Τι ξέχασε να πει ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα της Βουλής έδωσε άλλο τόνο στην χθεσινή συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο ανταγωνισμός που κυριαρχούσε στο παρελθόν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς – τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αντικαταστάθηκε από μία χλιαρή ομιλία από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Με τον αέρα που του δίνει η αυτοδυναμία ο πρόεδρος της κυβέρνησης έκανε μία ομιλία περί διαγραμμάτων

αποφεύγοντας στην πραγματικότητα να μπει στην ουσία των θεμάτων που έχουν να κάνουν, με την κοινωνία, τους θεσμούς, τη λειτουργία και τα λάθη του επιτελικού κράτους.

Για το μόνο θέμα που εμφανίστηκε να έχει χρονοδιάγραμμα ήταν το θέμα της αναγνώρισης των ξένων πανεπιστημίων.

Στην ομιλία του επικαλέστηκε το άρθρο 28 του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι προσφέρει τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων.

Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να θέλει να τελειώσει το θέμα πολύ πριν προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμασε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον κάλεσε να πει «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως άλλωστε είχε δηλώσει προεκλογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ότι θα κινηθεί άμεσα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, απευθύνοντας κάλεσμα στον Ν. Ανδρουλάκη για να «σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στην Παιδεία».

«Εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο 2006 όταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε τελικά να μην στηρίξει την αναθεώρηση του αρ. 16, μετά από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και τη σθεναρή αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία του προβλήματος της ακρίβειας κάνοντας λόγο μόνο για την παράταση του market pass και την εφαρμογή του Youth Pass ενώ δεν μπήκε καθόλου στην συζήτηση για το μεγάλο θέμα των ημερών που είναι οι θάνατοι τουλάχιστων εξι πολιτών απο τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε μόνο να μιλήσει για την ΠΝΠ με την οποία θα ενισχυθούν τα ασθενοφόρα από πυροσβέστες και τον στρατό.

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έλειψε ακόμα και οποιαδήποτε αναφορά για τα θέματα των μεταφορών και για τις ελλείψεις που υπήρχαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και οι οποίες έφεραν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Αποκαλυπτικός δεν υπήρξε ούτε για τα εθνικά θέματα -έμεινε πολύ στο εξοπλιστικό πρόγραμμα – ενώ οι αναφορές του στα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας -θέμα που είχε ανεβάσει προεκλογικά η ΝΔ – ήταν μία επανάληψη των γενικότερων ελληνικών θέσεων.

Η φωνή του ανέβηκε μόνο όταν αναφέρθηκε στο τοίχος του Έβρου επισημαίνοντας ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 ενώ για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου αρκέστηκε μόνο να μιλήσει για το δύσκολο έργο του λιμενικού.

Φυσικά δε υπήρξε καμία αναφορά στους θεσμούς και στις ανοικτές υποθέσεις που υπάρχουν στα ζητήματα των υποκλοπών και της προστασίας του απορρήτου.

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Ούτε σταση αναμονής, ούτε περίοδος χάριτος, έρχονται αγώνες

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου, «αγνοούνταν» μετά την αποχώρηση Τσίπρα

Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη για το άρθρο 16: «Μην κάνετε πίσω όπως ο Παπανδρέου»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης,mitsotakis