«Σφίγγουν» τα πράγματα για τις ειδήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μία – μία κυβερνήσεις κρατών διαμορφώνουν θεσμικά πλαίσια τα οποία είτε έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είτε υποχρεώνουν τις κοινωνικές που χρησιμοποιούν υλικό δημοσιογραφιών οργανισμών να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα. Ένα μέτρο όπως το τελευταίο «πέρασε» από τη Βουλή και τη Γερουσία του Καναδά και έλαβε βασιλική συγκατάθεση (καθότι το πολίτευμα της χώρας είναι Ομοσπονδιακή Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία) και

προκάλεσε την αντίδραση της Meta, μαμάς εταιρείας των Facebook, Instagram κλπ.

Στον Καναδά είναι γεγονός ο νόμος C-18 για τις ψηφιακές ειδήσεις, βάσει του οποίου οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να πληρώνουν για πνευματικά δικαιώματα από την αξιοποίηση υλικού ειδησεογραφικών οργανισμών το οποίο θα αναρτάται στα ΜΚΔ της εταιρείας. Η Meta ανακοίνωσε ότι στο εξής οι Καναδοί χρήστες του Facebook και του Instagram, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Τονίζεται όμως ότι το μπλοκάρισμα των ειδήσεων στους Καναδούς, δεν θα είναι άμεσο, αλλά θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Έχουμε επανειλημμένα γνωστοποιήσει ότι, προκειμένου να συμμορφωθούμε με το νομοσχέδιο C-18, το περιεχόμενο από ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών ειδήσεων και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, δεν θα είναι πλέον προσβάσιμο στον Καναδά», ανέφερε η Meta σε ανακοίνωσή της.

Έπειτα από τη βασιλική συναίνεση για το νομοσχέδιο, το υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Καναδά θα συντάξει κανονισμούς, οι οποίοι θα διευκρινίζουν την εφαρμογή του νόμου και θα παρέχουν σχετικές οδηγίες. Για το λόγο αυτό ο C-18 θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από έξι μήνες.

«Ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας» δήλωσε ο αρμόδιος Καναδός υπουργός Πάμπλο Ροντρίγκεζ. «Ο νόμος εξισώνει τους όρους ανταγωνισμού, θέτοντας υπό έλεγχο τη δύναμη της μεγάλης τεχνολογίας, διασφαλίζοντας επίσης ότι ακόμα και οι μικρές ειδησεογραφικές επιχειρήσεις μας θα μπορούν να επωφεληθούν και να λάβουν δίκαιη αποζημίωση για το έργο τους».

Η καναδική κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή σε διάλογο. «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους Καναδούς έναντι των τεχνολογικών κολοσσών, ποιος θα το κάνει» αναρωτήθηκε ο Καναδός υπουργός, ενώ εκπρόσωπος του ανέφερε ότι στελέχη του υπουργείου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των Facebook και Google την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Meta απείλησε για πρώτη φορά να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο για τους νωρίτερα αυτό το μήνα, ως απάντηση στη διαφαινόμενη ψήφιση του-τότε- νομοσχεδίου C-18. Ωστόσο η εταιρεία δήλωσε ότι εφαρμόζει δοκιμαστικό μπλοκάρισμα ειδήσεων σε ένα μικρό ποσοστό χρηστών, κάπου μεταξύ 1% και 5% επί συνόλου 24 εκατομμυρίων Καναδών που χρησιμοποιούν Facebook ή Instagram.

Στο νότιο ημισφαίριο, στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας παίρνει μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της κακοπληροφόρησης στα ΜΚΔ. Το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας έφερε πρόταση νόμου με το οποίο η Αρχή Επικοινωνιών και ΜΜΕ (ACMA) της Αυστραλίας θα έχει νέες εξουσίες με τις οποίες θα εποπτεύει τα ΜΚΔ και θα τα καθιστά υπόλογα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Με την προτεινόμενη νομοθεσία το αυστραλιανό ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα – ορίστηκαν μεταξύ 2, 7 εκατ. και 6,88 εκατ. δολαρίων – στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες δεν έχουν αφαιρέσει παραπλανητικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο και δεν έχουν αντιμετωπίσει την διάδοση ψευδών- κατασκευασμένων ειδήσεων στη ροή τους.

«Η κακοπληροφόρηση και η αποπληροφόρηση σπέρνουν τον διχασμό, τη διχόνοια στην κοινωνία, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των μελών της και μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», ανέφερε η αρμόδια υπουργός Μισέλ Ρόουλαντ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας της έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς στο διαδίκτυο. «Η ACMA έχει τις εξουσίες που χρειάζεται για να θέσει τις ψηφιακές πλατφόρμες προ των ευθυνών τους για διάχυση fake news από τις υπηρεσίες τους», είπε αποσαφηνίζοντας ότι το νέο νομοσχέδιο αποσκοπεί «στην ισορροπία προστασίας από τη βλαβερή παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και την ελευθερία του λόγου».

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας «έστειλε» δελτία και εκπομπές στο top-10 της τηλεθέασης

Υπό τον Μπρατάκο ΕΥΠ, ΕΡΤ, ΑΠΕ και Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Εύη Φραγκάκη: «Αν ανοίξουν τα στόματα στον χώρο της δημοσιογραφίας, θα κλείσουν πολλοί όμιλοι» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σφίγγουν, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,sfingoun, mesa koinonikis diktyosis