ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την περιοδεία Κασσελάκη στο Αιγαίο και επόμενα βήματα – Φουντώνουν στο εσωτερικό οι φωνές υπέρ συνεργασιών

Με επιστροφή στη βάση ξεκινά η εβδομάδα για τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος επέστρεψε χθες από την «ναυτική» περιοδεία» στο Αιγαίο, συντομεύοντας το ταξίδι κατά μία ημέρα λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε τα 20 από τα 26 νησιά που είχε προγραμματίσει και δεσμεύτηκε ότι μετά το Πάσχα θα επισκεφθεί και νησιά που δεν μπόρεσε

λόγω ανέμων να προσεγγίσει με το νοικιασμένο σκάφος, όπως η Ρόδος, το Καστελόριζο, η Σύμη, η Λήμνος και ο Αγ. Ευστράτιος.

Από την Κουμουνδούρου μεταφέρουν απόλυτη ικανοποίηση του προέδρου και των συνεργατών του από την περιοδεία, αφενός όπως λένε είχε θετική υποδοχή όπου πήγε αφετέρου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πλήθος κόσμου, δηλαδή πολίτες, καταστηματάρχες και φορείς και ν’ ακούσει τα προβλήματά τους.

Επιπλέον από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ανέδειξε τα βασικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια η οποία είναι πιο έντονη στα νησιά και η Υγεία, όπου η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι σαφώς πιο αισθητή. Και επίσης ανέδειξαν την «απομόνωση» από την ηπειρωτική χώρα που βιώνουν οι κάτοικοι λόγω των δυσκολιών και της ακρίβεια στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές.

Σήμερα, αναμένονται συσκέψεις στην Κουμουνδούρου προκειμένου να συζητηθεί ο προγραμματισμός του επόμενου διαστήματος. Ο πρόεδρος θα ξαναφύγει προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας για την Κέρκυρα όπου θα περάσει το Πάσχα. Η επιστροφή όμως από την πασχαλιάτικη ανάπαυλα θα σημάνει ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς για το κόμμα και τον πρόεδρο καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Οι περιοδείες είναι στο πρόγραμμα, ωστόσο μένει να φανεί ποιες από τις εκδηλώσεις και τα περιφερειακά συνέδρια (αν κι εφόσον γίνουν) που είχαν αναγγελθεί θα πραγματοποιηθούν τελικά.

Ανεβάζουν ξανά το θέμα των Τεμπών

Πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβάζουν ξανά το θέμα των Τεμπών, μετά την διαβίβαση στον Άρειο Πάγο της δικογραφίας για το «μπάζωμα» από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας (και από τον Άρειο Πάγο θα πάει στη συνέχεια στη Βουλή) καθώς η έρευνα προσέκρουσε σε 4 ονόματα αυτά του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης Χρήστου Τριαντόπουλου (και τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ),  του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της τότε υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη. Ήδη έχουν προαναγγείλει την κατάθεση αιτήματος για την σύσταση Προανακριτικής, μολονότι η συγκεκριμένη δικογραφία δεν αφορά τον Κώστα Καραμανλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ζητούσε δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα αμνηστεύσει δια της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τον πρώην υπουργό Υποδομών, προκειμένου να καταθέσει συνολικά αίτημα για Προανακριτική και ζητούσε την παραπομπή του απευθείας στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα με αφορμή δημοσίευμα του Βήματος, ο Στέφανος Κασσελάκης χθες επανήλθε ζητώντας «επίσπευση όλων των σχετικών ερευνών και τεχνικών διαδικασιών», προκειμένου να δοθούν άμεσα απαντήσεις για το αν: «α) Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού (ξυλόλιο) από την εμπορική αμαξοστοιχία; β) Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν παράνομα όγκοι χώματος αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών»;

Φωνές υπέρ των συνεργασιών παρά το «όχι» Κασσελάκη

Είναι με ερωτηματικό αν τελικώς θα συνεδριάσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε ειπωθεί κάποια στιγμή. Γκρίνιες και δυσαρέσκεια υπάρχει για τα ουκ ολίγα που έχει πει ο πρόεδρος το τελευταίο διάστημα, από την άλλη ορισμένοι εκτιμούν ότι λίγο πριν τις ευρωεκλογές, είναι δύσκολο να εκφραστεί κριτική που θα δώσει λαβές περί υπονόμευσης.

Πάντως, στελέχη κυρίως «τσιπρικού» κλίματος, τις τελευταίες μέρες αφήνουν αιχμές κατά του προέδρου (πχ για τα «θαύματα» ή για το lifestyle, κλπ) και δείχνουν να αμφισβητούν τα περί μεγάλης ανατροπής τασσόμενοι υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην Δεξιά, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει απορρίψει τις συνεργασίες κορυφής και μιλά για συγκλίσεις στη κοινωνική βάση.

Με πιο ήπιο ή πιο έντονο τρόπο πρόσωπα όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσαν τις προηγούμενες μέρες το θέμα των συνερργασιών. Πιο ηχηρή η παρέμβαση του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος την Παρασκευή μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι δεν βλέπει τον Κασσελάκη να γίνεται πρωθυπουργός ενώ με άρθρο του το Σάββατο (dnews) έθεσε επιτακτικά το θέμα των πολιτικών συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι η σύγκλιση στη βάση έχει ήδη συντελεστεί και πως η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Άφησε δε ουκ ολίγες αιχμές κατά Κασσελάκη, και συγκεκριμένα για το lifestyle που έχει βάλει στη θέση των κοινωνικών διεκδικησεων, για «μικρομεγαλισμούς», για την υιοθέτηση απαντήσεων της δεξιάς που όπως λέει δεν είναι αυτό που ζητά η κοινωνία, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες ηγετικών ομάδων που δεν έχουν προοπτική διακυβέρνησης και δεν πείθουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν.

Επιχειρώντας να συντηρήσει την ίδια συζήτηση ο Κώστας Ζαχαριάδης την Παρασκευή έκανε λόγο για ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο αποφασίσει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 10 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει μεταξύ άλλων πως η μάχη των ευρωεκλογών «πρέπει να δοθεί με πολιτικούς όρους» αφήνοντας σαφώς αιχμή για το lifestyle και την προσωπική προβολή Κασσελάκη. Επίσης επιστρατεύει τις πρόσφατα ψηφισμένες στο Συνέδριο θέσεις και αρχές του κόμματος για να επισημάνει πως δεν περιλαμβάνουν ούτε τρίπτυχα όπως το Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια, ούτε στήριξη στο ΝΑΤΟ, ενώ συστήνει στα στελέχη και τα μέλη «να έχουμε αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας» και να μην «υποκύψουμε στην ιδεολογική ηγεμονία που θέλει να επιβάλλει η Δεξιά στην Ελλάδα». Τέλος, δείχνει και εκείνη να βλέπει την ανάγκη για πολιτικές συμμαχίες (όχι μόνο κοινωνικές) απέναντι στην Δεξιά, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να αναδειχθεί εκ νέου σε πολιτικό πόλο, όπως επί Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα της Σακελλαροπούλου για την έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων»

Στην Αθήνα αεροπορικώς ο Κασσελάκης, απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία στο Αιγαίο

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ικανοποίηση, Κασσελάκη, Αιγαίο, – Φουντώνουν,syriza, ikanopoiisi, kasselaki, aigaio, – fountonoun