Κοτόπουλο πάπρικας (Paprikás Csirke) από την Ουγγαρία

Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ουγγρικά πιάτα, το παπρικάτο κοτόπουλο, περιλαμβάνει τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου που μαγειρεύονται σε μια πλούσια, γευστική και κρεμώδη σάλτσα με βάση την πάπρικα.

Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό – σύμβολο της ουγγρικής γαστρονομίας και ένα comfort food που έχει γίνει γνωστό και αγαπητό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υλικά για τη Συνταγή

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λαρδί (παραδοσιακά χρησιμοποιείται λαρδί

από χοιρινό λίπος)

1 – 1.300 kg κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια (με το κόκαλο και το δέρμα για περισσότερη γεύση)

2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια (κίτρινα κατά προτίμηση), ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 τομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κόκκινη πιπεριά στρογγυλή, κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)

3 κουταλιές της σούπας πάπρικα σκόνη, γλυκιά

500 ml ζωμό κοτόπουλου

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

170 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

60 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, πλήρης, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

1.Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεστάνετε το βούτυρο ή το λαρδί και ροδίστε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα μεταφέρετέ τα σε ένα πιάτο και κρατήστε τα στην άκρη.

2. Στο ίδιο σκεύος με τα υπολείμματα του κοτόπουλου, τσιγαρίστε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέστε το σκόρδο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις πιπεριές (αν χρησιμοποιήσετε) και συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

3. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίξτε την πάπρικα και αλατοπίπερο. Η πάπρικα πικρίζει, αν σοταριστεί.

4. Επιστρέψτε στο σκεύος τα κομμάτια κοτόπουλου που έχετε αφήσει στην άκρη και τοποθετήστε το ξανά στη φωτιά. Συμπληρώστε με το ζωμό που θα πρέπει να σκεπάζει μερικώς το κοτόπουλο. Αφήστε το φαγητό να πάρει μια βράση.

5. Αμέσως σκεπάστε την κατσαρόλα,  χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε για περίπου 40 λεπτά. Αφαιρέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

6. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Αδειάστε το μίγμα αυτό της κρέμας μέσα στην σάλτσα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει και σχηματιστούν σβώλοι. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει, δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε ανάλογα.

7. Επιστρέψτε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη σάλτσα, ζεστάνετε για λίγα λεπτά και σερβίρετε το παπρικάτο με χυλοπίτες, σπιτικό πουρέ πατάτας, νιόκι ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Ρεβανί κακάο με άρωμα πορτοκαλιού

Μπροκομόλε (Brocomole), το άλειμμα που συνδυάζει μπρόκολο και γκουακαμόλε

Κρουασανάκια με γέμιση μήλου και ελαφρύ σιρόπι γκαζόζας

Keywords
Τυχαία Θέματα