ΣΥΡΙΖΑ: «Κοσμοπλημμύρα», συγκλίσεις και μήνυμα ότι ήταν μόνο η αρχή στην εκδήλωση των «τριών» – Τα συν και τα πλην του «αιφνιδιασμού» Κασσελάκη

Ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα είχε η χθεσινή εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών για την κεντροαριστερά με τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου ,ειδικά μετά την τροπή που πήρε με την αιφνιδιαστική εμφάνιση Κασσελάκη, λίγα λεπτά μετά την έναρξή της.

Είχε λίγο πολύ απ’ όλα: εκπλήξεις, πολιτικό πολιτισμό αλλά και ολίγη «γιούχα», ανταλλαγή μηνυμάτων, στοιχεία σύγκλισης, συμβολισμούς, επώνυμες παρουσίες και πολύ κόσμο.

Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις για τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η αρχή έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ οι τρεις συνομιλητές, συνέκλιναν στην διαπίστωση πως τους τρεις χώρους που εκπροσωπούν τους ενώνουν περισσότερα, απ’ όσα τους χωρίζουν. Για την ανάγκη άμεσων πολιτικών συγκλίσεων στο πεδίο, έκανε λόγο ο Διονύσης Τεμπονέρας, o οποίος σε ανάρτησή του μετά την εκδήλωση σχολίασε πως ίσως και να τέθηκαν τα θεμέλια για ένα πλατύ κοινωνικό «Μέτωπο Δημοκρατίας».

Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες την αποτιμούν ως επιτυχημένη και για το ενδιαφέρον που προκάλεσε, απόδειξη η συμμετοχή του επωνύμων και απλού κόσμου, και για το περιεχόμενο των τοποθετήσεων και για ότι άνοιξε επίσημα την συζήτηση – και μεταξύ κομμάτων – για την κεντροαριστερά.

Η παρουσία Κασσελάκη, ο οποίος είχε λάβει πρόσκληση όπως όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει κανέναν για την απόφασή του να δώσει το «παρών», σίγουρα ήταν η έκπληξη της βραδιάς, η οποία κυριάρχησε επικοινωνιακά, επισκιάζοντας ενδεχομένως τις ομιλίες των τριών στελεχών. Μάλιστα, έμεινε μέχρι να ολοκληρωθούν οι αρχικές τοποθετήσεις των τριών ομιλητών, απέφυγε να απευθύνει χαιρετισμό και αποχώρησε αφού χαιρέτισε με χειραψία τα τρία στελέχη – και την Έφη Αχτσιόγλου φυσικά.

«Έκλεψε» τις εντυπώσεις, «άδειασε» την εσωκομματική γραμμή

Πάντως, η εμφάνιση Κασσελάκη είχε συν και πλην και τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ’ ό,τι ίσως φαίνονται εκ πρώτης όψεως.

Από τα «κεντρικά» του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η ερμηνεία ότι η εμφάνισή του ήθελε να σηματοδοτήσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δηλαδή με αυτό τον τρόπο απάντησε στο ερώτημα της εκδήλωσης («Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος; ).

Στελέχη εκτιμούν ότι με αυτή την κίνηση «ο πρόεδρος πήρε όλο το χαρτί» και πως η κίνησή του ήταν αδιαμφισβήτητα «επιτυχής». Και πως η αναφορά του στον Διονύση Τεμπονέρα ως «εκπρόσωπό του» στην εκδήλωση είχε ένα στοιχείο «απονεύρωσης» και «καπελώματος» του στελέχους της ΠΓ.

Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι όμως όσοι τις προηγούμενες μέρες κινήθηκαν σε σκληρή γραμμή απέναντι στον Διονύση Τεμπονέρα, καταλογίζοντάς του «προσωπική στρατηγική», φιλοδοξίες «δελφίνου», ότι κινείται στα «όρια της κομματικής νομιμότητας». Με κάποιους να εκφράζονται και δημόσια όπως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε ότι δεν θα πήγαινε στην εκδήλωση, γιατί η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται με «υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές».

Αν και κεντρικά το κόμμα υποβάθμιζε την εκδήλωση, ενόχληση υπήρχε, ιδίως για την παρουσία Τεμπονέρα μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου, με αυτούς δηλαδή που κατά την Κουμουνδούρου προκάλεσαν την διάσπαση και «υπέκλεψαν τις κοινοβουλευτικές έδρες». Υπήρξαν δε και δημοσιεύματα που μιλούσαν για εισηγήσεις στον πρόεδρο να λάβει μέτρα για τον Τεμπονέρα για να μην δοθεί το μήνυμα ότι καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είχε δε δοθεί σήμα στους βουλευτές ότι δε θα ήταν και πολύ έξυπνο να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Όλη αυτή η παραπάνω γραμμή αδειάστηκε, με τον Κασσελάκη εκ των πραγμάτων να νομιμοποιεί με την παρουσία του την εκδήλωσης, τους ομιλητές (επομένως και την «συνεύρεση» με την Νέα Αριστερά) αλλά και την συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Κάν’ το όπως ο Τσίπρας…;

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκεί που τις προηγούμενες μέρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η Γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, έπαιρναν αποστάσεις λέγοντας ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, μετέχει ως πρόσωπο (άρα δεν εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Στέφανος Κασσελάκη έβαλε επισήμως το κόμμα στο κάδρο της εκδήλωσης, με το «έχω τον εκπρόσωπό μου» (δηλ. τον Τεμπονέρα).

