Σε διπλωματική ετοιμότητα η Αθήνα για «απρόβλεπτες» κινήσεις Ερντογάν – Θράκη και Μέση Ανατολή οι πονοκέφαλοι

Δύο είναι τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση εν’ όψει της αυριανής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και της κοινής συνέντευξης που θα δώσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η τουρκική διπλωματία αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς. 

Το ένα έχει να κάνει με τη μουσουλμανική μειονότητα. Με δεδομένο ότι η Τουρκική πλευρά δεν έχει δηλώσει ακόμα την πρόθεση του Τούρκου προέδρου να επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά στη Θράκη, η Αθήνα

ανησυχεί μήπως και την τελευταία στιγμή τους ανακοινωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφθεί τους Έλληνες μουσουλμάνους.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία έκτακτη κατάσταση, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.  

Στην περίπτωση πάντως που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμπεριλάβει τελικά στο πρόγραμμά του και τη Θράκη, τότε δεν αποκλείεται στις  δηλώσεις που θα κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θελήσει σε υψηλούς τόνους να στείλει ένα μήνυμα στους ομόθρησκούς του, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει σεβαστά όλα τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. 

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη στήριξη που δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό θα αναφερθεί στο θέμα αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική θέση είναι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα παραμείνει στην Ελλάδα μόνο για λίγες ώρες, στις 11:30 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. 

Διπλωματικές πηγές λένε ότι από τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος στις συνομιλίες, αλλά και στις επίσημες δηλώσεις θα φανεί κατά πόσον εννοεί η Τουρκική πλευρά το κλίμα φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα

«Η Ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα», αναφέρουν κυβερνητικές και προσθέτουν: «Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής». 

Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης. 

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ο στόχος της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές και τα πρώτα 8 ονόματα για το ψηφοδέλτιο

Τσακαλώτος: Η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο για τους servicers – Σε ποιες διατάξεις ψηφίσαμε «παρών» και γιατί

Δώρα Αυγέρη:  Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι η κυβέρνηση ΝΔ – Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα