Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Τι προβλέπει

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τον τίτλο, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 18 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

Νωρίτερα, χιλιάδες φοιτητές από όλη την χώρα «πλημμύρισαν» το κέντρο της Αθήνας και φώναξαν ένα βροντερό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης.

Λήψη

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε μέρη τα οποία στο συνοδευτικό κείμενο

εξηγούνται ως εξής:

«Α) Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.): Με το παρόν Μέρος θεσπίζονται οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δ.Π.Θ., βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εκπαιδευτικό πυλώνα και βιώσιμες ρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η ένταξη σε αυτό, τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), η ίδρυση νέων σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων και τέλος η συγχώνευση και η μετονομασία τμημάτων του Ιδρύματος.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. και γενικότερα η ποιοτική αναβάθμιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του Ιδρύματος με την ανωτέρω Περιφέρεια, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού αυτής. Το παρόν Μέρος θα συμβάλει καταλυτικά στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των διαθέσιμων δομών έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην προσβασιμότητα στους διαθέσιμους πόρους, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο αλυσίδων αξίας και την επιτυχημένη εφαρμογή της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος στην ευρύτερη περιοχή.

Β) Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (Ε.Α.Π.)

Το δεύτερο Μέρος του σχέδιο νόμου αποσκοπεί α) στην υπαγωγή του Ε.Α.Π. στο πλαίσιο του ν. 4957/2022, β) στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων του Ε.Α.Π., γ) στην ενδυνάμωση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας αυτού δ) στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Α.Π., μέσω της σύστασης εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας, καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου και Κέντρου Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης καθώς και της θεσμοθέτησης της δυνατότητας της διά ζώσης διδασκαλίας.

Γ) Ενίσχυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)

Μετά την πρόσφατη και ευρεία νομοθετική ρύθμιση του ν. 4957/2022, το παρόν Μέρος νόμου προβαίνει σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. της χώρας μέσω: α) της έμπρακτης ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου με τις διατάξεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανάδειξης και λειτουργίας των οργάνων διοίκησής τους β) της ενίσχυσης της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειάς τους, μεταξύ άλλων, και με την αναβάθμιση του ρόλου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), γ) της εξωστρέφειας των Α.Ε.Ι. με τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων σπουδών β’ κύκλου και της παροχής δυνατότητας σε φοιτητές τρίτων χωρών να παρακολουθούν Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών, δ) της απλοποίησης και της ευελιξίας της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ε) της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού των διαδικασιών των Α.Ε.Ι. και τέλος στ) της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της περιουσίας τους μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Δ) Εγκατάσταση και λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)

Σε εναρμόνιση με τις επιταγές της νομολογίας του ΣτΕ και υπό το σύγχρονο πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, ρυθμίζεται με το παρόν Μέρος η εγκατάσταση, η οργάνωση και η λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.). Τα Ν.Π.Π.Ε., μετά από αδειοδότηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση από κρατικά όργανα των προγραμμάτων σπουδών τους και των κτιριακών, εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών τους, θα απονέμουν ακαδημαϊκά αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, αλλά και η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης μέσω του ανθρώπινου κεφαλαίου, νέων γνώσεων, ιδεών και νέων τεχνολογιών που θα παραμείνουν στη χώρα, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων.

Ε) ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τέλος, στο τελευταίο Μέρος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις διαφόρων θεμάτων: α) για την εύρυθμη λειτουργία και τη μεγαλύτερη ευελιξία της συγκρότησης των οργάνων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), β) για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως η ενιαία ρύθμιση για το πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την ένταξη στους κλάδους εκπαίδευσης των απόφοιτων ξένων πανεπιστημίων και των προϋποθέσεων επιλογής προϊστάμενων σε μονοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία, γ) για την κάλυψη θέσεων στην ειδική αγωγή καθώς και δ) για εποπτευομένους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όπως η ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:00».

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας χθες το σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα ιδιωτικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων θα περνούν αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή φοιτητών. «Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει.

Αυτή όμως ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, όχι αυτόν που έχει θέσει η ίδια η σχολή, επί συντελεστή 0,8, που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αρκεί να τον ξεπεράσει, προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο υπουργός όμως δεν διευκρίνησε το «ισότιμο» ανοίγοντας τον δρόμο για το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε, «είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια Πανεπιστήμια ανακοίνωσε ότι δίνεται έγκριση για την επιβολή διδάκτρων για όσους αλλοδαπούς θέλουν να φοιτήσουν στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, μέτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα αγγλόφωνα προγράμματα, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία» ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη «σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης». Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένων πανεπιστήμια, ενώ όπως είπε, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.

