ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός μετά τα ηχηρά καμπανάκια των αυτοδιοικητικών και το ορόσημο των ευρωεκλογών

Αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό αντιθέτως δείχνει τάση περαιτέρω υποχώρησης και συρρίκνωσης των δυνάμεών του και σε σύγκριση με τις αυτοδιοικητικές του 2019 και σε σύγκριση με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στον Β’ γύρο και

τη μάχη της Θεσσαλίας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα αν ο Στέφανος Κασσελάκης χρεώνεται το αποτέλεσμα ή όχι, πόσο και τι χρεώνεται από αυτό, προς το παρόν έχει απαντηθεί. Ο νέος πρόεδρος μόλις δύο εβδομάδες στο τιμόνι του κόμματος δε μπορεί να χρεωθεί επιλογές στρατηγικής και προσώπων που έγιναν μέσα στον Ιούλιο έως τις αρχές Αυγούστου, πολύ πριν καταθέσει υποψηφιότητα.

Από εκεί και πέρα, όσοι πόνταραν σε μια αυτόματη προσέλκυση του ενδιαφέροντος λόγω Κασσελάκη, ελπίζοντας πως θα βοηθούσε σε γρήγορη δημοσκοπική άνοδο και ανασύνταξη ή έστω συγκράτηση των ποσοστών δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής. Ούτε από τις πρώτες δημοσκοπήσεις προκύπτει ένας τέτοιος «αέρας στα πανιά» του ΣΥΡΙΖΑ ούτε και από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών που τρόπον τινά μπορεί να τους αποδοθεί και ένας χαρακτήρας μεγάλης δημοσκόπησης.

Το σοβαρό καμπανάκι εδώ όμως είναι η πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνεχίζει να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση – μην ξεχνάμε προηγήθηκε ένα πυκνό διάστημα με σοβαρές κρίσεις που ήταν και διαχειριστικές αποτυχίες για την κυβέρνηση. Εφόσον δεν έχει αναδείξει ένα νέο σχέδιο, αναμενόμενα μάλλον εξακολουθεί να μην προβάλλει ως εναλλακτική λύση για τα προβλήματα της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα μένει να φανεί τους επόμενους μήνες αν θα μπορέσουν να ανακόψουν αυτή την τάση συρρίκνωσης – η οποία κλείνει και την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ – και να οδηγήσουν το κόμμα σε έξοδο από την κρίση και την εσωστρέφεια και στη συνέχεια σε σταδιακή άνοδο, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές που είναι ένα πρώτο ορόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη πρώτη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, τράβηξε το ορόσημο προς τα πίσω λέγοντας ότι θα κριθεί στις εθνικές εκλογές. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ ρεαλιστικό διάστημα αναμονής, τα γεγονότα θα τρέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο εσωτερικό του κόμματος καθημερινά και ο κ. Κασελάκης θα κρίνεται στην πράξη και δημοσκοπικά.

Τις πταίει

Από την πλευρά του ηγετικού στρατοπέδου οι λόγοι για το κακό αποτέλεσμα εντοπίζονται καταρχάς στην αλυσίδα των γεγονότων από τις αρχές του καλοκαιριού: στην συντριπτική ήττα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου που έφεραν το κόμμα σε κρίση, οδήγησαν στην παραίτηση Τσίπρα και έστρεψαν την προσοχή του στελεχικού δυναμικού στην αναζήτηση νέας ηγεσίας.

Αποτέλεσμα αυτών υπήρξε η καθυστερημένη προετοιμασία με οριστικοποίηση υποψηφίων έως τις αρχές Αυγούστου και άρα καθυστερημένη είσοδο και στην προεκλογική κούρσα, η οποία στη συνέχεια επισκιάστηκε από την συγκρουσιακή τροπή που πήρε η κούρσα διαδοχής όταν εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από εκεί και πέρα, καταγράφουν την ενίσχυση του ΚΚΕ ή και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, με τον Κώστα Παπαδάκη, ως αποτέλεσμα διαρροών από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα μεσολάβησαν και τον τελευταίο μήνα, εστιάζουν στην πολύ μεγάλη αποχή, κ.ο.κ.

Στη γραμμή άμυνας της ηγεσίας, συμπεριλαμβάνεται το ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα πρόβλημα που μένει ανεπίλυτο και αποτελεί κληρονομιά που το κόμμα κουβαλούσε ακόμη και στα χρόνια της ανόδου του. «Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να δουλέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, να φέρει νέα πρόσωπα μπροστά, είτε στις δημοτικές παρατάξεις είτε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και σε αρκετές περιπτώσεις επιλέχθηκαν λύσεις την τελευταία στιγμή» ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη.

