Πόσο θα «κοστίσει» στον Μπάιντεν η πλήρης κάλυψη του Ισραήλ

Η Μαϊσουν Ζαγίντ, Παλαιστινιο-Αμερικανίδα κωμικός, έκανε ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Έκανε παραστάσεις για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, υποστήριξε τις συγκεντρώσεις του, προώθησε τις θέσεις του στους κύκλους των Παλαιστινίων γυναικών. Η ομάδα του Μπάιντεν αναγνώρισε τις προσπάθειές της σε επίσημο Δελτίο Τύπου.

Αλλά όταν είδε τον τρόπο με τον οποίον ταυτίστηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν με τις θέσεις του Μπένζαμιν Νετανιάχου

στον πόλεμο με την Χαμάς, η Μαϊσούν Ζαγίντ αισθάνθηκε προδομένη. Η Ζαγίντ λέει σήμερα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ξανά τον Μπάιντεν.

«Αυτός ο άνθρωπος μου ράγισε την καρδιά», λέει.

Η Ζαγίντ φοβάται αυτά που θα έρθουν στην Γάζα. Η Ζαγίντ είναι νονά ενός 7χρονου αγοριού στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ζητά από τον Μπάιντεν να υποστηρίξει την ειρήνη. Φοβάται για την αντιμετώπιση που θα έχουν οι Παλαιστίνιοι και οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ, που γίνονται στόχοι εκστρατιών μίσους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος και αισθάνεται ότι ο Μπάιντεν μιλάει με τρόπο που πυροδοτεί την ένταση και δεν συμβάλλει στην εκτόνωση.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ο πρόεδρος θα ακουγόταν όπως σήμερα. Οι Παλαιστίνιοι δεν αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά. Ο Τζο Μπάιντεν θα έπρεπε να δώσει όλη τη δύναμή του για να καταδικάσει την γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ, με τον ίδιο ζήλο που καταδίκασε την σφαγή αμάχων από την Χαμάς. Με τον ίδιο ζήλο. Και δεν πήραμε τίποτα. Έχουν πεθάνει χιλιάδες παιδιά και εμείς δεν κάνουμε τίποτα», λέει η Μαϊσούν Ζαγίντ.

Ο Τζο Μπάιντεν εισπράττει τώρα τον θυμό πολλών Αράβων Αμερικανών και μουσουλμάνων και των προοδευτικών συμμάχων τους για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει την κρίση στην Γάζα.

Η Χάλα Χιζάζι, δωρήτρια του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία παρέστη στην μεγάλη θρησκευτική γιορτή για τους μουσουλμάνους που έγινε στον Λευκό Οίκο, λέει πως πλέον εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το εθνικό δίκτυο χρηματοδότησης του Μπάιντεν, εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζει την κρίση. Η Χάλα Χιζάζι δηλώνει πως αρκετοί συγγενείς της έχουν σκοτωθεί στην Γάζα τις τελευταίες μέρες και φοβάται για την τύχη των υπόλοιπων.  «Ήμουν από τους πιο μεγάλους υποστηρικτές του. Αισθάνομαι προδομένη. Αισθάνομαι ότι η ανθρωπιά μου δεν είναι ίση με την ανθρωπιά άλλων ανθρώπων», λέει η Χάλα Χιζάζι, «η οικογένειά μου μπορεί να σκοτωθεί τις μέρες που έρχονται και εγώ δεν μπορώ πλέον να σιωπώ».

Πολλοί Άραβες και μουσουλμάνοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του δεν τήρησαν ούτε τα πολιτικά προσχήματα στην κρίση της Γάζας. Προειδοποιούν μάλιστα την ομάδα του Μπάιντεν ότι μπορεί να δεχτεί πλήγμα ενόψει της κούρσας για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Αν και το συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος είναι μικρό, μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας σε πολιτείες-κλειδιά, όπως το Μίτσιγκαν και η Πενσιλβάνια, όπου η πλειοψηφία των μουσουλμάνων ψήφισε Μπάιντεν το 2020.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι αυτή η ομάδα των ψηφοφόρων δεν θα στραφεί ξαφνικά στον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά το Politico, σε συνεντεύξεις που έκανε με ηγετικά στελέχη της αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι υπάρχει τάση αποχής από τις επικείμενες εκλογές, ή της ψήφου υπέρ κάποιου τρίτου υποψήφιου.

«Οι ψηφοφόροι έχουν στεναχωρηθεί. Δεν θέλουν να ψηφίσουν Τραμπ. Αλλά αναρωτιούνται – πως μπορούμε να ψηφίσουμε έναν που αρνείται να ζητήσει από το Ισραήλ να κάνει εκεχειρία και συνεχίζει την ρητορική που έχουμε δει», λέει στο Politico ο Ουαϊλ Αλζαγιάτ, πρόεδρος της ομάδας συμβούλων της μουσουλμανικής κοινότητας Emgage. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο δεν είναι αν θα ψηφίσουν Τραμπ, αλλά μήπως οι ψηφοφόροι απέχουν και προτιμήσουν να μείνουν στο σπίτι τους», λέει.

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης στηρίζει την υποστήριξη που εκφράζει στο Ισραήλ και επισημαίνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ στο θέμα της αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας.

Αλλά οι ηγέτες της αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ επισημαίνουν όχι τις θέσεις που είχε ο Μπάιντεν πριν από τον πόλεμο για τα δικαιώματά τους, αλλά την στάση που τηρεί αφότου ξέσπασε η κρίση.

Η μόνη αναφορά του Τζο Μπάιντεν στους Παλαιστίνιους σε δημόσια τοποθέτησή του ήταν όταν είπε ότι η Χαμάς «δεν εκπροσωπεί το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση».

Στο παρασκήνιο κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου καταβάλλουν προσπάθεια να πείσουν τους Άραβες Αμερικανούς και τους μουσουλμάνους ότι οι απόψεις τους εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη. Αλλά οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν αγνοηθεί.

Ακόμα και η τελευταία προσπάθεια Μπάιντεν να πείσει την αραβική και μουσουλμανική κοινότητα ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας, δεν έπεισε- θεωρούν ότι έγινε πολύ αργά και άνευ σημασίας.

Μπορεί να μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι να στηθούν οι κάλπες για την προεδρία στις ΗΠΑ, αλλά ο θυμός που επικρατεί μεταξύ των Αμερικανών Αράβων και μουσουλμάνων ίσως αποδειχτεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τον Μπάιντεν, όπως λέει ο Άντριαν Χέμοντ, στρατηγικός αναλυτής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς (Photos)

Ιταλία: Το νησί με το πεντάστερο ξενονοχείο – Ένας μαγικός προορισμός για… λίγους! (Video/Photos)

Ισραήλ: Εκφοβισμός και διώξεις για όποιον εκφράζεται υπέρ της ειρήνης

Keywords
Τυχαία Θέματα