Νεανικό «ποτάμι» οργής ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Χιλιάδες φοιτητές από όλη την χώρα «πλημμύρισαν» το κέντρο της Αθήνας και φώναξαν ένα βροντερό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο μεγαλύτερο φοιτητικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, δημιούργησαν ένα ενθουσιώδες, τεράστιο, νεανικό ποτάμι που απαίτησε «πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές».

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έβγαλε στο δρόμο η κυβέρνησης με την επιμονή της να παρακάμψει το άρθρο 16 του συντάγματος. Οι φοιτητές ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να διατρανώσουν την απαίτησή τους να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα

Καπνογόνα μπροστά από τη Βουλή#ΟΧΙ_ΣΤΑ_ΙΔΙΩΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ#κυβερνηση_Μητσοτακη #φοιτητες #πανεπιστήμια pic.twitter.com/e7xyUixo1m

— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) February 8, 2024

Στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, συμμετείχαν φοιτητές από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Κρήτη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αν και η ΓΑΔΑ να εκτίμησε ότι στο δρόμο βρέθηκαν τουλάχιστον 15.000 φοιτητές, ωστόσο ο αριθμός ήταν ακόμα μεγαλύτερος, καθώς όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, η «ουρά» ήταν στα Προπύλαια.

Η πορεία ξεκίνησε στις 13:30 με τα συνθήματα «το 6 και το 7 μας δείχνουν τον δρόμο, με όπλο την κατάληψη θα ρίξουμε το νόμο» και «εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, το άρθρο 16 να μην παρακαμφθεί».

Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Κώστας Βάρναλης», που δέχτηκε πριν από μερικές ημέρες τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ.

Τα συνθήματα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» δόνησαν την ατμόσφαιρα, ενώ το Σύνταγμα «φωτίστηκε» από δεκάδες πυρσούς που άναψαν οι φοιτητες.

Η κεφαλή της μεγαλειώδους πορείας φτάνει στο Σύνταγμα, τη στιγμή που τα τελευταία μπλοκ ξεκινούν από τα Προπύλαια!
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές σήμερα στους δρόμους διατρανώνοντας την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης.#ΟΧΙ_ΣΤΑ_ΙΔΙΩΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ pic.twitter.com/gDkGf08oLT

— Οδηγητής (@odigitis) February 8, 2024

ΤΩΡΑ

Φοιτητές από όλη την Ελλάδα έχουν βουλιάξει την Αθήνα

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί!#κυβερνηση_Μητσοτακη #ΟΧΙ_ΣΤΑ_ΙΔΙΩΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #φοιτητες #πανεπιστημια pic.twitter.com/PejWrsRkRg

— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) February 8, 2024

Στο πλευρό των φοιτητών στα Προπύλαια βρέθηκαν οι μαθητές, εργαζόμενοι και καθηγητές στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί, γονείς.

Ήδη από νωρίς το πρωί μπλοκ φοιτητών με πανό, πολλοί από σχολές της περιφέρειας, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πανεπιστημίου.

Η μεγαλύτερη φοιτητική πορεία των τελευταιών ετών

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://t.co/LSkkUIwKX0 #φοιτητες #ιδιωτικα_πανεπιστημια #πανεπιστημια #ΝΔ #κυβερνηση_Μητσοτακη pic.twitter.com/rv6GEgU1LN

— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) February 8, 2024

Όταν η μεγαλειώδης πορεία των φοιτητικών συλλόγων έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, με μια συμβολική κίνηση, οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα ότι δεν κάνουν πίσω από τη διεκδίκησή τους για: «Πτυχία με αξία – Δουλειά με δικαιώματα!».

Εκατοντάδες ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, που με αποφάσεις τους, έδωσαν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Ανάμεσά τους:

Από Αθήνα: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ναυπηγών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ, Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ, Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ, Χημικού ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ.

Από Θεσσαλονίκη: Χημικό, Φαρμακευτική, ΠΤΔΕ, ΦΠ, Αγγλικό, Φιλολογικό, Ψυχολογικό, ΜΜΕ, Αρχιτεκτονική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χωροταξία, Τοπογράφοι, Ιατρική, ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, Γεωπονία, Κτηνιατρική, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Πληροφορική, Κινηματογράφου, ΤΕΦΑΑ, Γαλλικό, ΣΟΦΕΘ, Οδοντιατρική.

Από Πάτρα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Μαθηματικο, ΤΕΠΕΚΕ, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Σχολής Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΟΦΕΠ.

Από Γιάννενα: Οικονομικό, ΣΕΥΠ, Φιλοσοφία, Φιλολογία, ΠΤΔΕ, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Ιατρικής, μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, Χημικό, Μαθηματικό, Φυσικό, ΜΕΥ, ΒΕΤ.

Από Ιόνιο: Πληροφορικής, Τεχνών ήχου και εικόνας, Μουσικών σπουδών.

