Μητσοτάκης – Ερντογάν την Τετάρτη στο Βίλνιους – Η «καυτή» ατζέντα της συνάντησης

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νικητών των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, με δηλωμένη την πρόθεση και των δύο πλευρών για ανάδειξη της θετικής ατζέντας και συνέχιση του καλού κλίματος των τελευταίων μηνών.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από τον Μάρτιο του 2022 και το γεύμα τους στην Κωνσταντινούπολη, καθώς στη συνέχεια οι σχέσεις των δύο πλευρών μπήκαν στον «πάγο». Ωστόσο, οι φονικοί σεισμοί

του Φεβρουαρίου στην Τουρκία, έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά, ενώ ακολούθησαν διπλωματικές ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους περίπου στις 12 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, αλλά δεν θα είναι μόνοι τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση. Αν η συνάντηση πάει καλά, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αν η σύνθεση είναι «τρεις συν τρεις», και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Επιδίωξη της Αθήνας είναι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι, όπως έγινε μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, και να συνεχιστεί η ομαλοποίηση των σχέσεων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Άγκυρα να μη θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να κάνει «ένα βήμα πίσω» από αυτές τις προκλήσεις.

Η Αθήνα πιστεύει ότι υπάρχουν ζητήματα «θετικής ατζέντας» στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως είναι η οικονομία, το διμερές εμπόριο, ή τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά συζητάει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την Πέμπτη στη Βουλή ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος.

Διαβάστε επίσης:

Αχτσιόγλου: Πολύτιμος, περισσότερο από ποτέ, σήμερα ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Έρχεται» το πρώτο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης – Αναλυτικά τα μέτρα

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Mε διετή θητεία οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Keywords
Τυχαία Θέματα