Παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι

Το παραδοσιακό γλυκό ψωμί του Πάσχα, πλέκεται συνήθως με 3 κορδόνια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα και κατά το ψήσιμό του εκπέμπει αρώματα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις οσφρητικές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Σύμφωνα με την παράδοση ζυμώνεται και ψήνεται το Μεγάλο Σάββατο, ή και νωρίτερα αλλά η κατανάλωσή του μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα.

Υλικά για τη Συνταγή

400 γραμμάρια αλεύρι

γ.ο.χ. ( με υψηλή πρωτεΐνη άνω των 13%)
180ml γάλα πλήρες, χλιαρό
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 αυγό + 1 κρόκο
16 γραμμάρια ξερή μαγιά στιγμής
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μαχλέπι σκόνη
2-3 δάκρυα μαστίχας
50 γραμμάρια βούτυρο
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για την επάλειψη

1 αυγό και μισό κουταλάκι του γλυκού γάλα
Λίγη αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση

1.Αρχικά σε ένα γουδί βάλτε τα δάκρυα της μαστίχας και 1 κουταλιά από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε και χτυπήστε τα με το γουδοχέρι μέχρι να γίνουν σκόνη.

2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε (προσοχή να μην ξεπεράσετε τους 40ο C) το γάλα, μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και τη ζάχαρη με τη μαστίχα και το μαχλέπι, φροντίζοντας να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

3. Ρίξτε το μίγμα γάλακτος σε μια λεκάνη, συμπληρώστε με τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και προσθέστε το αυγό και τον κρόκο.

4. Σε ένα άλλο μπολ ρίξτε το αλεύρι , το αλάτι και το ξύσμα και ανακατέψτε πρόχειρα με έναν αυγοδάρτη.

5. Ξεκινήστε να ρίχνετε στη λεκάνη με τα υγρά, το μίγμα του αλευριού σιγά – σιγά και να ζυμώνετε το μίγμα, ώσπου η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλά από τα χέρια. Θέλει καλό ζύμωμα για να αναπτυχθεί η γλουτένη και να έχει ίνες το τσουρέκι. Είναι προτιμότερο να κάνετε την διαδικασία με το μίξερ και το εξάρτημα του γάντζου, μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάστε τη λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό μέρος, καλά σκεπασμένη, για 2 περίπου ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

6. Μόλις επιτευχθεί ο διπλασιασμός, χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και σχηματίστε πιέζοντας απαλά με τα χέρια σας, 3 μπαστούνια. Πλέξτε σε κοτσίδα, όπως το παρακάτω σχέδιο ή όπως αλλιώς επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Ανοιξιάτικη πολύχρωμη σαλάτα ζυμαρικών, με ντρέσινγκ ηλιόσπορου (vegan)

Μεσογειακό λαβράκι ολόκληρο, στο φούρνο, με κάπαρη και ελιές

Παγωτό μπανάνα – φράουλα, με μέλι και κομματάκια σοκολάτας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραδοσιακό,paradosiako