Μαρία Συρεγγέλα: Ποια είναι η νέα γραμματέας της ΝΔ

Γυναίκα, νέα (είναι 48 ετών), «αναντάμ παπαντάμ» κομματικό στέλεχος, μέλος της Κ.Ο. της ΝΔ και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης: τα χαρακτηριστικά αυτά έπαιξαν μείζονα ρόλο, προκειμένου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, να αποφασίσει να προτείνει τη Μαρία Συρεγγέλα για τη θέση της γραμματέως της ΝΔ,

αντικαθιστώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος έπλεξε το εγκώμιό της.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από νεαρή ηλικία εμπλέκεται με την πολιτική, ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, ενώ στο πλαίσιο του εργασιακού της βίου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.

Την περίοδο 2013-2015 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ), το διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας (μια αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη γ.γ. Ισότητας των Φύλων που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις) και εν συνεχεία, τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας. Στις εκλογές του 2023 εξελέγη βουλευτής Δυτικής Αθήνας με τη ΝΔ.

Εξ αυτής της θέσης, η νέα γραμματέας της ΝΔ είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, όταν εκείνος είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα», ενώ σε συνεργασία με τον ΔΣΑ διασφάλισε δωρεάν δικηγόρο σε γυναίκες – θύματα βίας, που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Από την άλλη, σε περιπτώσεις γυναικοκτονιών – που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και σήμερα να τις ονομάσει και νομικά έτσι – είχε κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «εργαλειοποίηση δολοφονιών για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Εν πάση περιπτώσει, από τα νέα καθήκοντά της, η Μ. Συρεγγέλα καλείται να οργανώσει το επόμενο συνέδριο της ΝΔ, καθώς και να «τρέξει» το κόμμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού. Άλλωστε και ο Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ τόνισε ότι «μπροστά μας ανοίγεται η πρόκληση μίας νέας κυβερνητικής τετραετίας και βέβαια μπροστά μας έχουμε το κρίσιμο στοίχημα των ευρωεκλογών. Είναι στο χέρι μας, από εμάς, μόνο από εμάς, εξαρτάται αν θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και στα δύο μέτωπα».

Διαβάστε επίσης:

Νέα ρουκέτα Τσακαλώτου: Με την Αχτσιόγλου μπορούμε να έχουμε Κοινοβουλευτική Ομάδα με 10 έως 12 βουλευτές (Video)

Λοβέρδος… Εμπρός: Είμαι κεντρώος μεταρρυθμιστής – Θα είμαι παρών στο χώρο του Κέντρου της πολιτικής

Σκρέκας: Κανονικά εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Keywords
Τυχαία Θέματα