ΠΑΣΟΚ: Στόχος η… αποδόμηση Μητσοτάκη – Βάζει ξανά το πρόγραμμα μπροστά ο Ανδρουλάκης

Η αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής και του «μεταρρυθμιστικού προφίλ» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι βασικοί στόχοι του Νίκου Ανδρουλάκη στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις στη Βουλή, οι οποίες έρχονται τις επόμενες μέρες. 

Αποδόμηση μέσω… Βουλής 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδομήσει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς όπως κορυφαία στελέχη τονίζουν αυτές δεν είναι άλλες «πέρα από διευθετήσεις

και πελατειακές επιχειρήσεις». Ο χώρος της αποδόμησης δεν είναι άλλος από αυτό της Βουλής, όπου και θα ξεκινήσουν σύντομα οι πρώτες κοινοβουλευτικές μάχες της νέας χρονιάς. Όπως έχει γράψει το topontiki.gr και το προηγούμενο διάστημα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν μαζευτεί πολλά τα «πρέπει» διότι το 2024 είναι ένα έτος ορόσημο για την επαναφορά του Κινήματος ως σε βασική αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να δείξει ότι έχει θέσεις σε μία σειρά από ζητήματα. Θέσεις οι οποίες έχουν σοσιαλδημοκρατικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. 

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στα νομοσχέδια 

Στο ΠΑΣΟΚ, όπως έγραψε και το φύλλο της Εφημερίδας (https://www.topontiki.gr/2024/01/05/sto-foul-i-michanes-tou-pasok-gia-tis-evroekloges/) προετοιμάζονται κατάλληλα για τη σύγκρουση στη Βουλή, καθώς τόσο οι αλλαγές στα πανεπιστήμια με την ίδρυση μη κρατικών / μη κερδοσκοπικών όσο και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι δύο κορυφαίες στιγμές για αντιπαράθεση. Ο Ανδρουλάκης θέλει να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις και προτάσεις. 

Παρά το γεγονός ότι το Κίνημα θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με το νομοσχέδιο καθεαυτό, αλλά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «εμπλέξει» την αντιπολίτευση σε κεντρικές αποφάσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις πρώτες διαρροές για «Ναι» στο «ελεύθερο πανεπιστήμιο», παρατηρούνται αντιθεσμικές – για ακόμα μία φορά, όπως σημειώνουν – πρακτικές από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο ΠΑΣΟΚ, όπως εξηγούν, θα περιμένουν τις γνωμοδοτήσεις των νομικών, καθώς θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, συνεργάτες του Ανδρουλάκη θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει να γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος και του άρθρου 16, διότι με τις προσφυγές, οι οποίες αναφέρθηκαν και παραπάνω, ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Την ίδια ώρα υπάρχει κόκκινη γραμμή και για δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στη δημόσια Εκπαίδευση. Στο Κίνημα δεν λένε μόνο για προσλήψεις καθηγητών, αλλά και για δημιουργία χώρων για τη φιλοξενία φοιτητών. Το γεγονός ότι οι φοιτητικές εστίες παρακμάζουν και οι επαρχιακές πόλεις κινδυνεύουν μπαίνει ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη. Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι», αλλά θα είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν: «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε αυτό το ζήτημα».

Ωστόσο βλέπουν πως «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε λανθασμένη βάση με ευθύνη της κυβέρνησης». Όπως λένε, διεξάγεται μια συζήτηση στον αέρα, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους στη Νέα Δημοκρατία αν το στηρίζουν και κατά πόσο ως κόμμα πιστεύουν πραγματικά σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Με αυτό το σχόλιο δείχνουν τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα απέχουν. «Εμείς θα ψηφίσουμε, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να παίζει με μας» ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη.

Διαβάστε επίσης

Νέα Αριστερά: Πυκνό δίμηνο δράσεων με οργανωτικό και πολιτικό χαρακτήρα – Στεγαστική κρίση, γάμος ομοφύλων και νεανική βία στην ατζέντα

Φάμελλος: Αν ήταν προσωπική η τοποθέτηση του Συρίγου θα έπρεπε να τον είχε αποπέμψει ο Μητσοτάκης

Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κασσέλακη – Ιμάμογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα