Ουκρανία: Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος – Η πρόβλεψη Κίσιγκερ

Ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, είπε ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας φτάνει σε ένα σημείο καμπής και αναμένει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους χάρη στις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας.

Μετά από αρκετούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης που ξεκίνησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, καμία πλευρά δεν φάνηκε διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το

Πεκίνο φαίνεται ότι προσπάθησε να αναζωπυρώσει τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων που δημοσιεύθηκε στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή. Μαζί με την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, το κινεζικό σχέδιο αφήνει τα ρωσικά στρατεύματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και θα θέτει τέλος σε οποιεσδήποτε κυρώσεις που δεν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι μέλος με δικαίωμα βέτο.

Σε συνέντευξή του στο CBS News που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Κίσινγκερ φάνηκε σίγουρος ότι η Κίνα θα βοηθούσε να πάρει άλλη τροπή ο πόλεμος.

«Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι ο πόλεμος θα φτάσει έως το τέλος του έτους», είπε. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ο Κίσινγκερ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι τόσο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Πούτιν θα μιλούσαν μαζί του αν τους τηλεφωνούσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν μπορούσε να συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα εφόσον του ζητηθεί, ο συνταξιούχος διπλωμάτης είπε: «Θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω, ναι. Αλλά θα ήμουν σύμβουλος, όχι ενεργό άτομο».

Παρά τη δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων, ο Σι έχει αντιμετωπίσει κριτική από τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν μίλησε περισσότερο για την εισβολή του Πούτιν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι του Πεκίνου υποστήριξαν σταθερά ότι η Κίνα είναι ουδέτερη και επιθυμεί μόνο ειρήνη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν δημόσια για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και ο Σι ταξίδεψε στη Μόσχα τον Μάρτιο για να επισκεφθεί τον Πούτιν. Πριν από την άφιξη του Σι, ο Πούτιν έγραψε ένα άρθρο για την China’s People Daily στο οποίο είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν «χωρίς περιορισμούς ή ταμπού».

Now that China has entered the negotiation, it will come to a head. I think, by the end of the year, we will be talking about negotiating processes and even actual negotiations: former US Secretary of State Henry Kissinger talked about the Russia-Ukraine conflict in an interview… pic.twitter.com/kh2KMYsOnW

Global Times (@globaltimesnews) May 8, 2023

Αν και ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν για συμφωνία με την Ουκρανία, οι όροι τους για τέτοιες συνομιλίες υποδηλώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μακριά. Ομοίως, η Ουκρανία ανέφερε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν λόγω του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη σύλληψή του.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο επίσημο πορτρέτο του μετά τη στέψη

Τουρκία: Πυροβολισμοί στα γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου στην Σανλιούρφα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αυτά τα επαγγέλματα δεν «απειλεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Πότε, Κίσιγκερ,oukrania, pote, kisigker