Κλασική Tarte tatin: η παριζιάνικη ανάποδη μηλόπιτα που σπάει τα ρεκόρ δημοτικότητας
Ο θρύλος λέει ότι η συνταγή της Παριζιάνικης μηλόπιτας επινοήθηκε κατά τύχη στις αρχές του 20ου αιώνα από τις αδερφές Tatin.
Η Stephanie και η Caroline Tatin διατηρούσαν ένα μικρό ξενοδοχείο στην πόλη Lamotte-Beuvron κοντά στο Παρίσι. Φαίνεται ότι τα μήλα, λόγω φόρτου εργασίας, μαγειρεμένα με ζάχαρη και βούτυρο, απλά ξεχάστηκαν στη φωτιά και καραμέλωσαν. Για να σωθεί το καμένο επιδόρπιο, το κάλυψαν με ζύμη, το έψησαν στο φούρνο και το σέρβιραν ανάποδα. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους πελάτες και σιγά – σιγά ακόμη και εκλεπτυσμένοι παριζιάνοι ξεκίνησαν να συχνάζουν στο λιτό ξενοδοχείο για
Για τη σφολιάτα
235 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ
90ml νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
215 γραμμάρια βούτυρο (185 γραμμάρια κρύο και 30 γραμμάρια λιωμένο)
Για την γέμιση
1 κιλό μήλα
15ml χυμό λεμονιού
90 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
Σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση1.Για να φτιάξετε τη σφολιάτα, βάλτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίξτε το νερό, το αλάτι, το ξύδι και τα 30 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε τα ελαφρά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ένα πιρούνι, ξεκινήστε να προσθέτετε το αλεύρι από τις άκρες του μπολ προς το κέντρο και στη συνέχεια ζυμώστε σε μια όχι πολύ σφιχτή ζύμη. Τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
2. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και απλώστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ανοίξτε τη ζύμη σε τετράγωνο σχήμα πάχους περίπου 2,5 εκατοστών. Με τον πλάστη πιέστε όπως είναι με τη μεμβράνη το παγωμένο βούτυρο, για να ανοίξει σε πάχος περίπου 2 εκατοστών. Στη συνέχεια αφαιρέστε τη μεμβράνη και τοποθετήστε το μπλοκ βουτύρου στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης πάνω από το βούτυρο, τυλίξτε ξανά με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μία ώρα.
3. Βγάλτε πάλι τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίξτε την σε ένα ορθογώνιο 25 Χ 38 εκ. Διπλώστε τη ζύμη σε τρία μέρη, όπως θα κάνατε με μια επιστολή για να χωρέσει σε ένα φάκελο και στη συνέχεια περιστρέψτε τη ζύμη 90 μοίρες. Ανοίξτε ξανά σε μια ορθογώνια στρώση στο ίδιο μέγεθος με την πρώτη φορά, διπλώστε με τον ίδιο τρόπο, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για άλλη μία ώρα περίπου. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές, κάθε φορά ανοίγοντας και διπλώνοντας τη ζύμη δύο φορές και βάζοντάς τη στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Μετά το τελευταίο δίπλωμα, βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ανοίξτε την σε αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος που επιθυμείτε.
4. Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε 6-8 φέτες το καθένα και ανακατέψτε τα με τον χυμό λεμονιού. Σε ένα τηγάνι 30 εκατοστών, με αφαιρούμενη λαβή, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίστε ομοιόμορφα τη ζάχαρη πάνω από το βούτυρο και ψήστε το μίγμα για 6 έως 8 λεπτά μέχρι να λιώσει και να έχει κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορείτε να γέρνετε και να περιστρέφετε το τηγάνι, αλλά το ίδιο το μίγμα δεν πρέπει να ανακατεύεται. Τοποθετήστε προσεκτικά τα έκτα ή όγδοα μήλου πάνω από το μείγμα ζάχαρης-βουτύρου σε μία στρώση.
5. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για 30 με 35 λεπτά, γέρνοντας περιστασιακά το τηγάνι, μέχρι να μαλακώσουν και να επικαλυφθούν τελείως με το μίγμα καραμέλας. (Αν αρχίσει να καίγεται η καραμέλα, μειώστε τη φωτιά.)
6. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη σφολιάτα σε στρογγυλό σχήμα λίγο πιο φαρδύ από τη διάμετρο του τηγανιού και πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Καλύψτε τα καραμελωμένα μήλα με τη ζύμη και σπρώξτε τις άκρες που προεξέχουν προς τα μέσα. Ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα, να ροδίσει και να τραγανίσει στις άκρες. Με τη βοήθεια γαντιών φούρνου, βάλτε μια πιατέλα πάνω από το τηγάνι και αναποδογυρίστε προσεκτικά την τάρτα. Σερβίρετέ την ζεστή με λίγη σαντιγί και απολαύστε!!!
