Πόλεμος στη Γάζα: Δύο μήνες ανθρωπιστικής καταστροφής, χωρίς ορατό σενάριο εξόδου – Πιέσεις από G7, ΟΗΕ – H στάση των ΗΠΑ

Μία άνευ προηγουμένου μαζική επίθεση δέχονται οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τρίτο μήνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επικαλείται το άρθρο 99 για να ασκήσει πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού να προχωρήσει στη λήψη απόφασης

και να ζητήσει εκεχειρία, προειδοποιώντας για επιδεινούμενη «καταστροφή».

Οι Ισραηλινοί στο μεταξύ συνεχίζουν και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου στη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιδρομές σε κατοικίες και συνελήφθησαν τουλάχιστον 21 άτομα.

Πιέσεις (εκ των υστέρων) από τους G7

Οι ηγέτες των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πλέον ανεπτυγμένων κρατών με κοινή ανακοίνωση εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ζητώντας πιο αποτελεσματική δράση για να σταματήσει ο εκτοπισμός κι άλλων Παλαιστίνιων.

Η Ομάδα των Επτά ζητά επίσης τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Heavy bombardment & resumption of military operation have made the situation in #Gaza desperate.

Conditions required to deliver aid DO NOT exist.@UNRWA shelters are OVERFLOWING.

There is NOT ENOUGH aid to meet the overwhelming needs. @UNRWA operations are being strangled. pic.twitter.com/811ch3KSSx

— UNRWA (@UNRWA) December 7, 2023«Χαλί βομβαρδισμών» και κύματα προσφύγων

Οι Παλαιστίνιοι ζουν εδώ και εβδομάδες στις χειρότερες συνθήκες που έχουν γνωρίσει εδώ και δεκαετίες, με τους ανελέητους βομβαρδισμούς αστικών περιοχών. Ανταποκριτής του Al Jazeera στην Γάζα περιγράφει ένα «χαλί βομβαρδισμών σε ολόκληρες γειτονιές και συγκροτήματα κατοικιών».

Η τακτική που ακολουθούν οι Ισραηλινοί προκαλεί κύματα προσφύγων που αναγκάζονται να μετακινούνται από τη μία στην άλλη περιοχή, ελπίζοντας ότι θα σωθούν, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ασφαλής περιοχή. Οι πρόσφυγες προέρχονται κυρίως από το βόρειο τμήμα της Γάζας και την πόλη Μπέιτ Χανούν και συνωστίζονται στο νότιο άκρο, στη Ράφα, η οποία όμως επίσης βομβαρδίζεται.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα περιγράφει σκηνές πανικού που επικράτησαν τη νύχτα στην περιοχή, αλλά και στην πόλη Χαν Γιούνις, που δέχτηκαν καταιγιστικά πλήγματα.

Ο ισραηλινός στρατός «έδωσε εντολή στους αμάχους, με απειλητικό τόνο, να μετακινηθούν στην Ράφα επειδή είναι ασφαλής, αλλά τη νύχτα τουλάχιστον πέντε συγκροτήματα κατοικιών βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν. Γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό θυμάτων», μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ από την Ράφα.

Οι βομβαρδισμοί δεν εστιάζονται σε μία περιοχή της Ράφα, αλλά σε όλη την πόλη, σκορπώντας τον πανικό και τον φόβο.

Με δεδομένο ότι έχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία, είναι ανέφικτη η παροχή περίθαλψης στους χιλιάδες τραυματίες.

Countless civilians, women, children & colleagues have been killed in this war. No one is spared in the endless human tragedy in#Gaza

Heavy bombardment & resumption of military operation have brought further suffering, loss & grief. We call for a humanitarian ceasefire now. pic.twitter.com/7mYLsV1RIk

— UNRWA (@UNRWA) December 6, 2023Σφοδρή αντίσταση συναντούν οι Ισραηλινοί

Ο ισραηλινός στρατός είναι βέβαιο πως δεν κάνει παρέλαση στην Γάζα, παρά την συντριπτική υπεροπλία του. Τέσσερις ισραηλινές μεραρχίες έχουν εμπλακεί σε «εξαιρετικά σφοδρές» μάχες με τους μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα, με Παλαιστίνιους να πανηγυρίζουν πάνω σε ισραηλινά τανκς, τα οποία έχουν αχρηστευθεί στην Γάζα.

Η 98η Επίλεκτη Μεραρχία είναι επικεφαλής της επίθεσης στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, όπου όμως έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς (Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ), τις Ταξιαρχίες αλ-Κουντς -της οργάνωσης Ισλαμικό Τζιχάντ, τους Μάρτυρες του Αλ  Άκσα- που θεωρούνται προσκείμενοι στην Φάταχ και το ένοπλο σκέλος της Επιτροπής Λαϊκής Αντίστασης – τις Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αλ-Ντιν.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για το τι έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη Χαν Γιούνις

Στο μεταξύ υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στην Χαν Γιούνις. Αργά χθες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να τον συλλάβουμε» και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την κατοικία του Σινουάρ.

Εντούτοις αργότερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το σπίτι του Σινουάρ είναι «όλη η περιοχή της Χαν Γιούνις», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς έχουν περικυκλώσει οι στρατιώτες.

The intensification of fighting in Gaza is making it nearly impossible to deliver aid.

• Aid trucks are stranded.

• Blackouts are hampering communications.

