ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικό θρίλερ με σκιές διάσπασης, καρφιά και μία δημοσκόπηση που δείχνει «ντέρμπι» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς διεξάγεται μέσα σε ένα πολύ τεταμένο και πολωμένο κλίμα με βασικό δίπολο διεκδικητών της αρχηγίας να φαίνεται πως είναι οι Αχτσιόγλου και Κασσελάκης.

Μένει να φανεί αν η μάχη θα αποδειχθεί και «ντέρμπι», δηλαδή με οριακές αποστάσεις και ενδεχόμενο ανατροπών όπως καταγράφει η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Τα

ευρύτερα «στρατόπεδα» που συγκροτούνται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη μία και τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη από την άλλη, συγκρούονται ανοιχτά τις τελευταίες μέρες, είτε πρόκειται για κόντρες μέσω σόσιαλ μήντια, είτε για καρφιά και αιχμές που ανταλλάσσονται μέσω δηλώσεων και συνεντεύξεων, το σίγουρο είναι ότι δεν καταγράφεται κλίμα ενότητας. Κάπου στη μέση ο Νίκος Παππάς κρατά κάποιες ισορροπίες, καλεί να πέσουν οι τόνοι, αφήνει αιχμές και προς τις δύο κατευθύνσεις ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μην εκνευρίζει ιδιαίτερα το κοινό του κ. Κασσελάκη.

Σε μεγάλο βαθμό η πόλωση αυτή δεν είναι τεχνητή, με το βλέμμα δηλαδή στην ανάγκη συσπειρώσεων εν όψει της κάλπης, αλλά πραγματική και σε βαθμό τέτοιο που συνιστά απειλή για την επόμενη μέρα, όπως καταγράφεται ήδη μέσω της δημόσιας συζήτησης περί των διαφόρων σεναρίων διάσπασης ανάλογα με το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει. Άλλωστε, μετά την «εισβολή» Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής, που ανέτρεψε τις προϋπάρχουσες δυναμικές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Κανείς άλλωστε δεν ξέρει πόσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, και αν η εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, προκαλεί αποστροφή ή δημιουργεί συσπειρώσεις και ευνοεί τη συμμετοχή.

Πλέον η ενότητα είναι το ζητούμενο και καθόλου δεδομένη και έχουμε φτάσει στο σημείο να πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα του τύπου «όποιος δεν αντέχει φεύγει». Μετά την Όλγα Γεροβασίλη που είπε τη Δευτέρα πως «οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές» μιλώντας για όσους την επόμενη μέρα δεν αντέχουν να υπηρετήσουν το πολιτικό σχέδιο που θα επικρατήσει, χθες σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Δεν περισσεύει κανείς… αλλά μπορεί να ‘ναι και καλύτερα μια διάσπαση»

Ο τελευταίος, ο οποίος στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και εμφανίστηκε μαζί του στο βίντεο της «καταδρομικής» επίσκεψης στην Μακρόνησο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης και είπε «αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής συντάσσεται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτήρισε «κυνήγι εσωτερικών εχθρών» τον τρόπο που τοποθετούνται το τελευταίο διάστημα οι υποστηρικτές Κασσελάκη, επειδή, όπως είπε, δεν θέλουν να καταλάβουν τι έχει συμβεί (όσον αφορά την εκλογική ήττα) και να δουν την πραγματικότητα. Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «ιδιοκτήτες» που εκτόξευσαν πριν μερικές μέρες πρόσωπα όπως ο Νίκος Μωραϊτης και Νίκος Καρανίκας, σημείωσε πως «δεν είμαστε ιδιοκτήτες στην Αριστερά, υπηρέτες είμαστε, των αξιών, των ιδεών της. Με ανιδιοτέλεια και μερικοί από εμάς για πάρα πολλά χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το βίντεο Κασσελάκη από τη Μακρόνησο, το οποίο συνέχισε και χθες να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα κάποιου να επισκέπτεται τη Μακρόνησο και πως το ατόπημα ήταν πως «δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε ιερά τέρατα της Ιστορίας μας, ανθρώπους που ήταν εκεί έγκλειστοι και να τους παρομοιάζεις με τους υποψήφιους τους ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει μια αμετροέπεια αυτό και μη γνώση της κατάστασης».

Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες, μια μέρα μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις για την συγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο, (μεταξύ αυτών που αντέδρασαν έντονα και ο Παύλος Πολάκης) παραδέχτηκε ότι αυτό «ίσως ήταν λάθος».

Μηνύματα προς την πλευρά Κασσελάκη, έστειλε χθες εκ νέου η Έφη Αχτσιόγλου επαναλαμβάνοντας, με φόντο τις αντιδράσεις για το βίντεο από τη Μακρόνησο, πως «η πολιτική είναι πολύ σοβαρό ζήτημα», και «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική».

