Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Mε… διετή θητεία οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ με… διετή θητεία προανήγγειλε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων.

«Δεν υπάρχει ούτε λεπτό χρόνος για καθυστέρηση. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, εν μέσω μιας μεγάλης θύελλας. Στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ. Τη νέα τετραετία, προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ

με προσωπικό και μέσα, η ενίσχυση των κέντρων υγείας, οι μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία, η ψυχική υγεία, ο νέος υγειονομικός χάρτης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι προληπτικοί έλεγχοι που σώζουν ζωές των πολιτών αλλά και η κεντρικοποίηση των προμηθειών, τα οικονομικά δηλαδή, ζητήματα», είπε ο υπουργός Υγείας και ενημέρωσε ότι θα επιταχυνθούν οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νέα κέντρα υγείας. Θα ενταθούν επίσης τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας.

Μιλώντας για τις νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ δήλωσε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και 40 μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμη ταχύτερα, όπως είπε. «Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προκηρύξεις αλλά δεν καλύπτονταν οι θέσεις», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα», ανέφερε ο υπουργός υγείας και διευκρίνισε πως στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

«Ένα σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε.

«Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω της πανδημίας. Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οι προτεραιότητες

Προτεραιότητες είναι, όπως είπε:

ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό

ενίσχυση των κέντρων υγείαςενίσχυση των νοσοκομείωνψυχική υγείανέος υγειονομικός χάρτηςπρωτοβάθμια φροντίδα υγείαςθεσμός του προσωπικού γιατρούπροληπτικοί έλεγχοικεντρικοποίηση των προμηθειώνΑλλαγές στον Υγειονομικό ΧάρτηΟι μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στα νοσοκομεία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, θα υπάρξουν αλλαγές.

Θα πραγματοποιηθεί επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Υγειονομικές Περιφέρειες ήταν 17, στην συνέχεια μειώθηκαν σε 14 ενώ αργότερα έγιναν 7.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας. Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περαιτέρω, μίλησε αναλυτικά για τα επιμέρους θέματα και πιο συγκεκριμένα για τον Προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση Κέντρων Υγείας και Κινητών Ομάδων Υγείας.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά δεσμεύεται να εργαστεί με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασης των πολιτών στις δομές Δημόσιας Υγείας.

«Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη και βασικούς άξονες την πρόληψη και την ορθή και ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας. Στη δημόσια υγεία έχουμε ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού», σημείωσε.

«Σήμερα πάνω από 4,8 πολίτες που έχουν γραφτεί στον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρξει ένταξη γιατρών του ΕΣΥ στον θεσμό του προσωπικού Γιατρού, και δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας ελέγχου του θεσμού του προσωπικού γιατρού» είπε.

Για τις προσλήψεις

Ως πρώτο στόχο η κυβέρνηση έχει θέσει, την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους -κυρίως νοσηλευτές- ώστε να φτάσουμε τον μέσο όρο 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη, διευκρίνισε.

Στη συνέχεια, όπως είπε, με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να εκσυχρονιστούν τα κτίρια και ο εξοπλισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 Κέντρων Αποκατάστασης.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία, όπως είναι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός 96 νοσοκομείων στη χώρα, με εμβληματικές παρεμβάσεις όπως η επέκταση της ογκολογικής κλινικής και το νέο κέντρο ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας κα η προσθήκη νέας ογκολογικής πτέρυγας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η ανέγερση κτηρίου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.

Επιπλέον, θα υπάρξει ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνια φροντίδας υγείας, ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας και γηριατρικές μονάδες. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν σύγχρονα κέντρα αποκατάστασης και θα αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ΄οίκον. Το νέο πλαίσιο αφορά μεγάλος εύρος ασθενών και αφορά κυρίως παιδιά.

ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων στην Υγεία, είπε και τόνισε ότι η πρόσφατη ΠΝΠ, που προβλέπει την ενίσχυση των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με οδηγούς από τον στρατό, την πυροσβεστική και κατ’ εξαίρεση και με προσωπικό των ΟΤΑ, είναι λύση ανάγκης».

 «Η άμεση παρέμβαση που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είναι σε στάδιο υλοποίησης με 191 πληρώματα ασθενοφόρα, από τις ένοπλες δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα, που τοποθετούνται σε 61 νησιωτικές περιοχές, τουριστικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Ενημερώνω τη Βουλή ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 20 ατόμων για τα ασθενοφόρα της Αττικής. Εντός των επομένων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού, για πρόσληψη 250 ατόμων, κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία, για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 40 μοτοσυκλετιστές, που θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμα ταχύτερα. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες» είπε.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική πολιτική ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι εξασφαλίζεται η πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες, ενισχύονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, για αύξηση της εγχώριας παραγωγής, έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης, όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων, για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα.

Επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία

Όσον αφορά την επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία, αυτή θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια, σημείωσε. Θα γίνει επαναχάραξη της γεωγραφικής αρμοδιότητας των υγειονομικών περιφερειών, θα προωθηθεί η συνεργασία των ΥΠΕ στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι

Θα προχωρήσουν 10.000 μόνιμες προσλήψεις, στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών σε κάθε περιοχή.Θα υπάρξει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων.Θα ενισχυθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ»

Εύα Καϊλή: «Βρήκαν… βρεφικό κολιέ και πιάτα σουβενίρ» λένε οι δικηγόροι της για τις έρευνες

Σβίγκου: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Keywords
εκαβ, εκαβ, θητεια, προσληψεις, υγειονομικός χάρτης, αλέξης τσίπρας, νέα, υγιές, σημαίνει, αφοσίωση, θεσσαλονικη, ΟΤΑ, λύση, βουλη, τσιπρας, συριζα, τελος ακινητης περιουσιας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, νεος παπας, αλέξης τσίπρας, διατροφη, ηγεσια, θαυματα, πλαισιο, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, σωτηρια, τα νεα, υγεια, υγιεινη διατροφη, αυξηση, αξονες, ασθενοφορα, ατζεντα, αττικη, αφοσίωση, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωσεις, δικη, ειπε, υπαρχει, ερευνα, ζωης, ιδιο, η δικη, ιδρυση, υπηρεσιες, υπηρχαν, υγειονομικο, κυβερνηση, κτιρια, λύση, νιαρχος, νοσοκομειο σωτηρια, νοσοκομεια, ξεκινημα, παιδια, πιατα, προγραμματα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σχεδιο, υγειονομικός χάρτης, φαρμακα, χρονος, εξοπλισμος, εθνικο, φακελος, χωρα, νοσοκομειο, σημαίνει, θεματα, υγειας, υγιές
Τυχαία Θέματα
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ΕΚΑΒ,michalis chrysochoidis, ekav