Συμβουλή
Χρησιμοποιώντας μια καλής ποιότητας σφολιάτα του εμπορίου, μπορείτε να παραλείψετε τα βήματα 1, 2 και 3 και έτσι να γλιτώσετε κόπο και χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Ριζότο με πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μπλέ τυρί γκοργκοντζόλα
Knafeh (κανταΐφι της Ναμπλούς), το Παλαιστινιακό επιδόρπιο – στολίδι
Kötbullar, τα σουηδικά κεφτεδάκια με σάλτσα ζωμού και κόκκινων φρούτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας ο «δράκος των Εξαρχείων»
- Δυστυχώς, το ανακοίνωσε ο σύζυγός της: Νεκρή η ηθοποιός Άννα Κανάκη, θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο
- Τραγωδία στην Ουαλία: Από 16 έως 18 ετών τα τέσσερα αγόρια που πήγαν για κάμπινγκ και βρέθηκαν νεκρά
- Από τη λογιστική στην tv: Ποια ήταν η Ελένη Καριολάκη που βρισκόταν νεκρή 5 μέρες στο σπίτι της με τον σύζυγό της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Στο ενοίκιο οι πλούσιοι Ελβετοί
- Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Πώς συνέλαβαν τον «Δράκο των Εξαρχείων» - Η δράση του στα νότια προάστια
- Καρκίνος στα μάτια: Τα σημάδια που χτυπούν «καμπανάκι»
- Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους - dr. Shigeaki Hinohara
- Ελένη Φουρέιρα: Με μελανιές στα πόδια μετά την εκρηκτική της εμφάνιση στα MadWalk 2023
- Shein: Η εταιρεία από Κίνα που ξεπέρασε τα H&M και «πολιορκεί» και τα Zara
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τραγικό τέλος για 4 εφήβους στην Ουαλία – Πήγαν για κάμπινγκ και βρέθηκαν νεκροί
- Ισραήλ: Σε πέντε στάδια η απελευθέρωση των ομήρων – Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας
- Μηχανικός πλοίου τραυματίστηκε στο κεφάλι
- Κλασική Tarte tatin: η παριζιάνικη ανάποδη μηλόπιτα που σπάει τα ρεκόρ δημοτικότητας
- Πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη ο πληθωρισμός απληστίας και η κακοποίηση των καταναλωτών
- Κυβέρνηση: Διπλή ανησυχία για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και το κεντρώο ακροατήριο του Κασσελάκη
- Στις κάλπες η Ολλανδία: Θα αναδείξει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό;
- Λευκός Οίκος: Η Βάγκνερ θα παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν
- Νέες απειλές της Αλ Κάιντα κατά Ισραηλινών, Αμερικανών και Ευρωπαίων
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ηγεσία πιέζει τους 6+6 να ξεκαθαρίσουν πότε αποχωρούν, εν μέσω αρνητικών δημοσκοπήσεων
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κλασική Tarte tatin: η παριζιάνικη ανάποδη μηλόπιτα που σπάει τα ρεκόρ δημοτικότητας
- Κυβέρνηση: Διπλή ανησυχία για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και το κεντρώο ακροατήριο του Κασσελάκη
- Νέες απειλές της Αλ Κάιντα κατά Ισραηλινών, Αμερικανών και Ευρωπαίων
- Πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη ο πληθωρισμός απληστίας και η κακοποίηση των καταναλωτών
- Στις κάλπες η Ολλανδία: Θα αναδείξει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό;
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ηγεσία πιέζει τους 6+6 να ξεκαθαρίσουν πότε αποχωρούν, εν μέσω αρνητικών δημοσκοπήσεων
- Μητσοτάκης στη Βουλή για Θεσσαλία και Έβρο: Με… ευρωπαϊκό αέρα για τα κονδύλια για την ανάταξη
- Οι νοικοκυραίοι του Κασσελάκη, ο «καταλύτης» Ψυχογιός, ο Λιβανός και οι γαλάζιες έρευνες για αποφυγή νέων Πάτσηδων…
- Δημήτρης Ρέππας: Ο «Παπανδρεϊκός» που αφήνει αιχμές κατά του Ανδρουλάκη
- Εντυπωσιακές φωτογραφίες πλασμάτων που ζουν στα βάθη των ωκεανών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανανεώθηκε για 7η σεζόν η σειρά Black Mirror
- Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης – ελεύθερων επαγγελματιών
- Οι 10 προτάσεις της επιστήμης για να αρέσετε στις γυναίκες
- Χαμάς: Ο άνθρωπος που ίσως κρατάει το κλειδί για την απελευθέρωση των ομήρων – Το προφίλ του Γιαχία Σινουάρ
- Ιδιωτικός τομέας: Αυξήσεις έως € 246 τον μήνα από το ξεπάγωμα των τριετιών
- Τέλος επιτηδεύματος: Τιμοκατάλογος πέντε ταχυτήτων για το 2024
- Πολιτική σύγκρουση στη βουλή για Θεσσαλία και Έβρο
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όχι στη στοχοποίηση και τον αφανισμό της μικρής επιχειρηματικότητας
- Μητσοτάκης: Οριο στις δυο θητείες των Ευρωβουλευτών