Ισραήλ – Γάζα: Η αλαζονεία Νετανιάχου και οι κίνδυνοι από την επίδειξη ισχύος – «Είναι ένας αρχηγός συμμορίας»

Επίδειξη ισχύος και στο εσωτερικό του Ισραήλ κάνει ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της αντιπολίτευσης, που όμως δεν μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να ασκήσει πολιτική κριτική.

Χαρακτηριστικό της στάσης του Νετανιάχου είναι ότι ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, με τον οποίον θα συζητούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εν καιρώ πολέμου.

«Ο Νετανιάχου καθυστερεί και καθυστερεί και καθυστερεί. Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία ένδειξη

εγρήγορσης», δήλωσαν πηγές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, εκφράζοντας τη δυσφορία που επικρατεί στην αντιπολίτευση για την παρελκυστική πολιτική του Νετανιάχου.

«Ένας αρχηγός συμμορίας»

Αυτό που δεν μπορούν να πουν ανοιχτά οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, το εξέφρασε με άρθρο γνώμης στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο αναλυτής Ζβι Μπάρελ, με τίτλο: «Νετανιάχου, ένας αρχηγός συμμορίας που δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ».

Ο Ζβι Μπάρελ γράφει συγκεκριμένα ότι δεν αρμόζει στην περίσταση η διακήρυξη Νετανιάχου ότι «αυτό που θα κάνουμε στον εχθρό θα το θυμάται για γενιές». «Αντίθετα, θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει την περίφημη δήλωση του Μεναχέμ Μπέγκιν, από το 1983, ότι “δεν μπορώ να συνεχίσω”. Δήλωση που έγινε αφού κι εκείνος σκέφτηκε πως όσα έκανε το Ισραήλ στο Λίβανο, στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου, θα επηρέαζαν πολλές γενιές».

Η αλαζονική συμπεριφορά του Νετανιάχου στην εσωτερική πολιτική σκηνή είναι αντίστοιχη εκείνης που είχε και έναντι των Παλαιστινίων αφότου σχημάτισε την πλέον ακραία εθνικιστική κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ισραήλ. Μάλιστα κατά τον αναλυτή του al Jazeera, Τζο Μακάρον, «η πολιτική της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, που ενθάρρυνε τη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, προκάλεσε μία αίσθηση απόγνωσης στους Παλαιστίνιους και ενέτεινε τις πιέσεις για δράση». Αυτή η πολιτική κατά τον Τζο Μακάρον ήταν ο πρώτος παράγοντας που οδήγησε στην αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Την ίδια στιγμή η αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, που προκλήθηκε από αυτές τις πολιτικές, κατέστησε απαραίτητη τη μετακίνηση ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο στο βόρειο τμήμα, για να φρουρούν τους οικισμούς των εποίκων. Κι αυτό έδωσε στην Χαμάς την αφορμή και την ευκαιρία να επιτεθεί», σύμφωνα με τον αναλυτή του Al Jazeera.   

Τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα

Ο αρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους άλλους Άραβες να ενταχθούν στις επιχειρησιακές μονάδες της οργάνωσης «για να αποτινάξουν την ισραηλινή κατοχή».

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχομένη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως γράφει η ανταποκρίτρια του  BBC, στο Ισραήλ, Γιόλαντε Νελ. Το Ισραήλ αναμφισβήτητα βλέπει τον κίνδυνο ενός πολέμου σε πολλά μέτωπα. Το χειρότερο σενάριο είναι η εμπλοκή της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, με την οποία το Ισραήλ έχει περιοριστεί σε αψιμαχίες, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για μία μαζική χερσαία επιχείρηση, στη λογική που εξέφρασε ένας ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος, που είπε ότι «η Γάζα θα μετατραπεί σε παραγκούπολη» και θα ισοπεδωθεί μέχρι τα θεμέλια κάθε κτήριο, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς.

Οι αεροπορικές επιθέσεις των τελευταίων ωρών έχουν στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την χερσαία επίθεση.

Αλλά προφανώς στόχος δεν θα είναι μόνο η Χαμάς. Αυτό που στοχεύει το Ισραήλ είναι σαφές: μεταξύ άλλων βομβαρδίστηκε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στην Γάζα, γιατί -όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός- ήταν «στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς και χρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Χαμάς χρησιμοποιούσε και τις αίθουσες του πανεπιστημίου για συγκεντρώσεις με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για να τροφοδοτεί «την τρομοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Κόλαση στη Μέση Ανατολή: Γιατί είναι τρομακτική η προοπτική μιας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, έτοιμο το Ισραήλ – Συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες από Χαμάς

Γάζα: Εικόνες καταστροφής μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Αποκαλυπτικά βίντεο από drone

Titan: Ανασύρθηκαν από τον ωκεανό και τα τελευταία συντρίμμια του βαθυσκάφους (photo/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα