Τσακαλώτος: Η επόμενη μέρα και τα βήματα προς το νέο φορέα – Η, εκτός ΣΥΡΙΖΑ πλέον, Ομπρέλα μετρά τις δυνάμεις της

Με την υπόσχεση ότι όσοι ελπίζουν και επιδιώκουν το τέλος της Αριστεράς, «δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα μαζί της» η «Ομπρέλα» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα ιστορικά στελέχη, αποχώρησε χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σήμερα δε συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» από το βήμα της οποίας ο πρώην ΥΠΟΙΚ άνοιξε την πόρτα της εξόδου λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένα κόμμα που να μπορεί πια να

δώσει περηφάνεια στους αριστερούς.

Χθες, το κομμάτι αυτό αποχώρησε οριστικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρεώνοντας την ευθύνη της διάσπασης αποκλειστικά στον νέο πρόεδρο με την επιλογή του «διωγμού» ιστορικών στελεχών της Αριστεράς όπως ανέφεραν στο κείμενο αποχώρησής τους. Κατήγγειλαν ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη για «Τραμπισμό» που με ένα «πρωτόγονο τρόπο» επιχειρεί «να τα αλλάξει όλα» στον ΣΥΡΙΖΑ, και σημείωσαν ότι πλέον επιλέγουν να προστατεύσουν από τον «πολιτικό διασυρμό», εαυτούς και τον πολιτικό χώρο που ανήκουν εδώ και δεκαετίες.

«Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς» κατέληγε το κείμενο αποχώρησης με τις υπογραφές 46 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη μέρα έχει ξεκινήσει και μπορεί η προοπτική να είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού φορέα, που ενδεχομένως θα επιδιώξει να μετρηθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές, έως τότε όμως υπάρχουν βήματα.

Η εκτός ΣΥΡΙΖΑ πλέον «Ομπρέλα» έχει δύο βουλευτές στις τάξεις της τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, των οποίων αναμένονται οι επίσημς ανεξαρτητοποιήσεις.

Από σήμερα ο χώρος αυτός μπαίνει σε μια διαδικασία συγκέντρωσης και μέτρησης δυνάμεων. Καταρχάς αναμένεται τις επόμενες μέρες να κορυφωθεί ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων από οργανώσεις, Νομαρχιακές, και λοιπά όργανα και δομές του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα σιγά σιγά, θα αρχίσει να μορφοποιείται ένας χώρος διαλόγου και κοινής δράσης που θα καταδείξει ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να μετέχουν στο νέο εγχείρημα. Ήδη υπάρχει μια μαγιά ανένταχτων και αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που την περασμένη εβδομάδα με κείμενο 51 υπογραφών έδωσε το «παρών» στις εξελίξεις εν όψει τότε της εκδήλωσης της Εποχής. Επιδίωξη και προσδοκία λοιπόν να δημιουργηθεί καταρχάς ένας χώρος συνάντησης στελεχών, ανένταχτων, προσωπικοτήτων, κινηματικών συλλογικοτήτων, κ.ο.κ.

Σαφώς, θα διατηρηθεί επαφή και θα υπάρχει συντονισμός με κομμάτια που παραμένουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επικοινωνία με το κομμάτι της ομάδας των 6+6, δηλαδή την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, το Νάσο Ηλιόπουλο θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, που εκ των πραγμάτων αυτή η πλευρά θα κληθεί να κάνει τις επιλογές της.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι η Ομπρέλα και οι 6+6 μετρούν 9 βουλευτές συνολικά: Από τη μία είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα όπως προαναφέρθηκε και από την άλλη η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου και η Μερόπη Τζούφη.

Αν κάποιος από τους βουλευτές που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές, και έχει μετακινηθεί στο στρατόπεδο της ηγεσίας με όρους συνεργασίας και όχι πολιτικής συμφωνίας (π.χ. Κώστας Μπάρκας ή Γιώργος Ψυχογιός) μπορεί να μεταπειστεί και να επιστρέψει, τότε συγκεντρώνονται οι 10 βουλευτές που απαιτούνται για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε ο νέος φορέας να έχει και κοινοβουλευτική παρουσία τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την Ομπρέλα εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι δύσκολο, από την άλλη για τους 6+6 δεν είναι σαφές αν οι σκέψεις, γενικότερα για αποχώρηση και σύμπλευση σε νέο φορέα, έχουν ωριμάσει τόσο αυτή τη στιγμή.

Δραγασάκης: Συντονισμός δράσης των εκτός κι εντός ΣΥΡΙΖΑ αριστερών

Πάντως, στην κατεύθυνση των «συντονισμένων δράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μέσα στην κοινωνία» με στόχο «την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου» έδειξε ακόμη και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν λογίζεται στις δυνάμεις της Ομπρέλας, είχε όμως επικοινωνία μαζί της. Ο ίδιος συγκαταλέγεται στα «σκόρπια» στελέχη που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο μετά την ομιλία Κασσελάκη – για «λόγους αξιοπρέπειας» ανέφερε. Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού».

Διαβάστε επίσης:

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση με την ακρίβεια – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Μητσοτάκης στη Γερμανία: Συναντήσεις με Μερτς και Σολτς με «βαριά» ατζέντα

Κασσελάκης μετά την Κεντρική Επιτροπή: «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσακαλώτος, – Η, ΣΥΡΙΖΑ, Ομπρέλα,tsakalotos, – i, syriza, obrela