«Μαγνήτισε» επιχειρηματικά τους νέους η επαρχία αυτό το καλοκαίρι

Η επιστροφή στο χωριό λόγω Δεκαπενταυγουστου αναδύθηκε ως τόπος ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής επιχειρηματικότητας, λόγω και της ανάγκης τους για επιβίωση!

Με μαγιά τα κτήματα των παππούδων οι νέοι ενεργοποιούνται και πάλι καινοτομούν, προοδεύουν και μας υπενθυμίζουν τις αξίες της δημιουργικότητας.

Επιστρέφουν στις πατρογονικές «μικρές περιουσίες» και αναζητούν λύσεις μέσω της χρήσης γης που θα δίνουν έμφαση ειτε σε τουριστικές επενδύσεις είτε στον τομέα της ενέργειας ή ακόμη και στον πρωτογενή τομέα. Αυτή η στροφή φαίνεται

να αποτελεί μια κάποια λύση για να βελτιώσουν το προσωπικό και οικογενειακό εισόδημα που πλήττεται από τις αυξήσεις τιμών, τις μειώσεις και τους φόρους.

Άλλωστε προ κρίσης έχει αναπτυχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα στην επαρχία και μάλιστα με πρωτοποριακές ιδέες.

Βέβαια όπως και τότε έτσι και σήμερα το παλεύουν μόνοι τους, χωρίς κρατική συνδρομή χωρίς ένα ουσιαστικό μοντέλο αστικής ανάπτυξης που θα δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της υφιστάμενης γης στην επαρχία.

Όπως και να έχει η χώρα μας έχει δυνατότητες διάφορων μορφών τουρισμού όπως oινοτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, προσκυνηματικός, περιπατητικός, ορειβατικός, αλιευτικός κ.α.

Την ίδια ώρα η έξυπνη γεωργία, οινολογία και πολλές άλλες βιώσιμες δράσεις έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των νέων.

Η ζήτηση ομως απόκτησης γης στην επαρχία έχει ενισχυθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια και από αλλοδαπούς επιχειρηματίες.

Φαίνεται πως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, που έχουν παραδοθεί και έχουν ενώσει την Ελλάδα, έφεραν την αναβάθμιση ακομα και σε περιοχές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ μακριά… και φυσικά την αύξηση της αξίας της γης.

Αλλωστε πλέον τη μεγαλύτερη δυναμική ως επένδυση στον τομέα της κτηματαγοράς, φαίνεται ότι αποκτά η αγροτική γη, με τις τιμες –τόσο αγοράς όσο και ενοικίασης– για χωραφια σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, τις Κυκλαδες να είναι στα ύψη.

Τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, μπορούν να επιτύχουν οι ιδιοκτήτες χωραφιών στην Αργολίδα και την Κορινθία, όπου τα ποτιστικά κτήματα, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τις 20.000 ευρώ το στρέμμα, όταν στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ «χρυσό» πωλούν τα αγροτεμάχια με ελιές και οι ιδιοκτήτες σε Μεσσηνία και Λακωνία, με τις τιμές τους να φτάνουν τις 15.0000 ευρώ, παρά τη μείωση που παρουσιάζουν την τελευταία 15ετία.

Ωστόσο και στις τιμές μίσθωσης καταγράφονται έντονες διακυμάνσεις, καθώς εξαρτώνται από την απόσταση των αγροτεμάχιων από τα αστικά κέντρα, την ύπαρξη ή όχι νερού άρδευσης, την παραγωγικότητα του εδάφους και, φυσικά, το μέγεθός του. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, η μέση ετήσια τιμή ενοικίασης αγροτικής γης σε όλη την επικράτεια κατέγραψε μικρή αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2020 αγγίζοντας τα 45,9 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά η ψαλίδα μεγαλώνει όλο και περισσότερο από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΙΜΗ 2020 ΣΕ €/ΣΤΡ. ΤΙΜΗ 2021 ΣΕ €/ΣΤΡ.

Αττική 95,1 92,7Κρήτη 82,3 87,8Νησιά Βόρειου Αιγαίου 85,4 84,8Νησιά Αιγαίου 75 77,2Πελοπόννησος 53,3 57,8Στερεά Ελλάδα 55,3 56,2Δυτική Ελλάδα 52,8 54,2Κεντρική Ελλάδα 47,8 48,8Κεντρική Μακεδονία 42,5 43,6Θεσσαλία 42,6 42,7Βόρεια Ελλάδα 35,9 36,9Νησιά Νότιου Αιγαίου 37 36,6Ανατολική Μακεδονία- Θράκη 34,4 35,4Ηπειρος 31,2 30,3Δυτική Μακεδονία 22,9 24Νησιά Ιονίου 22,5 22,2

Πηγή: Eurostat

Διαβάστε επίσης:

‭Alpha‭ Bank: Εύσημα επενδυτικών οίκων για τα κέρδη του β΄ τριμήνου του 2023

Νέο ρεκόρ για το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν – Στα 5.588 δολάρια

Η Tapestry εξαγοράζει την Michael Kors Capri – Πόσα δισ. δολάρια «ρίχνει»

Keywords
Τυχαία Θέματα