Κινέζοι εργάτες: Μια ξεχασμένη σελίδα της αμερικανικής ιστορίας (Videos)

Μια ιστορία που σήμερα έχει ξεχαστεί, βρίσκεται πίσω από τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο της Αμερικής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάχυση της ευρωπαϊκής κουλτούρας στην αμερικανική ήπειρο και συνέβαλε τα μέγιστα στην άνθηση του εμπορίου: είναι η ιστορία των Κινέζων που εργάστηκαν για να δημιουργηθούν οι γραμμές του σιδηρόδρομου και σήμερα ελάχιστοι τους θυμούνται.

«Μπορείς και σήμερα να αισθανθείς τον κόπο που κατέβαλαν», λέει ο Ρόλαντ Χσου, μπαίνοντας στις σήραγγες που άνοιξαν οι Κινέζοι εργάτες στο Ντόνερ Σάμιτ, στην Καλιφόρνια, για να περάσει ο σιδηρόδρομος από την

οροσειρά Σιέρα Νεβάδα.

White House issued a statement Friday marking the 150th anniversary of the completion of USA's first transcontinental railroad. Chinese labor made a great contribution to the development of the US. #ChinaUS pic.twitter.com/RC5Qjge7W4

— Ding Gang (@dinggangchina) May 11, 2019

Οι πλευρικοί τοίχοι κάθε σήραγγας δεν θυμίζουν σε τίποτα τις σημερινές σήραγγες, αλλά το 1860, όταν οι εργάτες τις άνοιγαν είχαν ελάχιστα μέσα στα χέρια τους. Καταβάλλοντας τεράστιο κόπο έσκαψαν τα γρανιτένια σπλάχνα της Σιέρα Νεβάδα για να περάσουν οι ράγες που έφεραν τον σιδηρόδρομο από το Σακραμένο της καλιφόρνια στην Ομάχα της Νεμπράσκα, μια απόσταση 1800 μιλίων. Χάρη στον σιδηδρόδρομο, η διαδρομή, που άλλοτε χρειαζόταν κάποιος έξι μήνες για να τη διανύσει, έγινε ένα άνετο ταξίδι έξι ημερών.

Ένα «θαύμα μηχανικής» με το χέρι

«Χρειαζόταν τέσσερις άνδρες να κρατούν μια τεράστια σιδερένια ράβδο, με την οποία άνοιξαν μία τρύπα στον γρανίτη. Ένας πέμπτος άνδρας χτυπούσε τη ράβδο με μια μεγάλη βαριοπούλα. Όταν άνοιγε η τρύπα τη γέμιζαν με μπαρούτι, άναβαν το φυτίλι και έτρεχαν όσο πιο μακριά μπορούσαν»,  λέει στο BBC ο Χσου, διευθυντής του προγράμματος «Κινέζοι εργάτες στους σιδηρόδρομους της Βόρειας Αμερικής», του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Ο Χσου θέλει να ρίξει φως στη συμβολή των Κινέζων εργατών για τη δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου που άλλαξε τα πάντα στην Αμερική.

Ο ρυθμός με τον οποίον μπορούσαν να προχωρήσουν ήταν μερικά εκατοστά κάθε μέρα. Χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να ανοίξει η μήκους 520 μέτρων σήραγγα στο Ντόνερ Σάμιτ.

Μέχρι το 1880 ο σιδηρόδρομος έφτασε να διακινεί εμπορεύματα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Ήταν μία απίστευτη ώθηση στο εμπόριο. Νέες κωμοπόλεις “φύτρωσαν” κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, που άλλαξε τον τρόπο ζωής των Αμερικανών και άνοιξε δρόμους προς τη δυτική ακτή της ηπείρου.

Για να ανοίξει αυτή η γραμμή καταστράφηκαν παρθένα δάση, αφανίστηκαν φυλές ιθαγενών και η αγγλο-ευρωπαϊκή κουλτούρα κυριάρχησε από τη μία μέχρι την άλλη ακτή.

Η θυσία των Κινέζων, που δεν έχει αναγνωριστεί

Έξι χρόνια διήρκεσε συνολικά η κατασκευή του σιδηροδρόμου και υπολογίζεται ότι σε εργατικά δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1200 Κινέζοι εργάτες. Όσοι επέζησαν και εγκαταστάθηκαν στη νέα γη, ήταν θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης, απειλών και βιαιοτήτων.

Σήμερα λίγοι γνωρίζουν την συμβολή των Κινέζων στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και ο επισκέπτης πρέπει να περπατήσει στον εθνικό δρυμό Ταχόε, για να δει τον λεγόμενο «κινεζικό τοίχο». Είναι μια μεγάλη πλάκα, ύψους 25 μέτρων, που τοποθετήθηκε σε έναν πέτρινο τοίχο από τους ανθρώπους της Ιστορικής Κοινότητας Τράκι-Ντόνερ, για να τιμήσουν το «θαύμα της μηχανικής» που επιτεύχθηκε χάρη στους Κινέζους εργάτες. Ο τοίχος αυτός χτίστηκε από Κινέζους αρχιμάστορες, που χρησιμοποίησαν μόνο πέτρες, χωρίς κανένα συνδετικό υλικό για να μην γίνονται κατολισθήσεις και αποκλείεται η σιδηροδρομική γραμμή. 

Οι Κινέζοι εργάτες για να ολοκληρωθεί το έργο όσο γινόταν πιο γρήγορα δούλευαν νυχθημερόν, κάτω από εξαιρετικά ακραίες συνθήκες. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν ξεχάστηκαν από τους Αμερικανούς ιστορικούς.

Στις μέρες μας παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αντιασιατισμού στις ΗΠΑ, φαινόμενο στο οποίο ορισμένοι επιχειρούν να απαντήσουν με τη γνώση. Γι αυτό έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί το πρώτο εθνικό Μουσείο Ασίας-Ειρηνικού-Αμερικής και να περάσουν νέοι νόμοι που θα καταστήσουν υποχρεωτικό μάθημα έστω σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες την μελέτη της ιστορίας των Ασιατών-Αμερικανών, για να αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην αμερικανική ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται προσπάθειες να μην ξεχαστούν και οι Κινέζοι εργάτες που δούλεψαν για τον σιδηρόδρομο.

Ο σιδηρόδρομος αυτός «ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά τον 19ο αιώνα», λέει η Κόνι Γιανγκ Γου, μία ιστορικός που ο προπάππους της ήταν ένας Κινέζος εργάτης.

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ 2022: LIVE η παρέλαση της Αργεντινής και του Μέσι στο Μπουένος Άιρες

Μέγκαν Μαρκλ: Τη «θυσίασε» το παλάτι για να καλύψει την απιστία του Ουίλιαμ; Η θεωρία Αμερικανίδας δημοσιογράφου

Qatargate: Αναβλήθηκε η απόφαση για την έκδοση στο Βέλγιο της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι

Keywords
Τυχαία Θέματα