Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επικαλείται το άρθρο 99 για τη Γάζα σε μια σπάνια διπλωματική κίνηση

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες επικαλέστηκε αυτό που θεωρείται ευρέως ως το πιο ισχυρό διπλωματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιοδήποτε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση

της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

I've just invoked Art.99 of the UN Charter – for the 1st time in my tenure as Secretary-General.

Facing a severe risk of collapse of the humanitarian system in Gaza, I urge the Council to help avert a humanitarian catastrophe & appeal for a humanitarian ceasefire to be declared. pic.twitter.com/pA0eRXZnFJ

— António Guterres (@antonioguterres) December 6, 2023

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκουτέρες επικαλείται το άρθρο από τότε που ανέλαβε το ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου 201.

Στην επιστολή, ο Γκουτέρες καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και κάνει έκκληση για κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν περικυκλώσει ένα σπίτι στο Χαν Γιουνίς που ανήκει στον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινγουάρ, αναφέρει το Al Arabiya, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

עדכון ממני אליכם >> pic.twitter.com/gzKsAE8Ekn

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) December 6, 2023

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σινγουάρ βρίσκεται στο κτίριο, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα. Ο ηγέτης της Χαμάς όχι μόνο έχει πολλά σπίτια, αλλά κρύβεται.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χαμάς δίνουν μάχες σπίτι με σπίτι σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας, με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό εν μέσω πλήρους κατάρρευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μάχονται μέσα από αστικές περιοχές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από βόμβες στη βόρεια και νότια Γάζα, η Χαμάς βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτοσχέδιες βόμβες για να προκαλέσει θύματα και να επιβραδύνει την επίθεση.

The city of Khan Yunis faces extensive devastation due to indiscriminate airstrikes carried out by Israeli warplanes. pic.twitter.com/HiTubvhNYm

— PALESTINE ONLINE (@OnlinePalEng) December 6, 2023

Τα νοσοκομεία της Γάζας ανέφεραν μαζική εισροή αμάχων νεκρών και τραυματιών, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ιατρικές προμήθειες μειώνονται, ενώ η εξάπλωση των χερσαίων μαχών προς τα νότια έχει σταματήσει οποιαδήποτε παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας πολύ πιο μακριά από το σημείο διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 1.207 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση της προσωρινής εκεχειρίας στις αρχές του μήνα και ότι το 70% των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο είπε ότι περισσότερα από 100 πτώματα μένουν άταφα στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.

«Ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει μείνει χωρίς υπηρεσίες υγείας», δήλωσε ο Munir al-Bursh, διευθυντής του υπουργείου.

JUST NOW: TWO HOUSES BOMBED.

The first moments after the Israeli occupation aircraft bombed two houses inside Al-Majaida neighborhood in central Khan Yunis. pic.twitter.com/vc57IZAiZo

— Palestine Now (@PalestineNW) December 6, 2023

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της οδού Salah al-Din, του κύριου αυτοκινητόδρομου βορρά-νότου που εκτείνεται στη μέση της παράκτιας λωρίδας.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς να εγκαταλείψουν την πόλη για ασφαλέστερες περιοχές, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει παύση μέχρι τις 14:00 στον βομβαρδισμό της Ράφα.

Ο ΟΗΕ και οι υπηρεσίες βοήθειας λένε ότι πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,87 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι «το μοτίβο επιθέσεων που στοχεύουν ή επηρεάζουν την αστική υποδομή εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκλημάτων θηριωδίας».

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «κατατάσσεται πλέον στις χειρότερες επιθέσεις σε οποιονδήποτε άμαχο πληθυσμό στην εποχή μας».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε ότι ο Ισραηλινός Στρατός κέρδιζε τον πόλεμο και ότι περισσότεροι από τους μισούς διοικητές των ταγμάτων της Χαμάς είχαν σκοτωθεί.

Look at the shockwaves and how vast the perimeter of destruction is. How many lives annihilated in an instant. Video of impact of an airstrike in Khan Yunis, Gaza pic.twitter.com/GZWgLJzSgG

— Jennine (@lilearthquakess) December 5, 2023

«Το έδαφος σείστηκε στη Χαν Γουνίς και στη Τζαμπαλίγια. Έχουμε περικυκλώσει και τις δύο περιοχές. Δεν υπάρχει μέρος στο οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε», είπε ο Νετανιάχου την Τρίτη. Είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός κέρδιζε κάθε μάχη αλλά με «αβάσταχτο τίμημα».

Οι IDF ανέφεραν επτά απώλειες την Τρίτη και άλλες δύο το πρωί της Τετάρτης. Από τότε που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις, έχουν αναφερθεί 84 στρατιώτες του IDF που σκοτώθηκαν στη χερσαία επιχείρηση, πολλοί από αυτούς ως αποτέλεσμα βομβών και αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η Χαμάς κατάφερε επίσης να εκτοξεύσει 15 ρουκέτες από κρησφύγετα της Γάζας στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ την Τρίτη.

Ο IDF λέει ότι η Χαν Γιουνίς έχει γίνει το κύριο προπύργιο της Χαμάς μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στο βορρά στις 27 Οκτωβρίου, με τέσσερα από τα 24 τάγματα του εξτρεμιστικού κινήματος να εδρεύουν εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» θα δικαστεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στη Γαλλία όπου έχασε τη ζωή της Ελληνίδα

Ερντογάν: Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

Μακένζι Φίλιπς: Σοκάρει η αιμομικτική σχέση με τον πατέρα της – «Με βίασε όταν ήμουν 19 ετών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Γάζα,oie, gaza