Πέντε μεγάλα έργα αλλάζουν την Αττική

Πόσο διαφορετικό θα είναι το Λεκανοπέδιο της Αττικής σε έξι ή εφτά χρόνια; Αρκετά, λένε πολεοδόμοι και όσοι ασχολούνται με την αστική ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη πέντε μεγάλα έργα που φιλοδοξούν να αλλάξουν τη μορφή της πόλης, να επαναπροσδιορίσουν την ανάπτυξή της και να επαναδιαμορφώσουν την ταυτότητά της. Έργα σημαντικά, που θυμίζουν την περίοδο προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Έργα στοχευμένα,

όπως λένε, που σχεδιάστηκαν με επιστημονικά κριτήρια και ωρίμασαν επί διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, άρα έχουν και το πλεονέκτημα του υπερκομματικού σχεδιασμού. Ας τα δούμε:

Η επέκταση της λεωφόρου Κύμης έως την εθνική οδό

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ξεκινάει εντός του 2022 να υλοποιείται, πρόκειται να διευκολύνει την πρόσβαση αρκετών δήμων της βόρειας Αττικής στην εθνική οδό και να αποσυμφορήσει όχι μόνο το τοπικό δίκτυο τριών δήμων, αλλά και την κακοσχεδιασμένη έξοδο της Αττικής Οδού στην ΠΑΘΕ, η οποία «μποτιλιάρεται» καθημερινά. Το έργο περιλαμβάνει:

● Την ολοκλήρωση των έργων στον κόμβο σύνδεσης της λεωφόρου Κύμης (έξοδος Κύμης / Πλαπούτα) με την Αττική Οδό.

● Ο δρόμος συνεχίζεται με ανοιχτή οδοποιία για 360 μέτρα μέχρι το νότιο στόμιο της σήραγγας, στο ύψος της υφιστάμενης οδού Νεφέλης στο Ηράκλειο.

● Ακολουθεί σήραγγα 2,4 χλμ., η οποία θα κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη για 1,25 χλμ. μέχρι την οδό Κανάρη στο κέντρο της Πεύκης και με εκσκαφή και επανεπίχωση (cut and cover) για ακόμα 1,15 χλμ. μέχρι την οδό Χαλκίδος στην Πεύκη.

● Το τελευταίο κομμάτι του δρόμου (1 χλμ.) είναι σε ανοιχτή οδοποιία και περιλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στο υφιστάμενο βιομηχανικό πάρκο στην περιοχή της Λυκόβρυσης.

Εκτός όλων των άλλων αναμένεται να δώσει ανάσα και στην πολύπαθη λεωφόρο Κηφισού, η οποία θα ελαφρυνθεί αισθητά στο κομμάτι από τον κόμβο Καλυφτάκη έως και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γραμμή 4 του μετρό

Έχουν πολυγραφτεί τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου έργου. Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό το 2029, ενώ ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Ένα από αυτά βρίσκονται στην Κατεχάκη, όπου έχει ξεκινήσει η διάνοιξη του φρέατος από το οποίο θα μπει ο πρώτος «μετροπόντικας» στις αρχές του νέου έτους.

Ο μετροπόντικας έχει ήδη έρθει από το εξωτερικό και αυτήν τη στιγμή συναρμολογείται για να αρχίσει το υπόγειο ταξίδι του έως το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου θα συναντηθεί με τον δεύτερο μετροπόντικα, που θα ξεκινήσει από το Άλσος Βεΐκου. Σε εκείνο το μέτωπο έχουμε την πρώτη μεγάλη καθυστέρηση του έργου, αφού βρέθηκαν – τι έκπληξη! – αρχαία κάτω από τη λεωφόρο Κύμης.

Επέκταση προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο

Τα δύο αυτά έργα που θα συνδέουν τα λιμάνια της ανατολικής Αττικής με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω νέων προαστιακών γραμμών, είναι συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Στη χάραξη του νέου προαστιακού σιδηρόδρομου από το Κορωπί έως το λιμάνι του Λαυρίου προβλέπονται δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, ένας στο Μαρκόπουλο και ο τερματικός στο Λαύριο, καθώς και επτά σιδηροδρομικές στάσεις στους οικισμού ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Δασκαλειού, Καλοπήγαδου και Λαυρίου.

Όσο για τη Ραφήνα, έχει προκριθεί η απευθείας σύνδεση του λιμανιού με τον σταθμό του προαστιακού στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο και τη Ραφήνα θα προσφέρει στα δύο λιμάνια πρόσβαση υψηλού επιπέδου με μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς και σύνδεση με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στηρίζοντας και ενισχύοντας σημαντικά τον τουρισμό.

Θα ενισχυθούν έτσι τα δύο λιμάνια, ενδεχομένως να αρχίσουν και άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές από αυτά και θα συμβάλουν στον ανασχεδιασμό της λιμενικής πολιτικής στον νομό Αττικής αφού αυτός θα διαθέτει τρία ισάξια λιμάνια (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) με τις απαραίτητες υποδομές και συνδέσεις.

Επέκταση περιφερειακής Υμηττού έως την Ποσειδώνος

Η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας χωρίς εξόδους, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, αποτελεί το «κλειδί» για να «κλείσει» ο δακτύλιος από τα βόρεια προς τα νότια προάστια, διευκολύνοντας την κίνηση προς και από τις παραλιακές περιοχές.

Η υλοποίηση της επέκτασης αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της ανέγερσης, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, μιας νέας πόλης στο Ελληνικό, εξέλιξη που θα φορτίσει το ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υποδομών είχε αναφέρει ότι εξέταζε παράλληλα και την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με μείωση των φαναριών.

Ολοκλήρωση κόμβου Σκαραμαγκά

Μόλις 1,4 χλμ. απομένουν για την ολοκλήρωση της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Αιγάλεω μέχρι την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και την αποπεράτωση του ημιτελούς κόμβου Σκαραμαγκά. Πρόκειται για έργο που θα αποσυμφορήσει την κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Σχιστού και τη λεωφόρο Αθηνών. Η ιστορία ξεκινάει το 1997, όταν δημοπρατήθηκε το έργο των δίδυμων σηράγγων στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2001, αλλά οι ελλιπείς μελέτες και τα προβλήματα χρηματοδότησης οδήγησαν στην εγκατάλειψή του. Εμπόδιο στάθηκε και μια ηλικιωμένη κυρία, που διατηρούσε σπίτι πάνω από τις υπό κατασκευήν σήραγγες και είχε προσφύγει στο ΣτΕ. Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα και να μπει το έργο ξανά σε τροχιά υλοποίηση

Διαβάστε επίσης

Γάτες, καλοί αγωγοί της αγάπης και της φυσιολατρίας

Σταθερός ο τουρκικός προσανατολισμός

Αφιέρωμα: 110 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους (Μέρος τέταρτο)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέντε, Αττική,pente, attiki