καρνέση μετά το μακελειό στη ναυτιλιακή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γλυφάδα, Πεταλιούς, Καρνέση,glyfada, petalious, karnesi