«Παλεύουμε για την ύπαρξή μας», λέει ο ισραηλινός στρατός πριν την χερσαία σφαγή στη Γάζα – «Νέο καθεστώς ασφαλείας» αφού εξαλειφθεί η Χαμάς

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται, μετά τις ανηλεείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, με αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικά χτυπήματα. Έτοιμος να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, δηλώνει ο ισραηλινός στρατός την ώρα που είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η χερσαία επίθεση στη Γάζα καθώς έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την ισραηλινή κυβέρνηση. Παρουσιάστηκαν τα πολεμικά σχέδια και οι στόχοι της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας, ενώ

βομβαρδίζουν βασικές υποδομές στην περιοχή και κάνουν ειδικές επιχειρήσεις με την βοήθεια των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός, με ένα νέο βίντεο από το μέτωπο του πολέμου στο οποίο αποτυπώνει την πρόθεσή του να παλέψει μέχρι τέλους. «Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού. 

“We fight for our existence,” IDF Spokesperson LTC (Res.) Jonathan Conricus. pic.twitter.com/0c9nkuGqAs

Israel Defense Forces (@IDF) October 20, 2023

«Αμυνόμαστε για να εμποδίσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι θηριωδίες που έγιναν την 7η Οκτωβρίου, δεν θα συμβούν ποτέ ξανά. Οι σταρτιώτες μας, οι έφεδροι, όλοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, δάσκαλοι, γιοι, κόρες, πατεράδες και μητέρες» πρόσθεσε.

«Πολλοί από μας έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας. Τα έχουμε αφήσει όλα πίσω για να παλέψουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης και για να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα να παλέψουμε για την ασφάλεια και την ύπαρξή μας. Θα νικήσουμε τη Χαμάς στη μάχη και θα βοηθήσουμε το νότιο Ισραήλ να ακμάσει ξανά» συμπλήρωσε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για ευρύτερη σύγκρουση» προειδοποιεί, την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ενώ η Χαμάς συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και η Χεζμπολάχ κλιμακώνει, από τη μεριά της, τις επιθέσεις.  Σε ένα από τα τελευταία δε μηνύματά του, ο ισραηλινός στρατός ξεκαθάρισε και πάλι ότι θα παλέψει μέχρι να ηττηθεί η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση. 

Οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ

Νωρίτερα, o υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (…) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας την Πέμπτη  σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα, είπε ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», όπως  ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

שאלתי את שר הביטחון יואב גלנט pic.twitter.com/VTFUAhUPy0

— Amir Bohbot אמיר בוחבוט (@amirbohbot) October 19, 2023

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είμαστε πρωτίστως και κυρίως επικεντρωμένοι στο να… νικήσουμε τη Χαμάς», είπε ο ίδιος καθώς επισκέφθηκε το Νότο του Ισραήλ την Πέμπτη και συναντήθηκε με στρατιώτες που υπηρετούν στα σύνορα της Γάζας και πρόσθεσε: «Οδηγώ στρατιώτες σε μάχες για 45 χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες – ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, είμαι υπεύθυνος για τη νίκη του Ισραήλ».

Στα σύνορα της Γάζας βρέθηκε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τον υπουργό Άμυνας, με στόχο να εμψυχώσει του στρατιώτες που έχουν ήδη παραταχθεί στο σημείο, τονίζοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια σημαντική νίκη.

עם הלוחמים. מוכנים. pic.twitter.com/mVjwEFQXgC

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 19, 2023«Νεκρή ζώνη» στη Γάζα σχεδιάζει το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Αβί Ντιχτέρ δήλωσε πως το Ισραήλ θα επιβάλει μια νεκρή ζώνη εντός της Λωρίδας της Γάζας, μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Όπως σημειώνουν οι FT, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, η κυβέρνησή του είναι επιφυλακτική σχετικά με τα σχέδιά της για τον θύλακα -τον οποίο το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν υποβάλει σε έναν παραλυτικό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία το 2007-, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Σε σχόλια που φάνηκε να αναφέρονται στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στην παράκτια λωρίδα, ο Ελί Κοέν, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «στο τέλος αυτού του πολέμου, όχι μόνο η Χαμάς δεν θα βρίσκεται πλέον στη Γάζα, αλλά και το έδαφος της Γάζας θα μειωθεί».

Ερωτηθείς σχετικά με αυτά τα σχόλια και την πιθανότητα δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης εντός της Γάζας, ο Ντιχτέρ -ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας)- δήλωσε την Πέμπτη ότι η τρέχουσα κατάσταση, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της συνοριακής ασφάλειας του Ισραήλ βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα εντός του ισραηλινού εδάφους, δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Δεν είναι ότι το ξεκινήσατε από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, ως νεκρή ζώνη. Το ξεκινήσατε από την ισραηλινή πλευρά -50 με 100 μέτρα μέσα…. Καταλαβαίνουμε ότι ήταν λάθος, πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Σντερότ.

«Στη Λωρίδα της Γάζας, σε όλο το μήκος της, θα έχουμε ένα περιθώριο. Και δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα. Θα είναι μια ζώνη πυρός. Και όποιος κι αν είσαι, δεν θα μπορείς ποτέ να πλησιάσεις τα ισραηλινά σύνορα».

