Κλασικό κέικ γεωγραφίας με ελαφρύ γλασάρισμα

Το κλασικό δίχρωμο κέικ σοκολάτας και βανίλιας, γνωστό και ως μαρμπρέ, που σχηματίζει στο εσωτερικό του σχέδια που θυμίζουν χάρτη, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές σπιτικό γλυκό.

Αποτελεί ένα επιδόρπιο της ευρωπαϊκής κουζίνας, που έφτιαχναν στο παρελθόν οι μαμάδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο και

με τη γεύση του θα μας ταξιδέψει στα παιδικά μας χρόνια.

Υλικά για τη Συνταγή

½ φλιτζάνι (40 γραμμάρια) σκόνη κακάο

2 ½ φλιτζάνια (500 γραμμάρια) ζάχαρη, χωρισμένη

½ φλιτζάνι (120ml) νερό

115 γραμμάρια σοκολάτα, ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι (240ml) γιαούρτι ελαφρύ ή βουτυρόγαλα

4 μεγάλα αυγά

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 φλιτζάνια (390 γραμμάρια) αλεύρι γ.ο.χ

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το γλασάρισμα

5 κουταλιές της σούπας βούτυρο

¾ φλιτζανιού (150 γραμμάρια) ζάχαρη

¼ φλιτζανιού (60ml) νερό

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C και προετοιμάστε μια φόρμα για κέικ, βουτυροαλευρώνοντάς την.

2. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τη σκόνη κακάο, ½ φλιτζάνι από τη ζάχαρη και το νερό της συνταγής και φέρτε τα σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε και ρίξτε αμέσως την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει και να έχει μια βελούδινη υφή. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει.

3. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι ή το βουτυρόγαλα, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήστε το στην άκρη και έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο κάθεται το μίγμα, θα μοιάζει σαν να έχει κόψει.

4. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη που έχετε στην άκρη. Χτυπήστε με το μίξερ για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα να ανακατευτούν και προσθέστε το μαλακό βούτυρο και το μισό μίγμα του γιαουρτιού. Χτυπήστε στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και συνεχίζοντας με το μίξερ, προσθέστε το υπόλοιπο μίγμα γιαουρτιού, μέχρι να ενσωματωθεί. Ξύστε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και ενσωματώστε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά σε μια λεία ζύμη κέικ.

5. Αφαιρέστε από τη ζύμη του κέικ 2 ½ φλιτζάνια και ρίξτε τα στη σοκολατένια σάλτσα που έχετε αφήσει να κρυώσει. Ανακατέψτε καλά.

6. Βάλτε τη μισή ποσότητα του μίγματος βανίλιας στην προετοιμασμένη φόρμα για κέικ και προσθέστε όλο το σοκολατένιο μίγμα. Απλώστε την υπόλοιπη ζύμη βανίλιας και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι βουτύρου κάντε μερικές κινήσεις ζιγκ- ζαγκ, ανακατεύοντας το μίγμα στη φόρμα 3 φορές. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με το στροβίλισμα.

7. Ψήστε για 60-70 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξυλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.

8. Στο μεταξύ ετοιμάστε το ελαφρύ γλάσο. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια και αφήστε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα για 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τρυπήστε με ένα ξύλινο καλαμάκι το ζεστό κέικ (πηγαίνοντας μέχρι τα ¾ του ύψους της φόρμας). Βουρτσίστε με το μισό γλάσο και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά. Αναποδογυρίστε το κέικ σε πιατέλα και βουρτσίστε με το υπόλοιπο γλάσο. Αφήστε το να κρυώσει καλά και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Τορτίγιες αλά ελληνικά, με ψητό χαλούμι και σως γιαουρτιού

Δακτυλίδια με ζύμη choux και γέμιση κρέμας με τυρί κότατζ

Γαριδομακαρονάδα με πένες και κρεολικό μίγμα μπαχαρικών cajun

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλασικό,klasiko