ΗΠΑ: Τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Διαστάσεις παίρνουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ του Παλαιστινιακού, με τον Λευκό Οίκο να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο δικαίωμα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου και τις πιέσεις του ισχυρού εβραϊκού λόμπι και μάλιστα σε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία όλα δείχνουν ρευστά.

Τα αιτήματα των φοιτητών

Οι οργανώσεις που έχουν την πρωτοβουλία για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια ζητούν να αποστασιοποιηθούν τα ιδρύματα από χρηματοδοτήσεις

που προέρχονται από ισραηλινές και εβραϊκές οργανώσεις, σε μία ένδειξη καταδίκης των επιχειρήσεων στη Γάζα.

Ορισμένοι εβραίοι φοιτητές στα πανεπιστήμια, από την άλλη πλευρά, κάνουν λόγο για αντισημιτισμό και υποστηρίζουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις γίνονται σε όλες τις ΗΠΑ και παρατηρείται κλιμάκωση της έντασης μετά τις μαζικές συλλήψεις που έκανε η αστυνομία κυρίως στο πανεπιστήμιο Columbia. Το αξιοσημείωτο είναι πως στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει φοιτητές από τα ελίτ πανεπιστήμια, όπως το Yale, το New York University, το Harvard, το University of Texas at Austin, το University of Southern California και άλλα.

The mirage that the USA is a bastion of free speech and democracy
died today at Ohio State University

The students peaceful protest demanding a ceasefire in Gaza, was met with violence

The US is a proxy of Israel

pic.twitter.com/OsSBs9GgVg

Sick Side (@SickSide3) April 26, 2024Τι έγινε τα τελευταία 24ωρα στα πανεπιστήμια

Το τελευταίο πανεπιστήμιο στο οποίο έγιναν συλλήψεις των φοιτητών που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων είναι το Virginia Tech, όπου επενέβη η αστυνομία για να εκδιώξει όσους είχαν στήσει σκηνές, σύμφωνα με την Washington Post.

Σε ένα από τα εμβληματικά πανεπιστήμια, στο Yale, οι φοιτητές που έχουν στήσει σκηνές στον χώρο του ιδρύματος ζητούν από τις αρχές να τηρήσουν αποστάσεις από εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα, με τα οποία γίνεται η σφαγή στην Γάζα.

Students at Washington University in St. Louis, USA, have formed a human chain to safeguard their Gaza solidarity encampment.

The democracy of the United States of Israel in full display. pic.twitter.com/rrh7pXE7cA

— Suppressed News. (@SuppressedNws) April 28, 2024

«Το Yale υποστηρίζει πλήρως τις ειρηνικές διαδηλώσεις και την ελευθερία του λόγου, αλλά δεν ανέχεται την παραβίαση των πολιτικών του, που σχεδιάζονται έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του πανεπιστημίου και να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της κοινότητας», ανακοίνωσαν οι πρυτανικές αρχές.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικράτησε μεγάλη ένταση στο UCLA, ανάμεσα στους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές, που είχαν κινητοποιηθεί από εβραϊκές οργανώσεις.

Οι πρυτανικές αρχές στο UCLA αποφάσισαν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, «μετά από ορισμένους διαπληκτισμούς μεταξύ των διαδηλωτών», όπως ανακοίνωσε η αντιπρύτανης, Μέρι Οζάκο, υπενθυμίζοντας ότι «το UCLA έχει μακρά ιστορία ειρηνικών διαδηλώσεων».

The game is up for Israel, they've lost a whole generation across the world

Whitman College Students in Washington USA staged a walkout from classes to show support for Palestine

America is rising & students are leading the way#Israel #Gaza #Palestine pic.twitter.com/2FgZTLz97X

— Jerry Hicks (@JerryHicksUnite) April 24, 2024

«Ως ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης παραμένουμε πιστοί στην ιδέα ότι ακόμα κι αν διαφωνούμε, πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό και να αναγνωρίζουμε την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου», δήλωσε η Οζάκο.