Από Θεσσαλία: Προσχολικής αγωγής Βόλου, Γλωσσικών σπουδών Βόλου, ΣΤΕΦ Λάρισας, Ζωικής Παραγωγής Λάρισας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Από Δυτική Μακεδονία: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης, ΗΜΜΥ Κοζάνης, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, ΠΤΔΕ Φλώρινας, ΤΕΑΠΗ Φλώρινας.

Από Στερεά Ελλάδα και Εύβοια: Κινηματογράφου Εύβοιας, Φυσικοθεραπείας Λαμίας, ΔΙΓΕΣΕ Θήβας.

Στάση εργασίας έχουν αποφασίσει και η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα.

Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποχώρησαν απ’ το Σύνταγμα και πηγαίνουν να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων.

Ένταση μεταξύ φοιτητών

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ φοιτητών πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση και συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων παρατάξεων για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας.

#antireport pic.twitter.com/Cj4ZBFoV4m

— Mpetelem (@mpetelem) February 8, 2024

Στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία μετέφεραν συνολικά οχτώ τραυματίες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Κατά πληροφορίες οι τραυματίες φέρουν χτυπήματα στο κεφάλι.

Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων πραγματοποιήθηκε αυτήν τη εβδομάδα με μαζική συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέσα στον Φλεβάρη.

Χιλιάδες φοιτητές και περισσότεροι από 150 σύλλογοι αποφάσισαν καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μετά την πορεία, προγραμματίζεται συντονισμός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα.

Οι φοιτητές καταδικάζουν τον αυταρχισμό που εκφράστηκε και με την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ και επισημαίνουν σε ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί – Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!»

«Ο υπουργός ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν: “Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!” ας ακούσουν επιτέλους την πλειοψηφία! Το αγωνιστικό ποτάμι των φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δυναμώνει και δεν γυρίζει πίσω!

Στη συκοφαντία και την καταστολή της κυβέρνησης, στην πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντάμε με ακόμα πιο αποφασιστικό αγώνα. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί, μας πεισμώνει!».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 45χρονος άνδρας από φωτιά σε μονοκατοικία

Mάνδρα: Βίντεο-ντοκουμέντο από το φλεγόμενο αμάξι του επιχειρηματία που δολοφονήθηκε

Εξάρχεια: Άνδρας βρέθηκε νεκρός με τραύμα στο κεφάλι

Keywords
ιδιωτικα πανεπιστημια, σταση εργασιας, αθηνα, ελλαδα, πανελλαδικες 2012, αει, εβε, σημαίνει, twitter, february, κομοτηνη, ξανθη, αλεξανδρουπολη, θεσσαλονικη, ιωαννινα, πατρα, κρητη, γαδα, συνταγμα, ματ, νέα, μπλοκ, https, αυγη, εκπα, εμπ, πειραιας, πτδε, μμε, τεφαα, βετ, κοζανη, ολμε, ΑΔΕΔΥ, συμμετοχή, εκαβ, δπθ, κινηση στους δρομους, μετρο, βουλη, αλλαγη ωρας, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, νεκρος συνταγμα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, φιλοσοφικη, πολυτεχνειο, πτδε, υπουργειο εργασιας, καταληψεις, δημοκριτειο, βιντεο, χημικων μηχανικων, αυγη, γνωμη, γνωση, γωνια, δουλεια, δπθ, δωρεαν, εκπα, εκαβ, εμπ, ευβοια, ιατρικη, ιονιο, μμε, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, ολμε, πλαισιο, σχολες, τεφαα, ωρα, αγωγη, αει, αυξηση, αρθρο, ανωτατη σχολη καλων τεχνων, αρχιτεκτονικη, ασθενοφορα, ατμοσφαιρα, βετ, γιαννενα, γονεις, γυρος, δευτερο, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, δομη, δυτικη μακεδονια, δυτικη, δοθηκε, ευαγγελισμος, εβε, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξετασεις, ετων, ιδια, ιδρυση, θεσσαλια, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κτηνιατρικη, λειτουργια, ληξη, λογο, μακεδονια, ματ, μπλοκ, μορφη, νεα γενια, νηπιαγωγων, νομικη, οδοντιατρικη, οφελος, παντειο, πανεπιστημιο αθηνων, πιστοποιηση, πληροφορικη, προγραμματα, πρισμα, προπυλαια, πρωι, ρυθμισεις, ρυθμιση, συμμετοχή, συγχρονο, συνθηματα, συλλογοι, σχεδια, σχεδιο, σχολη καλων τεχνων, υπουργος παιδειας, φτανει, φυσικο, δημοτικα, δικαιωμα, εφαρμογη, εθνικο, february, https, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, μπροστα, νοσοκομειο, οργανα, πληροφοριες, σημαίνει, υγειας, θηβας, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,