Η παρουσία Κασσελάκη μπορεί να δημιούργησε την εντύπωση του «ακομπλεξάριστου» που «ελέγχει το παιχνίδι» καθώς με την κίνησή του επιχείρησε να ενσωματώσει κι έτσι να αποδυναμώσει τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος να μην ξεχνάμε εσωκομματικά έχει ρόλο «αντιπολίτευσης».

Από την άλλη, φεύγει από την εικόνα το στοιχείο της αποδοκιμασίας.

Έδωσε δε την ευκαιρία στον Διονύση Τεμπονέρα, να «απαντήσει» και να εντάξει με τη σειρά του το «παρών» του προέδρου στο δικό του πλαίσιο. Σε τόνο «δικαίωσης» το στέλεχος της ΠΓ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αποδεικνύει επίσης ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα».

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι μερικές μέρες πριν, υπήρξε, εν μέσω εσωκομματικής αναταραχής και ενόχλησης, η συνάντηση του Διονύση Τεμπονέρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Συνάντηση, η οποία εξέπεμψε έντονα την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο νομιμοποίησε την εκδήλωση και μάλιστα πρώτος απ’ όλους και σε αντίθεση με το γενικά ομόθυμο εσωκομματικό κλίμα (παρά τις αποστάσεις που πήρε μέσω διαρροών). Βέβαια, είναι άλλη η θέση του Τσίπρα σήμερα και άλλη αυτή του Στέφανου Κασσελάκη.

Αναδιπλώσεις, αιχμές και συγκλίσεις

Στο μεταξύ, πέρα από τις όποιες αναφορές «νομιμοφροσύνης» των δύο στελεχών (Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη ) για τα οποία δημιουργήθηκε εσωκομματικό θέμα (καθένας εκ των δύο είπε για το δικό του κόμμα ότι θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής στην ανασύνθεση), υπήρξαν και αιχμές. Κοινή και για τους τρεις ήταν η αιχμή περί «μεσσιανισμού» ή αλλιώς περί του χαρισματικού ηγέτη που θα αντιπαρατεθεί μόνος του και ερήμην της πολιτικής με τον Μητσοτάκη, τη Δεξιά, κλπ.

Η Έφη Αχτσιόγλου, επίσης, στην ομιλία της επισήμανε ότι είναι «πανθολογούμενη πραγματικότητα» ότι υπάρχει «κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων», κι επέμεινε ότι το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Και ακόμη πιο καθαρά είπε ότι «ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ με την σημερινή του μορφή».

Η ίδια ήταν εκείνη που συνόψισε και τα πεδία συνεννόησης, κατά τον κύκλο των ερωτήσεων: «Προφανώς υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν, αλλά άκουσα και πράγματα που μας ενώνουν. Άκουσα απ’ τον Διονύση το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας και έφερε το παράδειγμα τω αγροτικών κινητοποιήσεων και έβαλε και το θέμα του χρόνου. Και απ’ την πλευρά του Μανώλη άκουσα πράγματα για συγκλίσεις, για την οικονομία την εργασία αλλά και ότι δεν μπορεί το μπλοκ από εδώ να οργανωθεί μόνο με ένα αντί, αλλά να συγκροτηθεί και ταυτοτικά. Είδα πολλά περιθώρια στη συνέχιση αυτής της επικοινωνίας και διαλόγου, και είναι πολύ σημαντικό που ξεκίνησε με ανοιχτές τις πόρτες».

Παρουσίες από φορείς και πολιτικά στελέχη

Σε ό,τι αφορά τις επώνυμες παρουσίες από φορείς το παρών έδωσαν:

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας Ι. Χατζηθεοδοσίου, οσ πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθήνας, Δ. Βερβεσός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλ. Κλάππας, ο πρώην πρόεδρος του του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γ. Σταματογιάννης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης, ο αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ, Σπ. Λιότσος, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, ο πρώην πρόεδρος εργαζομένων του ΟΤΕ, Π. Κούτας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Ιωακειμίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Φ. Λαμπρινίδης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Ηπείρου, Γ. Ζάψας. Επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Βύρωνα, Γρ. Κατωπόδης, ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, ο πρώην Δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» έδωσαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιάννης Δραγασάκης (ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα όργανα), ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας (Αριστερό Δίκτυο), κ.ά.

Από το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της ΚΕ Κατερίνα Μπατζελή, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλουμπασάκος, Γιωργος Σιακαντάρης, Έφη Παγκάλου και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ), κ.ά.

Από τη Νέα Αριστερά στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Κωστής Καρπόζηλος, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Κώστας Πουλάκης και ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Υπήρξε επίσης έντονη παρουσία της Νεολαίας και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη – Ευρεία πλειοψηφία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση προαναγγέλλει ο Πολάκης και απαντά στον Άδωνι Γεωργιάδη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μητσοτάκης σε Χρήστου και Μακρυγιάννη: Μας κάνετε υπερήφανους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κοσμοπλημμύρα, Κασσελάκη,syriza, kosmoplimmyra, kasselaki