• Humanitarians cannot reach the Rafah crossing where life-saving assistance is positioned.

via @UNOCHA

— United Nations (@UN) December 7, 2023«Κακή» η εκτίμηση Μπάιντεν, λένε οι αναλυτές

Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ακούγονται ολοένα και περισσότεροι αναλυτές που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τη στάση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν «έκανε κακή εκτίμηση» της στάσης έναντι του Ισραήλ στην αρχή του πολέμου με την Χαμάς, δήλωσε ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, με ειδίκευση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Στίβεν Κουκ δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο «εναγκαλισμός» του Μπάιντεν με την ισραηλινή ηγεσία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή τον επηρεασμό της ισραηλινής προσέγγισης στην κρίση, με συνέπεια σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση «να έχει ξεμείνει από ιδέες για το πώς πρέπει να προχωρήσει».

«Το αμερικανικό διπλωματικό κατεστημένο είναι τρομοκρατημένο με αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, έχει σοβαρά ερωτήματα για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε, αλλά δεν έχει απαντήσεις. Ο φόβος μου είναι ότι χωρίς νέες ιδέες, θα επιστρέψουμε σε κάποια πολύ, πολύ ανησυχητική εκδοχή του status quo», δήλωσε ο αμερικανός αναλυτής.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της  Wall Street Journal (WSJ) προ ημερών, που έγραψε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στα μέλη του πολεμικού κυβερνητικού συμβουλίου του Ισραήλ, ότι η άποψη του Λευκού Οίκου είναι πως ο πόλεμος δεν μπορεί να κρατήσει μήνες, παρά μόνο κάποιες εβδομάδες.

Αντικρουόμενα μηνύματα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ωστόσο ο Άντονι Μπλίνκεν, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα για την προστασία των αμάχων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξης το CNN ανέφερε ότι στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, πριν από μία εβδομάδα είπε ξεκάθαρα πως «δεν μπορούμε να έχουμε επανάληψη των όσων έγιναν στον βορρά».

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι περιοχές που ορίζονται σαφώς από το Ισραήλ ως ασφαλείς ζώνες, όπου δεν εμπλέκεται ο στρατός. Βλέπουμε προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι ξέρουν που χρειάζεται να μετακινηθούν, σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι θετικό», ισχυρίστηκε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Την άποψη του Μπλίνκεν δεν συμμερίζονται όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες, καθώς -όπως επισημαίνει το BBC- πολλοί αξιωματούχοι λένε πως η ιδέα «των ζωνών ασφαλείας» είναι «ένα επικίνδυνο, ψευδές αφήγημα».

“The international community has a responsibility to use all its influence to prevent further escalation and end this crisis.”

– @antonioguterres invokes Article 99 of UN Charter, urging Security Council to act to avert a humanitarian catastrophe in Gaza. https://t.co/vOFMPATuao pic.twitter.com/7kChQjBXhi

— United Nations (@UN) December 6, 2023Έντονη ανησυχία στον ΟΗΕ

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε ότι «η μόνη πλευρά με την οποία συντασσόμαστε είναι εκείνη που σώζει ζωές», καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμβάλουν στον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση προσέγγισης μίας κρίσης εδώ και δεκαετίες και δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο Στέφαν Ντούζαριτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επισήμανε ότι είναι όντως εξαιρετικά σπάνια η επίκληση του άρθρου 99, αλλά αυτό που έκανε ο Γκουτέρες υπαγορεύτηκε από το μέγεθος «του αποτροπιασμού για τα όσα υποφέρουν οι άνθρωποι».

Ο Ντούζαριτς επισήμανε ότι πρέπει να γίνει εκεχειρία, διότι η περαιτέρω κατάρρευση της τάξης στην κοινωνία της Γάζας «θα έχει πολύ εύκολα καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή».

Απεσταλμένοι του ΟΗΕ στην περιοχή λένε ότι «στη Γάζα επικρατούν σκηνές Αποκάλυψης».

I've just invoked Art.99 of the UN Charter – for the 1st time in my tenure as Secretary-General.

Facing a severe risk of collapse of the humanitarian system in Gaza, I urge the Council to help avert a humanitarian catastrophe & appeal for a humanitarian ceasefire to be declared. pic.twitter.com/pA0eRXZnFJ

— António Guterres (@antonioguterres) December 6, 2023

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Απειλές δέχεται ο πρώην κουνιάδος της βασίλισσας Λετίθια μετά από αποκαλύψεις για τη σχέση τους

Ρωσία: Μαθήτρια άνοιξε πυρ σε σχολείο πριν αυτοκτονήσει – Ένας ακόμη νεκρός, πέντε τραυματίες (videos)

Bob Marley: One Love – Η βιογραφική ταινία για τον «ξυπόλητο άγιο» της Τζαμάικα (Videos)

Keywords
οηε, ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, οηε, γαζα, μηνες, σεναριο, λωρίδα της γάζας, άρθρο 99, al jazeera, δραση, heavy, military, twitter, στρατος, women, endless, tragedy, σθεναρή, fighting, status, wsj, cnn, community, end, security, https, bbc, art, time, risk, system, love, videos, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, νεα κυβερνηση, κοινωνια, αποτελεσματα, παρελαση, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, θεμα, ισραηλ, ραδιοφωνο, φωτογραφιες, ωρα, bbc, cnn, time, άρθρο 99, αρθρο, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, δειχνει, δυτικη οχθη, δυτικη, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, επτα, ερχονται, ζητα, ζωνες, ιδεα, ιδεες, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κυματα, ληψη, λωρίδα της γάζας, μηνυματα, νασερ, νυχτα, νοσοκομεια, ντιν, ομαδα, οχθη, σθεναρή, σκηνες, σπιτι, σχολειο, τζαμαικα, τμημα, φαταχ, φοβος, al jazeera, art, security, community, endless, love, fighting, ηγετες, https, life, military, πληροφοριες, risk, system, status, tragedy, women
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Δύο, – Πιέσεις, G7-ΟΗΕ, ΗΠΑ,polemos, gaza, dyo, – pieseis, G7-oie, ipa