Στο πανεπιστήμιο USC, στην Καλιφόρνια, αποφασίστηκε να κλείσει το κεντρικό κάμπους «λόγω αναταραχής», όπως ανακοίνωσαν οι πανεπιστημιακές αρχές. Η αστυνομία του Λος Άντζελες ζήτησε επίσης από τους πολίτες να αποφεύγουν τον πανεπιστημιακό χώρο.

Στο Washington University, συνελήφθησαν το Σάββατο περισσότεροι από 80 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και η Τζιλ Στάιν, υποψήφια για την αμερικανική προεδρία με το Πράσινο Κόμμα, η οποία έχει ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων.

Άλλοι 100 συνελήφθησαν στο κάμπους του Northeastern University στη Βοστόνη, γιατί έστησαν σκηνές χωρίς άδεια.

Στο Arizona State University, η αστυνομία συνέλαβε 72 άτομα για τον ίδιο λόγο.

Μια συμβολική νίκη για το κίνημα

Στο Portland State University η διοίκηση του ιδρύματος ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται δώρα και δωρεές από την εταιρία Boeing, που έχει σχέσεις με το Ισραήλ και θα αρχίσει διάλογος για το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων του πανεπιστημίου. Εξέλιξη που σίγουρα αποτελεί συμβολική νίκη για τους διοργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Οι πρυτανικές αρχές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στον ρόλο των ιδρυμάτων ως κοιτίδων του ελεύθερου λόγου, αλλά και να διαφυλάξουν την ασφάλεια των φοιτητών, κυρίως των εβραίων στην παρούσα συγκυρία.

The number of American universities whose students took part in demonstrations in support of the Palestinians and against the genocide committed by the Israeli occupation forces in #Gaza increased to 57 universities..#USA #Palestine #FreePalestine #IsraelIsATerroristState pic.twitter.com/lxFTj2azCy

— Aiham Souliman (@Aiham_souliman) April 28, 2024Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν

Καθώς κλιμακώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται από το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι και την συνταγματική προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε στο ABC News ότι «ο πρόεδρος γνωρίζει ότι υπάρχουν έντονα συναισθήματα για τον πόλεμο στη Γάζα. Το κατανοεί, το σέβεται και όπως έχει πει πολλές φορές, σίγουρα σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί εκφράσεις που ξεπερνούν τις αποδεκτές γραμμές. «Καταδικάζουμε απολύτως την αντισημιτική γλώσσα που έχουμε ακούσει τελευταία και σίγουρα καταδικάζουμε τις ομιλίες μίσους και τις απειλές για βία. Αυτές οι διαδηλώσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να είναι ειρηνικές», είπε ο Κίρμπι.

Όμως ένας βετεράνος της πολιτικής σκηνής, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου (τους οποίους υιοθετούν πολλοί Αμερικανοί βουλευτές) ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν αντισημιτικό χαρακτήρα.

Antisemitism is a disgusting ideology that has resulted in the deaths of many millions.

That does not negate the unprecedented actions of Netanyahu's right-wing & racist government.

It is not antisemitic to demand an end to the humanitarian disaster in Gaza. pic.twitter.com/At5iNNTPNV

— Bernie Sanders (@BernieSanders) April 28, 2024

Ο Σάντερς δήλωσε στο CNN ότι δεν συνιστά αντισημιτισμό να καθίσταται η ισραηλινή κυβέρνηση υπόλογη για όσα διαπράτττει στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος – Η αποκάλυψη Μπορέλ

Εξαπλώνεται το κίνημα υπέρ της Γάζας – Μετά τα αμερικανικά πανεπιστήμια και η Σορβόννη διαμαρτύρεται (Videos)

Νέα έκθεση-κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη: Σε «επικίνδυνα» οριακό σημείο – Τι γράφει για την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ,ipa