ΣΥΡΙΖΑ: Ποιους ευνοεί η παράταση των εκλογών – Πόλωση στην τελική ευθεία για τη διαδοχή

Μπορεί οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να «κέρδισαν» χρόνο μιας εβδομάδας για τις εκστρατείες τους μετά την αναβολή των εκλογών για τις 17 Σεπτεμβρίου, όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία την περασμένη Πέμπτη, το ερώτημα όμως είναι τι θα τον κάνουν και πώς θα τον αξιοποιήσουν υπέρ της υποψηφιότητάς τους.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μόλις αποφασίστηκε η αναβολή των εκλογών, άλλοι εκτιμούσαν ότι δεν θα αλλάξουν και πολύ οι δυναμικές που είχαν διαμορφωθεί ως εκείνη την ώρα, άλλοι έβλεπαν «ξεφούσκωμα» της

υποψηφιότητας Κασσελάκη, άλλοι έκριναν ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από τους υψηλούς τόνους απέναντι στον Μητσοτάκη και την προσπάθεια να δείξει ότι κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση σε σύγκριση με τους υποψηφίους του.

Το πώς θα μετρήσει ο έξτρα χρόνος θα φανεί και την τρέχουσα εβδομάδα ως τις κάλπες, κι εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση (κάποιοι το φοβούνται) – λόγω των δραματικών αναγκών στήριξης στη Θεσσαλία και της αποκάλυψης του μεγέθους της καταστροφής.

Είτε αποδειχθεί εμπόδιο είτε ατού, γεγονός είναι πως σε όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου ο πολιτικός χρόνος κάθε άλλο παρά νεκρός υπήρξε με αποτέλεσμα διαρκείς «παρεμβολές» της επικαιρότητας στις καμπάνιες των υποψηφίων που έχουν ως κεντρικό στοιχείο τις θέσεις τους για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ την «επόμενη μέρα».

Στην αδιαφορία των πολιτών για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά από τις εκλογές προστέθηκαν οι φωτιές του Ιουλίου, η «κοιλιά» του Δεκαπενταύγουστου και ακολούθησαν οι φωτιές του Αυγούστου και η καταστροφή στον Έβρο. Και τώρα οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το κλίμα πλέον είναι πολύ βαρύ σε όλη τη χώρα, στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι τραγική από κάθε άποψη και βαραίνουν τα ερωτήματα για την «επόμενη μέρα» ολόκληρης της περιοχής, κατά συνέπεια η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση και υπόλογη. Ως εκ τούτου, δεν απομένουν και πολλά περιθώρια στους υποψηφίους που ήδη έχουν προσαρμόσει τις εκστρατείες τους στην τραγική επικαιρότητα ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και οι 5 υποψήφιοι μέσα στο Σαββατοκύριακο εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης. Η Έφη Αχτσιόγλου επέλεξε επισκέψεις στο πεδίο (Βόλος, Καρδίτσα) προκειμένου να αναδείξει όψεις της καταστροφής, τις ευθύνες της κυβέρνησης και την οργή και απόγνωση των πολιτών. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την επίσκεψη σε Καρδίτσα και Βόλο την Παρασκευή, επέλεξε το Σάββατο με αρθρογραφία και αναρτήσεις να στοχεύσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φροντίζοντας μάλιστα να προπορεύεται στις επιθέσεις έναντι των υποψηφίων του πχ στην περίπτωση του Στεφανοβίκειου. Ο Νίκος Παππάς επισκέφθηκε και αυτό τη Μαγνησία και την Καρδίτσα, ενώ οι Τζουμάκας και Τσακαλώτος επέλεξαν να μην επισκεφθούν κάποια περιοχή αυτές τις κρίσιμες για τους κατοίκους ώρες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και αγωνιούν.

Οι Τζουμάκας και Παππάς, επιπλέον επιχείρησαν να υπερβούν την κριτική προς την κυβέρνηση – στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν λίγο πολύ όλοι οι υποψήφιοι – κι έτσι ο μεν Τζουμάκας με κείμενό του κατέθεσε αναλυτικά τις εκτιμήσεις του για την καταστροφή της Θεσσαλίας (αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, μεταποίηση, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καταστροφές σε δημόσια έργα, υποδομές και «κτιριακό κεφάλαιο») ενώ ο Νίκος Παππάς κατέθεσε 10 προτάσεις άμεσου και μεσοπρόθεσμου ορίζοντα για την στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και ολόκληρων των περιοχών που επλήγησαν, καλώντας σε αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κλπ.

«Μαχαίρια» στο εσωτερικό

Πάντως, στο παρασκήνιο το κλίμα παραμένει θερμό, οι αναταράξεις από την υποψηφιότητα Κασσελάκη συνεχίζονται και οι εντάσεις το ίδιο. Στα τέλη της εβδομάδας εκδηλώθηκε κόντρα ανάμεσα στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και σε αυτούς που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου η οποία ξεκίνησε με την δήλωση στήριξης του Γιάννη Δραγασάκη στην υποψηφιότητα της δεύτερης με μια δήλωση που αναφερόταν στις 4 από τις 5 υποψηφιότητες. Οι επιθέσεις που ακολούθησαν στο πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη με αποκορύφωμα εκείνη του στιχουργού Νίκου Μωραϊτη, θερμού υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρήθηκε ότι στόχευαν στην ουσία την Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέχεια των επιθέσεων του Αυγούστου από διάφορα «σοσιαλμηντιακά κέντρα» όπως είχε και η ίδια καταγγείλει στο Διαρκές Συνέδριο, συνδεόντάς τα μάλιστα με τον Παύλο Πολάκη. Έτσι η πλευρά αυτή, κρίνοντας προφανώς πως προκλήσεις όπως αυτή θα απαντώνται δημοσιοποίησε κείμενο με 99 υπογραφές στελεχών της νέας γενιάς (που όπως αναφέρεται δεν στηρίζουν όλοι την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου) προς στήριξη του Γιάννη Δραγασάκη έναντι των επιθέσεων, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «ηλικιακό ρατσισμό» και «νταηλίκια» από εκείνους που υποστηρίζουν ότι «ευαγγελίζονται την ανανέωση».

Είτε πρόκειται για προσπάθεια «τεχνητής» πόλωσης εν όψει της κάλπης, είτε όχι, το κλίμα εσωτερικά είναι τεταμένο και αναμένεται με ενδιαφέρον πως θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες, και αν θα ενταθούν οι επιθέσεις, ή θα σιγήσουν μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται γκάλοπ για τη διαδοχή – τι ανατροπές και εκπλήξεις δείχνει, ποιο δίδυμο προηγείται καθαρά

Αχτσιόγλου για τα χημικά στη Λάρισα: Καταστολή, η άλλη όψη της κυβερνητικής ανικανότητας

Παππάς: Άμεσες και μεσοπρόθεσμες προτάσεις για την στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων και των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Keywords
Τυχαία Θέματα