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εισβολη στη Γάζα

Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα παρατηρεί το CNN, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς εισέρχεται στη 14η ημέρα του.

Όπως σημείωνε ο ρεπόρτερ του CNN, επικαλούμενος δηλώσεις που του έκαναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι Ισραηλινοί πολιτικοί έδωσαν στον στρατό του Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα και τώρα εναπόκειται στον στρατό να αποφασίσει πότε θα εισέλθει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ στο CNN, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Τζόναθαν Κονρίκους, ερωτηθείς για το πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση, είπε πως «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Οι εφεδρείες είναι έτοιμες, εξοπλισμένες και σε ετοιμότητα». Αλλά δεν θα «διαφήμιζε» πότε θα αρχίσουν οι δραστηριότητες. «Η χερσαία δραστηριότητα είναι μία από τις επιλογές, ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

«Ζωντανοί η πλειονότητα των ομήρων»

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως «η πλειονότητα των ομήρων» που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου «είναι ζωντανοί».

«Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον «αγνοούμενοι» από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά» στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.

«Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητων του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.

Τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος σήμερα, 14η ημέρα του πολέμου.

Επιπλέον, 13.162 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσε η κυβέρνηση της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, η Χαμάς αναφέρει ότι περιλαμβάνονται 16 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές χθες.

Important Update:

More than 400 people from different religions, including Christians and Muslims, went to a Greek Orthodox Church for safety.
Unfortunately, the church was bombed by the Israelis, putting the lives of those inside, including injured and missing people, in… pic.twitter.com/DocYSqpXqr

— حبیبہ (@U_HRao1) October 19, 2023

Προηγουμένως, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό της Χαμάς, 46 μέλη ιατρικού προσωπικού του θύλακα έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς και 85 έχουν τραυματιστεί.

Aπελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς συζητά το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ορισμένων ομήρων, με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε κάτι τέτοιο.

Εκτιμάται ότι στη Γάζα παραμένουν περίπου 200 όμηροι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες, εκτός της Χαμάς.

Σύμφωνα με το BBC, η ύπαρξη των ομήρων είναι ένας πολύπλοκος παράγοντας για το στόχο του Ισραήλ για χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, καθώς η πολυαναμενόμενη παράδοση βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με το πώς να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες δεν θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την Τετάρτη μια συμφωνία με το Ισραήλ για την είσοδο νερού, τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η βοήθεια ενδέχεται να μην εισέλθει στη Γάζα την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, επειδή δεν είχε ακόμη συμφωνηθεί μια διαδικασία για την επαλήθευση των προμηθειών.

Το Ισραήλ ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιθεωρήσει τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη μεταφορά βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στα νότια σύνορα του θύλακα.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ήθελαν να διασφαλίσουν μια σταθερή ροή βοήθειας, αντί για μια εφάπαξ παράδοση 20 φορτηγών, πρόσθεσε ο λαός.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου 450 φορτηγά έμπαιναν στη λωρίδα από την Αίγυπτο σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι υπήρχαν περίπου 100 φορτηγά από υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους χορηγούς έτοιμα να περάσουν στη Γάζα.

Επιπλέον, επτά νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, «λόγω έλλειψης καυσίμων» στις γεννήτριες, λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι «ενθαρρυνόταν από [εσωτερικές] αναφορές ότι οι διαφορετικές πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες και ότι η πρώτη παράδοση πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη μέρα περίπου».

«Βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με όλες τις σχετικές πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι μια επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και με τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ ζήτησε επίσης από την Αίγυπτο να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων ασθενών και τραυματιών, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Γάζα – Άγιος Πορφύριος: Στους 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας (photos/videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Ιερουσαλήμ φοβάται την δημιουργία «τρίτου μετώπου» στη Δυτική Όχθη (videos)

Keywords
στρατος, γαζα, λωρίδα της γάζας, financial times, φως, fight, twitter, israel, october, αιγυπτος, εισβολη, cnn, update, people, greek, reuters, bbc, times, ηπα, οηε, videos, κινηση στους δρομους, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, ξανα, october, βιντεο, το θεμα, αυγη, εργαλεια, ηπα, θεμα, ιερουσαλημ, ισραηλ, καθημερινη, οηε, σημερινη, ωρα, bbc, cnn, people, reuters, times, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, δειτε, δηλωσεις, δοθει, δυτικη οχθη, δυτικη, εδαφος, ειπαν, ειπε, εκκλησια, εκστρατεια, ενημερωση, επτα, ετων, ευθυνη, εφαπαξ, ζωη, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, κυβερνηση, κοεν, λαθος, λεπτομερειες, λωρίδα της γάζας, μηκος, μηνυματα, μπορεις, ρεπορτερ, νικη, νοσοκομεια, ομηροι, οχθη, πεμπτη, πηγη, ροη, συντομα, σπιτια, σχεδια, σχολια, υπουργειο υγειας, τριτη, φορτηγα, χεζμπολαχ, ασφαλεια, fight, financial times, greek, υπουργειο, israel, εισβολη, κορες, νεκροι, ομαδες, πηγες, update, υγειας
Τυχαία Θέματα
Παλεύουμε, Γάζα – Νέο, Χαμάς,palevoume, gaza – neo, chamas