Ψητό τυρί τυλιχτό σε αμπελόφυλλο

Εύκολη και πρακτική συνταγή για συνοδευτικό στο τραπέζι.

Υλικά για τη συνταγή

500 γραμμάρια τυρί που ψήνεται (φορμαέλα, μαστέλο, ταλαγάνι, χαλούμι ακόμα και φέτα)

10 φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά ή βάζου

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Λίγο θυμάρι ή φασκόμηλο (προαιρετικά)

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σπάγκο για το δέσιμο

Εκτέλεση

Κόβουμε το τυρί σε ροδέλες (για τη φορμαέλα, το μαστέλο και το ταλαγάνι) ή σε φέτες αν είναι χαλούμι. Πρέπει να έχουν αρκετό πάχος, να μην είναι πολύ λεπτές. Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα αν είναι από το βάζο (αν είναι φρέσκα, τα χρησιμοποιούμε

όπως είναι) και τα απλώνουμε στον πάγκο μας. Τοποθετούμε στη μέση του αμπελόφυλλου το τυρί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε πιπέρι και λίγα βότανα (θυμάρι ή φασκόμηλο) και διπλώνουμε τις άκρες γύρω από το τυρί έτσι ώστε να το τυλίξουμε. Δένουμε με λίγο σπάγκο και αν είναι φρέσκα τα φύλλα, τα βρέχουμε με λίγο νεράκι για να μην καούν. Ψήνουμε στη σχάρα στην ψησταριά μας για 5 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά. Μπορούμε να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170ο C για 15 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα μια φορά. Κόβουμε το σπάγκο και απολαμβάνουμε!

Συμβουλή

Αν χρησιμοποιήσετε χαλούμι και αμπελόφυλλα σε άλμη, ξεπλύνετε καλά τα φύλλα και το τυρί για να μην είναι πολύ αλμυρό το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα