Το βουνό των… αριθμών που πρέπει να ανέβει ο Κασσελάκης

Αν κάποιος επιχειρούσε να περιγράψει την πορεία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ίσως η πιο παραστατική απάντηση να προκύπτει από την παράφραση ενός διάσημου κινηματογραφικού τίτλου: είναι ο άνθρωπος που κατέβηκε τραγουδώντας έναν λόφο, αλλά πρέπει να ανέβει αγκομαχώντας ένα βουνό.

Το κατέβασμα του λόφου είναι, προφανώς, η εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αιφνιδίασε τους πάντες – ίσως ακόμη και όσους τον ενθάρρυναν να θέσει υποψηφιότητα

έχοντας χαμηλότερες προσδοκίες – και πήρε «αέρα» το κόμμα από ένα (έως τότε) φαβορί, την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σχεδόν δεν κατάλαβε πότε της έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι.

Αλλά και από μια κομματική νομενκλατούρα, της οποίας η μια πλευρά (Παππάς) έσπευσε να συνδράμει για να μην αποψιλωθεί και μια δεύτερη (Ομπρέλα) προσπαθεί να διαχειριστεί όχι μόνο το σοκ, αλλά και τη διάθεση μέρους της να αποχωρήσει.

Αυτό ήταν το εύκολο, διότι έγινε με μια αμιγώς επικοινωνιακή καμπάνια, χωρίς πολιτική, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να στοιχίσουν οι γκάφες. Το δύσκολο έχει μόλις αρχίσει και έχει δύο παραμέτρους:

1. Τον πήχη που ο ίδιος ο Κασσελάκης έβαλε πολύ ψηλά: εξελέγη χάρη στην κινητοποίηση που έφερε η υπόσχεσή του ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Η δυσκολία είναι προφανής: Για να συμβεί αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διπλασιάσει το ποσοστό (17,83%) των εκλογών του Ιουνίου 2023. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει:

● Να κυριαρχήσει πλήρως στον χώρο της Αριστεράς / Κεντροαριστεράς, τον οποίο μοιράζεται με το ΠΑΣΟΚ (11,84%) και το ΚΚΕ (7,69%), δύο κόμματα που πρέπει να συρρικνωθούν δραστικά για να επιτευχθεί ο στόχος του Κασσελάκη.

● Να υπάρξει σοβαρή μετατόπιση ψηφοφόρων του κεντρώου χώρου απευθείας από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ – σε μια εποχή που η Ν.Δ. χτυπάει υψηλό 14 ετών και το σύνολο Κεντροδεξιάς / Δεξιάς έχει χτυπήσει υψηλό πεντηκονταετίας.

2. Τη δική του εκκίνηση από πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται από καθηλωμένα έως ελαφρώς μειωμένα σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την εκλογή του, ενώ η δημοφιλία του υπολείπεται κατά πολύ όχι μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος προηγείται με διαφορές περί τις 10 μονάδες.

Εντυπωσιακό ως προς το τελευταίο το ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ προηγείται με 39% θετικές γνώμες έναντι 21% του Κασσελάκη στους ψηφοφόρους της Αριστεράς / Κεντροαριστεράς (Prorata / Attica TV).

Τι απαιτείται για να αλλάξει αυτή η τάση; Πολλά, πάρα πολλά, τα οποία θα αναλύσουμε με λεπτομέρειες προσεχώς…

Διαβάστε επίσης:

Να υπερασπιστούμε την πολιτική ως εγγύηση των ανθρώπινων αναγκών

Η παιδική και νεανική βία ως κόμικς…

Δήμαρχοι ή «Γκρούεζες»;

Keywords
Τυχαία Θέματα