Το «ξεδόντιασμα» που «γουστάρουν» οι Κασσελάκης και Πολάκης

Από την πλευρά Κασσελάκη, καταγράφηκε μια νέα «πρόκληση» το βράδυ της Τετάρτης η οποία έλαβε διαστάσεις χθες. Σε βίντεο που ανέβασε από τα Ιωάννινα εμφανίστηκε να υιοθετεί την πρόταση μιας γυναίκας από το ακροατήριο στο οποίο μιλούσε, περί της ανάγκης να «ξεδοντιαστεί» το «σύστημα δικαστικών και δημοσιογράφων» για να πάει μπροστά η χώρα, λέγοντας «γουστάρω» αλλά «πρέπει να έρθετε να ψηφίστε την Κυριακή». Το βίντεο ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα συνοδεύοντάς το με το μήνυμα πως την Κυριακή μπαίνει «τέλος» στις επιδοτήσεις στα κανάλια, στις ασυλίες των βουλευτών, στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, στους διορισμούς των πολιτικών στα νοσοκομεία.

Κάτι που θύμισε τις προτεραιότητες που είχε αναδείξει ο Παύλος Πολάκης τον περασμένο Φεβρουάριο και σε συνδυασμό με δηλώσεις του -που είχαν θεωρηθεί αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα από τον ίδιο τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – λίγο έλειψε να του κοστίσουν την διαγραφή του από το κόμμα (αλλά προέκυψε το πολύνεκρο δυστύχημα στα τέμπη).

Όπως και τότε, έτσι και χθες υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού στις αρχές του Κράτους Δικαίου και σημείωνε πως τα όσα ακούγονται στο βίντεο και υιοθετεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστούν «ούτε κριτική ούτε και πολιτική τοποθέτηση΄», αντίθετα, αποδεικνύουν «άγνοια και έλλειψη ενσυναίσθησης περί της λειτουργίας των Δημοκρατικών Θεσμών». Παράλληλα η ΕΔΕ κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά την παραπάνω αντίδραση ο βουλευτής Χανίων ανάρτησε το βίντεο στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σημειώνοντας: «Γουσταρω» κι εγώ! Κι ας παρεξηγήθηκαν εκει στην Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων…Τόχουν ξαναπαθει!».

Από τη Θεσσαλονίκη στην οποία βρέθηκε και μίλησε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πως «αν πας να πεις αλήθειες, τιμωρείσαι» ενώ επανέλαβε το μήνυμα περί σύγκρουσης με τους μηχανισμούς εντός κι εκτός κόμματος (όπως στο Διαρκές Συνέδριο) λέγοντας «σπάστε τους μηχανισμούς που κρατούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα πίσω».

Προβάδισμα Κασσελάκη σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, αυτή κατέγραψε προβάδισμα Κασσελάκη της τάξης των 8 μονάδων έναντι της Έφης Αχτσιόγλου (39% έναντι 31%) στην κάλπη της Κυριακής και οριακό προβάδισμα της μιας μονάδας στον δεύτερο γύρο εφόσον υπάρξει (είναι και το πιο πιθανό), δηλαδή 45% έναντι 44%. Το προβάδισμα ωστόσο καταγράφεται στον δείκτη της προτίμησης του κοινού από το δείγμα των 1001 ατόμων που δηλώνει ότι μάλλον ή σίγουρα θα πάει να ψηφίσει (164 ερωτώμενοι). Στο ευρύτερο κοινό η προτίμηση διαφέρει καθώς στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (134 ερωτώμενοι) προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, ενώ στο γενικό κοινό (περιλαμβάνει και ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων) Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Έφη Αχτσιόγλου καταγράφεται ως η πιο ενωτική υποψηφιότητα, με καλή εικόνα στο ευρύ ακροατήριο και κερδίζει στην παράσταση νίκης. Ο Στέφανος Κασσελάκης αντιθέτως, δεν καταγράφεται ως ενωτικός, αλλά ως το πρόσωπο που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί μιλώντας στοOpen, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδειξε να μη δίνει βάση στις δημοσκοπήσεις και έκανε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις όταν δεν γνωρίζεις το εκλογικό σώμα, ενώ παρέπεμψε στην αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα στις περιπτώσεις εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης

Καστανιδης: Ποινικές ευθύνες επιφέρει το σπάσιμο του φράγματος στον Καλέντζη

ΠΑΣΟΚ: «Στο κόκκινο» η ένταση με τη Ν.Δ. – Σκληρή γραμμή κατά Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μάθε πού ψηφίζεις – Όλα τα εκλογικά κέντρα

Keywords
Τυχαία Θέματα