Τι χάνει το ΠΑΣΟΚ με την αποχώρηση Λοβέρδου

Η ηχηρή – όπως και αν τη δει κάποιος – αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάρος απ’ όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

● Αλήθεια είναι ότι ο Λοβέρδος είχε χάσει από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 συγκεντρώνοντας μόνο 26% – στον δεύτερο γύρο στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη

και συνέβαλε στην ανάδειξή του ως προέδρου. Το ότι έκτοτε οι σχέσεις τους έμειναν στον πάγο σηκώνει πολλές ερμηνείες.

● Αλήθεια είναι επίσης ότι ο Λοβέρδος απέτυχε να κερδίσει την έδρα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, την οποία κέρδισε η Μιλένα Αποστολάκη.

Σημαίνει ωστόσο αυτό ότι ο τέως βουλευτής ήταν ένα αμελητέο πολιτικό μέγεθος; Εάν κάποιος επιχειρήσει διάφορες επιμέρους συγκρίσεις στο τέως κόμμα του, σίγουρα θα βρει πολλούς άλλους με μικρότερο ειδικό βάρος. Το ζήτημα πάντως δεν βρίσκεται τόσο στην αποτίμηση του πολιτικού μεγέθους του Λοβέρδου όσο στο τι εξέφραζε στο εσωτερικό του κόμματός του.

Κατ’ αρχάς ήταν εκπρόσωπος μιας πιο σκληρής «πατριωτικής» γραμμής συγκριτικά με τον… μέσο όρο του κόμματος – στοιχείο κρίσιμο σε μια περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών και του μεταναστευτικού, την οποία έχει εκμεταλλευτεί στον ανώτατο βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κυριαρχήσει πλήρως στο Κέντρο.

Δεδομένου ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν θα καμφθεί από τις πρόσκαιρες πολιτικές ανάγκες του Ερντογάν, το θέμα αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια. Υπό όρους μάλιστα θα μπορούσε να αποτελεί σταθερά ένα ισχυρό σημείο σύγκρισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στη λυσσαλέα μάχη που θα δώσουν σε μεγάλη διάρκεια για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Επομένως η απώλεια μιας φωνής που εκφράζει τον παραδοσιακό δημοκρατικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ αποτελεί – σε όποιον βαθμό εκτιμά ο καθένας – πλήγμα.

Ταυτοχρόνως είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Λοβέρδος, σταθερός εκφραστής του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, απέκλειε κάθε προοπτική συνεργασίας της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου – είναι ίσως ειρωνεία η αποχώρησή του ακριβώς την ώρα που η άποψή του έχει γίνει… κεντρική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

Ως «δεξιόστροφος» πολιτικός, εκτιμάται από πολλούς ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα όπλο στην προσπάθεια του τέως κόμματός του να δώσει την άνιση μάχη του Κέντρου με τη Ν.Δ. Την ώρα που ο Μητσοτάκης παίρνει και αξιοποιεί ποικιλοτρόπως στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη καταγράφει τη σοβαρή απώλεια ενός στελέχους που εκφράζει τη δεξιόστροφη πτέρυγά του.

Το ποιος «φταίει» περισσότερο ή λιγότερο γι’ αυτή την εξέλιξη θα συζητηθεί επαρκώς τις επόμενες μέρες και κάποια στιγμή θα βγουν τα συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής, το βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση του Λοβέρδου στερεί από το ΠΑΣΟΚ μια φωνή που θα μπορούσε – υπό προϋποθέσεις – να το ενισχύσει στην προσπάθειά του να ανακτήσει ψηφοφόρους του που εσχάτως πέρασαν στην αντίπερα (νεοδημοκρατική) όχθη…

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Θρίλερ» με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Το «νέο κύμα» ζυγίζει την «καυτή πατάτα»

Τα τέσσερα συν ένα «αγκάθια» για την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδου,pasok, loverdou