Η ανανέωση σε πρόσωπα και ο Πολάκης

Η ηγεσία αντιδρά στο καμπανάκι της υποχώρησης ρίχνοντας ξανά στο τραπέζι τα περί ανανέωσης και της ανάγκης για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα μπορέσει να αντιταχθεί στον Μητσοτάκη και να επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Νίκο Παππά και τα όσα είπε χθες στο Νίκο Ευαγγελάτο το θέμα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει με πιο επείγοντα τρόπο μετά τις αυτοδιοικητικές. Εν προκειμένω, εν όψει του β’ γύρου, η τακτική αυτή αντανακλάται στο άνοιγμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ και την στήριξη προς τον υποψήφιό του στην Αθήνα, Χάρη Δούκα. Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασελάκης είπε το βράδυ της Κυριακής και για ανανέωση σε στελέχη και πρόσωπα.

Όλα αυτά προς το παρόν μοιάζουν αυτοματισμοί ελέω αμηχανίας, καθώς δεν προσδιορίζεται ένα σαφές περιεχόμενο. Όσο για τα πρόσωπα, η υπόσχεση για ανανέωση έρχεται λίγο μετά την αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη σε συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας που οδήγησε στο ρήγμα με τα 16 λευκά.

Επόμενο κρας τεστ για το αν η ηγεσία λαμβάνει και αξιοποιεί τα μηνύματα, είναι το θέμα του ορισμού των τομεαρχών, το οποίο πιθανότατα θα καταλήξει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, καθώς το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της ΚΟ για να συζητήσει επί της πρότασης του προέδρου για τα πρόσωπα.

Μουρμούρα και αναμονή

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα όσα είπε χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης φαίνεται πως απηχούν μια εσωτερική μουρμούρα η οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει ουρές- πιθανόν θα το διαπιστώσουμε όταν λήξει η ανακωχή για τις αυτοδιοικητικές που σηματοδοτήθηκε με το ραντεβού Φίλη – Κασσελάκη. Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα πως «η αντικατάσταση Τσίπρα από τον Κασσελάκη δεν έδωσε τη θετική δυναμική που αρκετοί περίμεναν» και πως θα πρέπει το κόμμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να δει τα λάθη που έγιναν – μήνυμα για αποτίμηση και συζήτηση στα όργανα.

Το βράδυ της Κυριακής και ο Αλέξης Χαρίτσης, από την «ομάδα Αχτσιόγλου» σχολίασε το αποτέλεσμα σημαίνοντας συναγερμό απέναντι στον «νεοσυντηρητισμό» και την «επικίνδυνη τάση που κανονικοποιεί το λούμπεν», καλώντας σε «αντεπίθεση της σύγχρονης αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε ιδεολογικό και αξιακό επίπεδο. Με περιεχόμενο, σχέδιο και στόχο μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα». Με άλλα λόγια κινήθηκε σε απόσταση από τη λογική της ηγεσίας για διεύρυνση, μεγάλη προοδευτική παράταξη και επανίδρυση/ανανέωση.

Ομιλία Κασελάκη στον ΣΕΒ

Σήμερα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Banquet), στις 12.45 μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Αρνήθηκε την προεδρία της ομάδας της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης – «Γέφυρα» με Σοσιαλιστές και Πράσινους

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε «ζητήματα εθνικού περιεχομένου τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

Πρώην βουλευτές στην περιπέτεια των δημοτικών εκλογών: Ποιοι εκλέχθηκαν, οι 2 που… συνεχίζουν και οι 5 αποτυχημένοι

Keywords
συριζα, οροσημο, εκλογες, αθηνα, θεσσαλονικη, δημοσκοπηση, προβάλλει, λύση, ΠΑΣΟΚ, μαΐου, ιουνίου, τσιπρας, ΚΚΕ, ανταρσυα, νέα, τεστ, σεβ, μυτιληνη, αιγαιο, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, το θεμα, δωρα, ηγεσια, ηττα, θεμα, σεβ, τεστ, εβδομαδες, βραδυ, γεγονοτα, διαστημα, δειχνει, ειπε, ερχεται, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λευκα, λύση, λογια, μαΐου, μεγαρο μουσικης, μηνυματα, μηνες, νικο, νοημα, προβάλλει, ομαδα, προβληματα, πρωι, ραντεβου, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, ταση, τοπικη αυτοδιοικηση, ψαλιδα, αλυσιδα, δημητρης, ιουνίου, μπροστα, οργανα, ρηγμα, σκηνη
Τυχαία Θέματα