Το ζουμερό και αρωματικό κέικ λεμόνι των Starbucks, με ελαιόλαδο

Το γνωστό και αγαπημένο λεμονάτο κέικ των “Starbucks”, της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο, σε μια πιο μεσογειακή εκδοχή, με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

Χάρη στο λάδι που περιέχει, παραμένει ζουμερό και αφράτο για μέρες χωρίς να χάνει τη λεμονάτη σπιρτάδα του, ακόμα κι αν δεν καταναλωθεί αμέσως.

Υλικά για τη Συνταγή

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ελαφρύ και απαλό

3 μεγάλα αυγά

1 ½ φλιτζάνι

ζάχαρη κρυσταλλική + 2 κουταλιές της σούπας επιπλέον για το πασπάλισμα της επιφάνειας

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 3 λεμόνια

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και προετοιμάστε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ, αλευροβουτυρώνοντάς την ή καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά της με αντικολλητικό χαρτί. Αν χρησιμοποιήσετε στρογγυλή φόρμα 23 εκατοστών με αποσπώμενα πλαϊνά, θα χρειαστεί να την καλύψετε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο ώστε να περιορίσετε τυχόν διαρροές.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέστε το εκχύλισμα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.

3. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε τα στέρεα υλικά δηλαδή, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλεύρι.

4. Ξεκινήστε να προσθέτετε εναλλάξ το γάλα και τα στέρεα υλικά μέσα στο μίγμα των αυγών, σε δόσεις, προσπαθώντας να τα ενσωματώνετε απαλά. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα, φροντίστε μόνο να απορροφάται το αλεύρι και να μην μένουν τμήματά του μέσα στη ζύμη.

5. Αδειάστε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα, πασπαλίστε την επιφάνεια με την κρυσταλλική ζάχαρη και ψήστε για 50-55 λεπτά. Το κέικ θα πάρει λίγο ύψος και θα χρυσίσει απαλά στην επιφάνειά του. Ανάλογα με το φούρνο μπορεί να χρειαστεί μερικά λεπτά παραπάνω για να σταθεροποιηθεί στο κέντρο του. Αν δείτε ότι παίρνει χρώμα στο τέλος του ψησίματος και μόνο τότε, καλύψτε με λίγο αλουμινόχαρτο και συνεχίστε για λίγα λεπτά ακόμα. Κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να είσαστε σίγουροι για το αν έχει ψηθεί.

6. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετέ το προσεκτικά και μόλις κρυώσει εντελώς, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, αν επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινή και δροσερή μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι

Σοκολατένιος Βεζούβιος

Χωριάτικο πρωινό της ελληνικής υπαίθρου

Keywords
Τυχαία Θέματα